Цветелина Пенкова: Наша задача е да отстояваме всички интереси на България пред европейските институции

Цветелина Пенкова: Наша задача е да отстояваме всички интереси на България пред европейските институции

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Проблемите, с които се сблъскваме, са еднакви и за другите страни членки, затова решенията са общи

„Наша задача е да успеем да отстояваме всички интереси на България и на българските граждани пред европейските институции. Българското и европейското законодателство са много свързани и трябва да спрем да правим разграничение. Проблемите, с които се сблъскваме ние тук, са проблеми на всички останали държави членки- инфлацията, завишените цени, миграционният натиск.“ Това заяви евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова през БНТ.  Тя даде пример за взето решение на европейско ниво и отстояван национален интерес : „Взехме решение ядрената енергетика да бъде зелена и устойчива и тя да е основен източник на енергия. Благодарение на моите усилия в преговорите, за първи път немски социалисти гласуваха в подкрепа на ядрената енергетика.Това никога не се е случвало. Когато се полагат усилия навреме, тогава няма как да говорим, че някой от Брюксел нещо ни е наложил.“ Евродепутатът допълни, че взетото решение от ЕП за започване на реиндустриализация на Европа е важно за България, както и за всяка една държава членка. „Няма чак толкова голяма разлика между България и останалите държави. Проблемите, с които се сблъскваме, са еднакви и решенията са общи“, изтъкна тя.

Цветелина Пенкова открои и позицията на БСП, заложена като ключов приоритет в европейската й платформа- да се изравнят субсидиите на земеделците. 

„България има представители в Европейската комисия и Европейския съвет, ние сме равноправен член. Ако понякога нещо е пропуснато, това е по наша вина. Законодателството за пакетната мобилност беше изцяло пропуск на тогавашното правителство. Когато в последния момент се опиташ да действаш, няма как да намериш съмишленици. Резултати се постигат с навременни и обмислени действия“, отбеляза Пенкова.  

Евродепутатът коментира, че България е изпълнила всички критерии за влизането в Шенген и това е възприето от всички европейски институции с необходимата подкрепа за членството на страната.  „Въпреки пречките, които поставяше Австрия заради вътрешнополитическата си кампания, страната ни трябва със самочувствие да отстоява това право, което се полага на българските граждани“, смята тя. Пенкова нарече груба грешка поставените от правителството допълнителни критерии, при положение че страната е изпълнила всички.

„Реформите в Съюза по отношение на мигрантите създава солидарност между държавите членки- те да поемат своята отговорност, а не цялата тежест да пада върху държавите от първа линия, каквато е България. Това е от съществено значение, защото ще получаваме финансова и техническа помощ и мигрантите ще бъдат разпределяни в рамките на цяла Европа“, коментира още евродепутатът.  

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: 
https://www.socialistsanddemocrats.eu/
 

 

 

Коментари

  • От тази освен кухи клишета друго не сме видяли!

    26 Апр 2024 11:00ч.

    Явно има договорняк с Дачков да я лансира, а може и да си плаща, нали взима хубава заплата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Салвадор де Мадарияга

    26 Апр 2024 15:09ч.

    Разбира се, че си плаща! Това, което не знаете, е че Цвети дори не накърнява с това плащане наистина хубавата си заплата. Защото всеки евродепутат получава отделен паричен фонд /всеки месец!/, за да рекламира медийно своята дейност, а така и "дейността" на ЕвроГейския парламент... По-скоро прави впечатление отчаяната атака на Цвети в последните дни към избираемо място в листата на БСП. Много са й се усладили европейските кюфтета на Цвети, не ги пуска от зъби без бой! А най-страшният кошмар на Цвети - напоследък тя го сънува всяка нощ! - е как врялата и кипяла Корнелия я праща на четвърто място в евролистата на столетницата: след Вигенин, Стойнев и Гечев. И тъй като Цвети не е глупаво момиче, тя много хубаво знае какво означава четвъртото място при сегашната конюнктура и при въпиющата липса на кавалерство у споменатите трима "социалисти", които няма да й отстъпят топлите си местенца. Но Цвети не е човекът, който ще се откаже без съпротива. Дерзай, Цвети, дерзай! Иначе, нали знаеш - чака те ъгълът на "Позитано", а там клиенти за политически брантии малко, особено след като Ленчето Йончева публично пристана на Делян Пеевски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    26 Апр 2024 21:06ч.

    В края на мандата живнаха, а когато се гласуваше плана Макрон за товарните превози, 3- ма псевдобългарски депутати не отидоха за гласуват и плана мина с един глас !!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    26 Апр 2024 13:09ч.

    И ето Фпечатляващите резултати: Фермери: Внасяме евтино и некачествено сухо мляко от Украйна, а родното мляко не се изкупува, Гласове от днес. А да и майчето на Майдел стана милионер от прекрасните безвредни английски светещи терапии. Зелената "сделка" дето доведе предприятията до фалит изобщо няма да започваме да коментираме. Че лоши клетви ще заимате, а ние ще съгрешим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    26 Апр 2024 13:18ч.

    Печалбата от Вмз Сопот многократно надхвърля тия жалки загуби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    26 Апр 2024 13:35ч.

    А "Печалбата", бях се разсеял Копейкин, 13:18. И как хартиите пропити с кръвта на украинците и руснаците струва повече за сатанистите от фак -ИЮ-то. Вера Мутафчиева сигурно сте чели, вече не е забранено. Само незнам тези, които като не успяха да разпалят гражданска война в Украйна 2014г. дали са го направили. Вярно тогава са били диви племена, но все пак. Минали са над X века, а народът български пази заветите на Бориса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    26 Апр 2024 13:48ч.

    И представяте ли си Копейкин какво откриха наскоро украинките с мощните джипове във Варна? Не е мола. Училище. Кръвта говори и техните деца ще се върнат да си поискат заграбеното от "Блекрок".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    26 Апр 2024 18:00ч.

    Как може да сравняваш проблемите на българите, с тези на останалите ни "партньорски държави"? Наяла си се с огромната брюкселска заплата, изобщо не си наясно как преживяват по-голямата част от българите. Щяла да отстоява интересите ни!!! Досега какво си правила?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европейска боза

    26 Апр 2024 22:11ч.

    За наивници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи