Съдът отхвърли жалбите на ГЕРБ, разписките от машините няма да се броят

Съдът отхвърли жалбите на ГЕРБ, разписките от машините няма да се броят
Върховният административен съд /ВАС/ отхвърли жалбата на Коалиция "ГЕРБ - СДС" срещу решение от 28 юни на ЦИК, с което са приети Методически указания по прилагане на Изборния кодекс за секционните избирателни комисии в страната за изборите за народни представители при машинно гласуване, съобщиха от съда. Върховните магистрати са приели за неоснователни доводите на оспорващата страна.

 

Една от оспорените части от решението на ЦИК е за това как членовете на СИК оказват съдействие, ако избирателят изпитва затруднение с гласуването, при запазване тайната на вота. Другите оспорени части са за действията на СИК при "непреодолими външни обстоятелства, свързани с машинното гласуване" и "след попълване на протокола", неговото приемане и обработка от РИК. От ВАС посочват още, че Изборният кодекс не предвижда преди опаковането на контролните разписки от машинното гласуване да бъдат преброявани.

 

Магистратите отбелязват също, че Изборният кодекс разпорежда, че след приключване на гласуването секционната избирателна комисия отчита резултатите от машинното гласуване в избирателната секция чрез отпечатване на протокол от системата при спазване на разпоредбите на този раздел по ред, определен от ЦИК.

 

От чл. 271 ал.1 от Изборния кодекс следва изводът, че единственият начин за отчитане на изборния резултат е чрез отпечатване на протокола от системата. Протоколът на секционната избирателна комисия е единственият официален документ, който удостоверява броя на подадените гласове, допълват от ВАС. Съдиите посочват, че законодателят не е въвел други способи и методи за отчитане на изборния резултат, в това число и чрез проверка на вота, отразен в контролните разписки.

 

Контролната разписка няма характер на документ, отразяващ вота на избирателя, посочват от върховния съд. Като отбелязват, че Изборният кодекс не съдържа изискване за проверка и преброяване на контролните разписки, тъй като кодексът посочва, че дължимото съответствие е по отношение на потвърдените гласове от машинното гласуване и отпечатаните от системата контролни разписки.

 

 

 

Източник: NOVA TV

 

 

 

 

 

Коментари

 • Аз съм Веска

  02 Юли 2021 18:25ч.

  И сега всеки, който е гласувал за ГЕРБ си запазва разписката и пуска касов бон от магазина в кутията, понеже те не се броят и не са важни! Това е най-сигурният начин да се разбере колко наистина са гласували за ГЕРБ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С други думи

  02 Юли 2021 18:41ч.

  Изборният кодекс е порочен, тъй като изисква съответствие единствено между броя отчетени от машината гласове и броя на издадените разписки. А това, че машината ти издава разписка за партия "А", но отбелязва в издадения машинен протокол ("от системата", казано по овърголен начин), че си гласувал за партия "Б" е без никакво значение, нали?! :))) На кратко, всяка евентуална фалшификация на изборите, чрез машинно прехвърляне на гласове от една партия към друга партия е НАПЪЛНО ЗАКОННО!!! ПРОТИВОЗАКОННИТЕ ПОКУПКИ НА ИЗБИРАТЕЛИ И ПРОТИВОЗАКОННИТЕ ДРАСКАНИЯ ПО БЮЛЕТИНИТЕ ОТ ЧЛЕНОВЕ НА СИК, ПРАВЕЙКИ ГИ НЕВАЛИДНИ, СЕ ЗАМЕНЯ С ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ЗАКОННО ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ ПО АМЕРИКАНСКИ МАШИНЕН ОБРАЗЕЦ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов

  02 Юли 2021 18:57ч.

  Факт е, че никъде в Европа не се гласува с машини. Нещо като изключение е град Брюксел, но и там гласуването е по друга технология. Да поздравим, прочие, Радев с втория му мандат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В момента в Maricopa county AZ тече одит

  02 Юли 2021 18:59ч.

  на машини И бюлетини, за да се сравни, дали броят след машинно преброяване е равен на броя на физическите бюлетини и разпределение по кандидати. В щатите, в които бюлетините минават през машини за броене, физическите бюлетини се пазят две (2) години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прост международен шофьор

  02 Юли 2021 19:00ч.

  Машината е за това да брои вместо неграмотните, които драскаха по протоколите като двойкаджии на контролно по смятане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • винкел

  02 Юли 2021 19:22ч.

  Ай, стига ривахти! Надрасканите и преправяни 100 пъти протоколи, забравените чували, "невалидните"?! бюлетини, мъртвите души?! / някалкостотин души/, ЗАЩО НЕ ВИ ПРИТЕСНЯВАХА.? Ам? Изведнъж станахте много мнителни. Баста, отекохте, сменяйте бога!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Иван Иванов

  02 Юли 2021 19:25ч.

  Иване, никъде по света не гласуват с машини, щото никъде по света не лъжат толкоз, колкото ГЕРп! За такива, като нас, такова гласуване. Капиш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  02 Юли 2021 20:19ч.

  Някой знае ли собственик на магазин да иска неговите клиенти след напазаруване задължително да пускат касовите си бележки в кутия, та в края на деня собстеникът да свери броя и стойността на касовите бележки със салдото на касовия апарат, към който той имал някакви съмнения?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ти пък trassporter

  02 Юли 2021 21:04ч.

  Собственикът на магазина сам си пипа софтуера, градски, а за големите магазини е като при големите измамници! Има логика да си вземеш фишчето и да покажеш за кого си гласувал. И така когато гербаджиите се съберат да плачат за загубата, да реват за истината! Можи би точно това е мечтаната прозрачност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  02 Юли 2021 21:47ч.

  Това ще е началото на края...с една флашка се сменя вота...браво, бе. предвиждам големи размирици зимата...га додат сметките за тока и парното... Диктатурата на лузърите иде...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Христо на 02.07.2021 в 21:47

  03 Юли 2021 7:49ч.

  Казвате, че ако изберем Борисов, цените на енергоносителите тутакси ще паднат? Я тогава вашият човек направо да обещае, че ще ги занули, щом е способен на такива чудеса. :))))))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • оооо

  03 Юли 2021 9:10ч.

  сега филма е- всички обичат радев. много хора са "гладни" . други , ако не се кланят ще " огладнеят". това е падението на клиентелизма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кара

  02 Ное 2021 8:46ч.

  Защо ВАС отказа разписките да се броят? Защото "Дай България","Вътре-вън", "Оня народ" със съдействието на Фигурант Радев го наложиха в Закона за изборите. Ако разписките се броят ДБ ще паднат с 5-6%, "Вътре-вън" ще са на околовръстното, а Радев при Черепа. Затова създадоха закон, с който ни ЗАДЪЛЖАВАТ да гласуваме само с мадуркови машини, и разписките не се броят. В следващото НС същите "правни корифеи" може да прокарат Закон, че въобще не трябва да се гласува, а "резултати" ще се приемат по "анкети" направени от бабикяно-ЛГБТ-розовобузести медии. След решението на ВАС е ясно, че IT спецовете на ДБ вече са програмирали в мадурковите машини нужните резултатите. Честито на радев, манолова, бойкикев, кире-измамата, асан крадеца... А, ние?????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи