Уволнението на проф. Генчо Начев като шеф на "Света Екатерина" е поискала министър Сербезова

Уволнението на проф. Генчо Начев като шеф на "Света Екатерина" е поискала министър Сербезова

Отстраняването на проф. д-р Генчо Начев като Изпълнителен директор на Университетската болница "Света Екатерина" е поискала здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова, научи Епицентър. бг. 

Новината вече е плъзнала по етажите на една от най-добрите болници у нас с традиции в лечението на сърдечни заболявания.

Самият  проф. Начев, който днес се завърна от отпуск, буквално е шокиран от действията на министърката.

"Болницата е в перфектно финансово, организационно и професионално отношение", каза проф. Начев пред "Епицентър.бг".

И допълни: Няма задължения, на печалба е. В сметките има такива наличности, с които болницата може да работи и да се изплащат заплати поне 11 месеца, без да получава финансови средства отвън".

Засега мотивите, с които проф. Сербезова би направила опит за отстраняването на един от най-добрите у нас сърдечно-съдови хирурзи от ръководен пост, са публични неизвестни. 

Поразиите на министър Сербезова в здравеопазването са огромни и това тепърва ще си вижда като освободи министерското кресло.

След като отстрани шефа на "Пирогов", Сербезова е поискала освобождаването и на  директора на "Майчин дом" проф. Иван Костов, за да сложи на негово място бившата здравна министърка от времето на Орешарски д-р Таня Андреева, разказаха пред Епицентър. бг източници от правителството.

Сега същата схема се прилага към проф. Генчо Начев. По сигнал на Таня Андреева в болница "Света Екатерина" е направен одит, чийто резултати към този момент са неизвестни. "Решат ли да те махнат, винаги ще ти намерят кусури", казва проф. Начев, убеден, че някой иска да овладее лечебното зазедение

За "заслугите" ѝ към българското здравеопазване  на проф. Сербезова е обещано място в СЗО,  издадоха източници пред Епицентър. бг.

Проф. Начев неведнъж е изказвал критики за отношението на изпълнителната власт към  държавните болници.  Той смята, че здравеопазването у нас е недофинасирано, защото парите изтичат не по предназначение. Три пъти са се качили разходите на болниците от 2004 година досега и това не е компенсирано от бюджета. 

"Финансирането на болниците е объркано. То трябва да се промени. Трябва да бъде обвързано с качеството и обема на дейността. Последните 10 години минималната работна заплата скочи два пъти и и половина. С нея заедно се покачват всички останали заплати. Покачиха се цените на електроенергия, топлоенергия, вода и консумативите, които се използват в медицината. Пътеките стоят същите", каза проф. Начев.

 

Източник: "Епицентър"

 

Коментари

  • Костов

    27 Юни 2022 9:18ч.

    Интересно би било да научим колко пари е получил Начев като възнаграждения за минала година, например. Аз бих казал - поне милион. Имам предвид всичко - заплати, премии, бонуси и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    27 Юни 2022 9:21ч.

    След като работи качествено, ще получава! Стига игра на сиромахомили, защото от такива игри България остана без специалисти във всички сфери!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    27 Юни 2022 9:20ч.

    Сербезова и Начев са несравними величини! Как е възможно подобрно безумие!? И глухите разбраха за подвизите на та ка нар. министърка, на която е обещано място в СЗО за "заслуги" към бълг. здравеопазване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    27 Юни 2022 11:32ч.

    Този доктор е кадърен мошеник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трагедията е, че младото поколение лекари

    27 Юни 2022 9:22ч.

    с малки изключения се обучават на "пътечно здравеопазване", където приемаш болния за едно, лекуваш го за друго, изписваш го с трето, а той страда от четвърто заболяване. Усвояват се разните номера за източване на касата, успеха си колегите мерят с цената на джиповете си, с една дума и здравеопазването ни е както всичко останало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    27 Юни 2022 9:29ч.

    Трагедия е цялото ни здравеопазване, както и всичко останало! Така нар. "реформатори" унищожиха всичко! Като слепци са управниците ни, че няма кадри за нищо, че болниците са търговски дружества, че образованието е в колапс и произвежда неграмотници, че страната е в демографска криза. Нямаме държавници, но партии и политикани, с лопата да ги ринеш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Rattrack

    27 Юни 2022 10:23ч.

    Не знам доколко Сербезова е права, но със сигурност има нещо гнило и сбъркано, когато шеф на държавна болница е мултимилионер. Беше декларирал преди 2-3 години 14 млн в недвижимо и банкови сметки. А това само от заплати няма как да стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Познавач

    27 Юни 2022 10:56ч.

    Съвършенно точно. Декларацията е от 2018г. Сега са станали почти двойно. Начев се селски хитрец– заби ножа на Чирков, седна на неговото място и 15г. само лапане. Като хирург е приличен– за 3-4 5 хиляди лева заплата на месец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    27 Юни 2022 10:43ч.

    Някой по-горе споменава за джиповете на докторите. И е напълно прав. Неотдавна ходих до "Токуда" и когато си тръгвах (беше към края на работното време) от служебния паркинг на болницата започнаха да излизат огромни, от скъпи по-скъпи джипове. Това е истината, поне за "елита" на подобни болници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    27 Юни 2022 11:12ч.

    Най-големия му грах е, че изгони учителя си проф. Чирков. Иначе за "неговото, което си иска" е известно и доходите от доставките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щом Генчо е бил ученик на проф. Чирков, то навярно е добър хирург. А съдейки по имотните му декларации той удря в земята и най-сръчните борсови спекуланти.

    27 Юни 2022 12:21ч.

    Натрупа Генча милиони, имоти, луксозни коли, титли, награди, ордени, но си остана все същия смръщен кардиохирург. Защо ли? Въпросът е дисертабилен, отговорът изисква "мултидисциплинарен рисърч". Очевидно е едно - нещо безспирно гризе и мъчи душата на кардиодемиурга Генчо. С такова садистично постоянство гризе само завистта. Генчо знае - един ден цялото му богатство ще отиде в небетието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще запустеят и ще се килнат хасиендите, ръжда ще покрие Поршетата, жените ще го избятват, само някой закъсал за пари санитар ще му обръща внимание.

    27 Юни 2022 12:23ч.

    Байпасите на пациентите му ще спрат да байпасват и тогава никой няма да му се кланя и венцеслави. А Чирков, учителя на Генчо, ще го почитат и помнят. Ето това дразни проф. Начев, затова безспир го сърби ондулирания задник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи