Цветелина Пенкова пред форум на "Политико": Трябва да създадем нов индустриален план на Европа

Цветелина Пенкова пред форум на "Политико": Трябва да създадем нов индустриален план на Европа

Целите на прехода към по-чиста енергия  и реиндустриализация трябва да бъдат тясно свързани с действителните индустриални политики.

„Трябва да създадем нов индустриален план на Европа, който да бъде подкрепен от фонд за бъдещи инвестиции. Необходима е свързаност на мрежите за пренос на енергия в целия ЕС – този проект може да започне от България и е вече изготвен. Усилията ни трябва да се насочат в посока неговата реализация, той е добър не само за България, но и за цяла Европа. Ядрената енергия е много важен стратегически фактор за баланса на енергийните системи.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова на големия дискусионен форум на Политико „Минало и бъдеще- индустриалната политика на Европа“.  Той се проведе в Брюксел на най-високо ниво,  с участието на бившия италиански премиер и социалист Енрико Лета, който представи специалния доклад за бъдещето на общия пазар, който изготви по искане на Европейската комисия. Пенкова разви в изказването си приоритетите, по които работи и ще продължи да работи за развитието на индустрията и енергетиката.

 

 

„Трябва да се фокусираме върху стратегическата автономност на ЕС, необходими са ни партньори, но ние трябва да положим усилия да използваме и развием собствени технологии и суровини, да създаваме продукт на наша територия и да използваме нашите специалисти. България има сериозни залежи на цветни метали и сега имаме възможност да развием производства с висока добавена стойност. Моите усилия през изминалия мандат бяха в посока реиндустриализация, независимост и енергийна сигурност. Продължавам да изтъквам стратегическите предимства на България, защото само, ако са ясни възможностите на всяка държава членка, можем да гарантираме икономически растеж за целия съюз“, отбеляза Пенкова пред аудиторията.

Евродепутатът изтъкна, че целите на прехода към по-чиста енергия и реиндустриализация трябва да бъдат тясно свързани с практични индустриални политики: „Необходимо е да преразгледаме условията и не само държавната помощ да е разрешена като източник за финансиране на проектите, защото в този случай само големите и богати държави могат да внедрят иновации в производствата си.“

 

 

Пенкова акцентира, че трябва да да се осигурят евтини енергийни източници и Европа да увеличи индустриалното си производство, защото в момента е зависима от Съединените щати и Китай. „Трябва да се осигури балансиран енергиен микс във всички държави членки и да се предостави свобода те да изберат най- подходящите технологии за техния енергиен модел“, изтъкна тя.

„Необходими са инвестиции в иновации и научни изследвания. Трябва да се запази ролята на научно-изследователските институти и да се изгради по- добра връзка между университетите и индустрията“, открои стратегически приоритет за страните в целия Съюз Цветелина Пенкова.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Цветелина Пенкова пред форум на "Политико": Трябва да създадем нов индустриален план на Европа

    19 Апр 2024 13:49ч.

    Приятно ме е - просто Цветелина. Цветелина Индустриалната!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    19 Апр 2024 14:29ч.

    Старата индустрия изпуснаха, сега ще градят нова ! Лудо село е това Европейското политбюро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doksan Dokuz

    19 Апр 2024 15:57ч.

    И какво разбира от индустрия милиционерската щерка без ден реален трудов стаж и с измислена биография? Татенцето мутромилиционер не се е скъпил и е напазарувал един куп дипломи с помпозни заглавия, но за биографията в Европарламента малко е попрекалил. Родената през 1988 г. златна индустриалка още на 13 години (от 2001 г.) вече е финансов анализатор в Астра Зенека. И понеже джобните не ѝ стигали, на 15 години започва паралелно втора работа в неква Мирта Медикус. Работливо племе, милиционерско...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваня

    19 Апр 2024 16:30ч.

    Харесвам я !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Корнела Нинова

    19 Апр 2024 16:30ч.

    Цвети, мила, колкото и да се пънеш, колкото и саморекламни материали да си пуснеш в "Гласове" с парите на европейските данъкоплатци, в колкото и безмислени форуми да се наловчиш да участваш - пак няма да се озовеш на избираемо място в евролистата на БСП! Надявай се на място от четвърто назад, което при сегашната конюнктура знаеш какво означава, ти си умно момиче... Нищо лично, нали, драга. Само че дори в БСП изпитваме алергия от натегачи като теб! То бива-бива да са ти се усладили кюфтаците в Европейския парламент, ама чак пък толкова да не искаш да ги изпуснеш от зъби... Здрава захапка имаш, евала! Ти нов мандат няма да видиш, ами чуй един добър съвет от кака си и няма да сбъркаш. Докато още се подмотаваш между Брюксел и Страсбург, вземи че си намери някой стабилен евро-социалист с гарантиран следващ мандат, бирено шкембенце и поне шейсет лазарника. Омай го, както ти си знаеш, и го накарай да ти обещае да те вземе за асистентка по време на следващия си мандат. Всеки евродепутат има право на известен брой асистенти, платени също от бездънния джоб на европейския данъкоплатец. Така че имаш авариен изход, не се бой, я виж стрина ти Меглена Кунева как все пак се уреди на европейската трапеза, след като през 2009 г. коравосърдечният Бойко Борисв отряза коленопреклонните й молби да я предложи за втори мандат еврокомисарка!... Едно запомни от мен, Цвети! В Брюксел и Страсбург хубавите момичета никога не остават гладни. Хайде сега на работа, а помощ от "Позитано" забрави! Просто няма да ти се отвори парашутът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи