Зеленски уволни шефове на Службата за сигурност на Украйна в три области

Зеленски уволни шефове на Службата за сигурност на Украйна в три области

Президентът на Украйна Володимир Зеленски освободи от длъжност ръководителите на отделите на Службата за сигурност на Украйна в Киевска, Лвовска и Тернополска области. Съответните укази бяха публикувани в понеделник на сайта на държавния глава, съобщава ТАСС.

„Уволнява се Заяц Сергей Сергеевич от длъжността началник на Главната дирекция на Службата за сигурност на Украйна за град Киев и Киевска област, уволнява се Борейчук Юрий Иванович от длъжността началник на Дирекцията на Службата за сигурност на Украйна за Тернополска област, уволнява се Бондаренко Артем Игоревич от длъжността началник на Дирекцията на Службата за сигурност на Украйна за Лвовска област“, ​​се казва в текста на документите.

С друг указ Зеленски назначава Бондаренко за началник на Главното управление на СБУ за Киев и Киевска област.

На 17 юли Зеленски подписа укази за отстраняване от длъжност на ръководителя на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов и на главния прокурор Ирина Венедиктова, поради многобройни факти на предателство сред служителите на отделите. Според него в Украйна са образувани 651 наказателни производства по статии за държавна измяна и колаборационистка дейност на служители на правоохранителните органи. Зеленски подчерта, че „подобен набор от престъпления срещу основите на националната сигурност на държавата е основа за много сериозни въпроси към съответните ръководители“, отбелязва ТАСС.

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Марин

    15 Авг 2022 16:57ч.

    Едно нещо не мога да разбера. След като според проф. Калин Янакиев /вж. публикацията му в днешния "Дневник"/ украинската армия бележи масови и мащабни победи срещу руснаците, защо така мине не мине ден-два и Зеленски току се захваща да уволнява свои ченгета и генерали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Видния син фашистософ Калин Янакиев е голям военен експерт

    15 Авг 2022 21:36ч.

    Явно от разходки по предния край на фронта все не му остава време да си измие косата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Тотка

    15 Авг 2022 17:00ч.

    Защото, Марине, проф. Калин Янакиев лъже като разпран. Ти какво си мислиш, бе?! Не се става така лесно храненик на америките за България! Много лъжа трябва... и много вазелин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи