Скандалът между съсобствениците в пресгрупата издаваща "Труд", "24 часа" и "168 часа" отива в съда. Христо Грозев обвинява Огнян Донев и Любомир Павлов в измама

Скандалът между съсобствениците в пресгрупата издаваща "Труд", "24 часа" и "168 часа" отива в съда. Христо Грозев обвинява Огнян Донев и Любомир Павлов в измама
„Свидетели сме на класически случай на т.нар. „рейдърство" – корпоративно превземане“. Това заяви пред ТВ7 единият от съсобствениците на „Медийна група България холдинг“, която притежава вестниците „Труд“, „24 часа“ и „168 часа“, Христо Грозев, по повод скандала с тайното прехвърляне на дялове от дружеството на името на другите двама съдружници – Любомир Павлов и Огнян Донев. Грозев обясни, че изненадващо представляваното от него дружество „BG Privatinvest" GmbH се е оказало собственик на само 9 % от пресгрупата. Преди това австрийското дружество притежаваше 53% от „Медийна група България холдинг“. Скандалът стана публичен, след като вчера в. „Капитал“ съобщи, че тримата собственици на най-голямата вестникарска група в България са в открит конфликт.
<p>Христо Грозев призна, че от месеци е назрявал конфликт между собствениците и че &bdquo;BG Privatinvest" GmbH са имали все по-малък достъп до текущите дела на фирмата. Той заяви, че при продажбата тяхната фирма е поела дългосрочен ангажимент към ВАЦ, че ще поддържа контрола върху редакционната свобода.</p> <p>Според него другият собственик на BG Privatinvest GmbH, Карл Хабсбург-Лотринген, не би влязъл в тази сделка, ако дори е имало и намек, че те ще бъдат само финансови инвеститори в тази пресгрупа.</p> <p>Грозев съобщи, че по повод сделката представляваната от него фирма вече е сезирала всички институции.</p> <p>Вчера Христо Грозев е поискал всякакви вписвания по фирмената партида на пресгрупата да се блокират до изясняване на обстоятелствата.</p> <p>В справка в партидата на "Медийна група България холдинг" в Търговския регистър се вижда, че от края на миналата седмица са правени шест различни искания за промени в дружествената регистрация. Повечето от тях са отклонение от нормалните търговски практики.</p> <p>Вчера &bdquo;Капитал&ldquo; съобщи, че прехвърлянето на дяловете е станало на 27 март, неделя, и е било заверено от нотариус Вяра Янева. От изданието са се обади в кантората на нотариус Янева, но оттам са казали, че не работят през уикенда. Възможностите при това положение са две &ndash; или заверката й е неистинска, или тя е направила изключение и е работила в почивния ден.</p> <p>Друг интересен момент е, че в един и същи ден "БГ Принтмедия" (представлявано от Любомир Павлов) продава на Огнян Донев и след това веднага Огнян Донев продава обратно на Любомир Павлов част от прехвърления дял, вместо да стане в една стъпка. Така се заобикаля забраната за договаряне сам със себе си по чл. 38 от Закона за задълженията и договорите. Интересно е и че "БГ Принтмедия" уж е представлявано от Любомир Павлов и Христо Грозев, обаче нотариалната заверка е само на Любомир Павлов и Огнян Донев.</p> <p>Понятието &bdquo;рейдърство&ldquo;, което употреби Христо Грозев по адрес на прехвърлянето, буквално означава пиратски курс, нападение. На жаргон обаче обозначава съвременна схема за насилствено завладяване на чужда собственост, най-често свързана с действията на мафиоти в условията на корумпирана държава.</p>

Коментари

  • Expert

    30 Март 2011 18:46ч.

    Случаят с &quot;нальота&quot; върху НБУ от рейдъри на който вашият сайт даде място, е абсолютно същия и вероятно част от една, обща, подработвана дълго и добре подготвена схема на незаконно рейдърско придобиване на доходоносни активи. Между другото - рейдърството е корпоративно престъпление в САЩ и др., но много използван метод и ненаказуем метод в Русия и Украина - от руската мафия. Въпросът е дали в България има закони срещу него? Ако няма - и Грозев и НБУ и други, попаднали и които ще попаднат в това положение на рейдърско присвояване, са загубени, наистина загубени. Напълно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ненков

    30 Март 2011 19:09ч.

    Рейдърство тече в момента и в Петрол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до любо пъпката

    30 Март 2011 19:15ч.

    Българска му работа! И какво ще поравят с вестниците, които са заприличали на тоалетна хартия? Да им припомня че вестниците отдавна в БГ не са тоалетна хартия, защото има такава по магазините, преди нямаше ( 22г) и затова ги ползвахме. Мноооого прости хора са тия, не са тъпи, прости са!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • John Lennon

    30 Март 2011 20:47ч.

    1. Законът е закон и е по-добре да бъде коментиран от юристи. 2. Публиката може да коментира политиката на изданията, а там се забелязват някои много интересни тенденции: за първи път в 24 часа и в труд се появяват критични материали срещу организираната престъпност и олигархичните кръгове в България. Вестниците на прес групата бяха първите и почти единсвтвените сериозни медии в България, които публикуваха целия текст от доклада на посланик Пардю и серия от материали срещу правешките олигарси. Докладът на посланик Пардю за орг престъпност в България не се превърна в централна тема на миналата седмица, което единствено може да означава, че съществува явна и неявна цензура в българските медии и те са подвластни на корпоративни интереси, противоположни на обществените. Следователно може да се предположи, че има доста заинтересовани страни готови да преекспонират неразбирателството между съдружниците в Прес групата с цел да я атакуват и да отклонят вниманието в друга посока. 3. Интересен е фактът, че от началото на 2011 година в mediapool.bg отсъстват всякакви материали свързани с разкритията от доклада на посланик Пардю, а именно mediapool са първите, които публикуват информация за т.нар. неразбирателства между собствениците на прес групата. 4. Всяко общество е заинтересувано да създава и поддържа стопански и политически елит, който е основният двигател на развитието на една нация. Този елит от своя страна също има определени задължения и отговорности пред обществото, които обикновено са свързани с една по-голяма прозрачност в дейноста му. За съжаление в България и двете тенденции са слабо застъпени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тони

    30 Март 2011 21:13ч.

    Намери ли са мъртъв Мишо-Бирата.Всичко в тази държава е далавера и корупция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • снимката

    30 Март 2011 22:46ч.

    тук тримата са в показно сини вратовръзки. На друга снимка из сайтовете двамцата Павлов/Донев в показно червени. Тия винаги са смучели от властта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гноен цирей

    31 Март 2011 1:20ч.

    Всичко е предварително планирано. Австрийците са ползвани само за параван, защото кой би продал на Любо Пъпката каквото и да е. Той си ги довежда тук, а след това е разиграна небезизвестната &quot;руска схема&quot;.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хуис рейдър

    31 Март 2011 1:30ч.

    Що е рейдърство между медийни катили? Ми..., гъзобрък между медийни катили! кой е любо пъката - катил и гном взети заедно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи