Шарл Мишел: ЕС е предпазлив относно забрана на руското злато и таван на цените на петрола

Шарл Мишел: ЕС е предпазлив относно забрана на руското злато и таван на цените на петрола

Шарл Мишел, Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз даде предпазлив отговор в неделя на плановете на други членове на Г-7 да се забрани вноса на руско злато и посочи, че се нуждае от повече сигурност, преди да подпише инициативата на САЩ за ограничаване на цената на руския петрол, предаде Ройтерс.

Лидерите на Г-7 се събраха в Южна Германия за тридневна среща на върха, предназначена да покаже техния обединен отговор на инвазията на Русия в Украйна.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел беше предпазлив относно плана на Великобритания, САЩ, Япония и Канада за забрана на вноса на новодобивано или рафинирано (пречистено) руско злато.

Миналата година Русия е изнесла злато за близо 15 и половина милиарда долара като 90% от износа отиват в страните от Г-7, предимно Великобритания. А от началото на войната богатите руснаци купуват кюлчета, за да намалят финансовия ефект от западните санкции.

"Що се отнася до златото, ние сме готови да навлезем повече в детайлите и да проверим дали е възможно да се насочим към златото по начин, който би бил насочен към руската икономика, а не по начин, който би бил насочен към нас самите", посочи Мишел, цитиран от Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет обаче потвърди, че се работи за затягане на санкциите и обвини Русия, че използва храните като "тихо оръжие за война":

"Със страните от Г-7 имаме обща цел да спрем кислорода на руската военна машина като в същото време се погрижим за нашите икономики и тези на партньорите ни."

ЕС, който планира да забрани вноса на по-голямата част от руския петрол от края на годината, също има резерви относно настояването на САЩ за широкодоговорен таван на цената на руския петрол, за да се ограничат енергийните приходи на Москва.

Ценовият таван може да сработи чрез механизъм за ограничаване или забрана на застраховка или финансиране за доставки на руски петрол над определена сума. Това би могло да предотврати разпространението на негативните ефекти върху държавите с ниски доходи, които се борят с високите разходи за храна и енергия.

Шарл Мишел каза, че лидерите на Г-7 ще обсъдят технически механизъм, който има ефект на "таван на цената на петрола" чрез услуги, свързани с петролното и експортното застраховане.

"Аз съм внимателен и предпазлив, готови сме да навлизаме в детайлите. Готови сме да вземем решение заедно с нашите партньори, но искаме да сме сигурни, че това, което решим, ще има отрицателен ефект върху Русия, а не отрицателен ефект за нас самите“, каза Мишел.

Франция призова за поставяне на горна граница в цената на петрола. Целта е да бъде притисната Русия, която в момента се възползва от рекордните цени на черното злато, въпреки европейското ембарго, обясниха от кабинета на френския президент Еманюел Маклон.

Първоначалната идея бе на Съединените щати, но според администрацията на Байдън таван върху петрола могат да наложат големите страни консуматори. През последните месеци обаче стана ясно, че Китай и Индия са увеличили драстично вноса на руски петрол и подкрепа от тях за затягане на санкциите е трудно да се очаква.

Според Париж цените на петрола могат да бъдат ограничени чрез разбирателство с производителите от картела ОПЕК Плюс.

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • Омуртаг

    26 Юни 2022 18:34ч.

    "Със страните от Г-7 имаме обща цел да спрем кислорода на руската военна машина като в същото време се погрижим за нашите икономики и тези на партньорите ни." То хубаво ама както се очертава това е почти невъзможно,защото азиатските колоси не играят с вас.По интересно ще стане ако Русия реши да ви спре разни работи които могат да ви принудят сам да си изключите кислорода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домачине

    26 Юни 2022 18:36ч.

    Приличат на изоставена булка, която не смее да каже даже на себе си, че мъжът й си отиде завинаги и е с друга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Озадачен

    26 Юни 2022 18:39ч.

    В Европейската доктрина купувача определя цената на стока в недостиг. Сблъсъкът с реалността ще е отново болезнен за всички нас. Въпроса е наистина ли са толкова тъпи или са просто подлеци, които изпълняват глобалистки поръчки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    26 Юни 2022 18:39ч.

    И кой ще ви продава злато, като му казвате, че се готвите да го откраднете? За такива балами ли смятате другите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    26 Юни 2022 18:41ч.

    Въобразяваха си, че ако се откажат от газ от Русия ще й навредят. Е, Русия сама спря на много държави подаването на гази и на много други го намали. Сега си мечтаят да навредят на Русия с нефта и златото и дори е смешно да се надяват, че ще определят цените. Смешни са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пико

    26 Юни 2022 18:43ч.

    Че политиката е ку----ска работа е ясно,но двуличието е най отблъскващата и черта.Слушам анализатори продали съвестта си за Калининградска област и Литва.Ами това е договор който влаковете и товарите се движат като през руска територия-от област в област за пломбирани без право да спират.Аналогично е от САЩ до Аляска през Канада.Какво ще стане ако Канада постъпи като Латвия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мамут

    26 Юни 2022 19:04ч.

    още понече че има подписан договор и с ЕС за този превоз, като условието е Литва приема да преминавт през територията и превозите , а Русия признава гранците на литва, преди това не са били уточнени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле

    26 Юни 2022 19:02ч.

    Пустите западняци, станали са шопи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еми събраха се с галичаните

    26 Юни 2022 19:17ч.

    които казвали: ще си запаля къщата, че да пламне на съседа кочината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще зарадват Индия

    26 Юни 2022 19:16ч.

    най-големият пазар на инвестиционно злато.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    26 Юни 2022 19:47ч.

    хм, поредна проституция в посока сошуа, все пак валутите си имат връзката със златото, въпреки Бретън-Ууд, това е тотално скъсване между шарените хартийки и стойността, особено за икономки на "услугите".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    26 Юни 2022 19:49ч.

    Жилетките от пике пак са се превъзбудили. Русия е много малка икономика, която изнася само суровини. Суровини бол, ама самолетите и почнаха вече да падат по 3 на ден, заради липса или некачествени части.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • крадецо на никове,

    26 Юни 2022 20:00ч.

    Пак си надрънкал злобни глупости колткото цялата американска виртуална икономика. Защото то друга няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    26 Юни 2022 20:11ч.

    Крадецо на крадците,че това е мурафета - да накараш товСи да работи за теб, анадънму керата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    26 Юни 2022 20:13ч.

    Брат,не се коси - тук е пълно с аматьори. Сегинка ще кажат за хамериканскиот дълг за хиляди трилиони

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    26 Юни 2022 20:11ч.

    Не разбирам как икономическо джудже, по думите на "големите" анализатори може да направи така, че целият свят да страда?! Интересното икономически "гиганти" като Италия и Канада, защо никой не ги бръсне за слива?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    26 Юни 2022 20:15ч.

    Айол,спри да гледаш руска телевизия и ще ти светне

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    26 Юни 2022 20:47ч.

    Страдате само вие копейкаджиите, хората си живеят живота и вече не се интересуват от войната. По новините вече отиде на 10-то място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    26 Юни 2022 21:31ч.

    ПсевдоЗИП напразно се стараеш. Не можеш да докараш начина на мислене на ЗИП-а.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    26 Юни 2022 21:28ч.

    Забранявайте смело. И не само злато...цялата Менделеева таблица.Проблема е че над 40% от нея е на територията на Русия и ще им пръднете на хуя. Нещастни Евро педераси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА СЮЛЕЙМАНА..

    26 Юни 2022 22:20ч.

    (по "ВЕЛИКОЛЕПНИЯ ВЕК")и до СЕГА западноЕВРОПЕЙЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ДЪРЖАТ и ДА ЖИВЕЯТ КАТО МЪРДИ!!!!БЯХ ТАМ на запад и видях:НИЕ ГИ ПРЕВЪЗХОЖДАМЕ ПО ВСИЧКО,затова сега НИ УНИЩОЖАВАТ!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    26 Юни 2022 23:20ч.

    Лондонската фондова борса вече не приема руски благородни метали - правата за акредитация са отнети на доставчици от Руската федерация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    26 Юни 2022 23:21ч.

    ЕС може да забрани на своите граждани да купуват руско злато, ако успеят да го намерят и купят. С нарастващата инфлация в Европа вече има недостиг на метал на спот пазара. При дефицит и като се вдигне цената ще спечелят руските и китайските банки и граждани. Българите пак ще го ..хат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • булгар, булгар

    27 Юни 2022 9:19ч.

    1, 2, 3....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маджо

    26 Юни 2022 23:23ч.

    Населението и банките на РФ са готови да купуват благородни метали с цел инвестиране, но няма достатъчно свободни слитъци. Русия има големи пазари за продажби в Китай, Индия и Обединените арабски емирства. Няма да е трудно да се преориентират доставките, но по-евтино е транспортирането в насипно състояние до Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • kboz

    27 Юни 2022 0:14ч.

    Как само си мечтаят за руските ресурси..и пред 3та световна няма да се спрат само и само да ги получават без пари

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Златка Голд

    27 Юни 2022 3:29ч.

    Запада тъп ли е или това му е естественото състояние ? Руската империя се възстановява и нищо не може да я спре. Запада или трябва да преговаря на червеното килимче или трябва да си бие шута и да не си показва гагата поне сто години. Запада няма толкова много злато за да купи изтока. Физически.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голда Гобараш

    27 Юни 2022 3:53ч.

    либерасалите пак точат лиги за руско злато

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    27 Юни 2022 6:58ч.

    Поредната безмозъчна среща, само са наплюскване. Ориентирайте се за всичко към Луната, там е безплатно, пък и кислород няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дебили , сър !

    27 Юни 2022 7:43ч.

    Таван на цената на руския петрол ?? Как купувач може да налага "таван на цена" на стоката на продавач ? При условие че не контролира физически стоката ? Стоката е дефицитна ? Стоката има световна борсова цена ? Купувача не може да влияе на основните фактори на борсата ? Как ще стане тая работа ? Дебили, сър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи