САЩ изтеглят военния си персонал от Нигер

САЩ изтеглят военния си персонал от Нигер

Значената на САЩ и Нигер все още се развяват едно до друго в авиобаза 201, изградена близо до Агадес Снимка: АP

САЩ ще изтеглят своите военни от Нигер, съобщи пред Ройтерс източник, запознат с въпроса, и допълни, че е било постигнато споразумение между Кърт Кемпбъл, заместник държавен секретар на САЩ, и ръководството на Нигер.

Към момента в Нигер има малко над 1000 американски войници, като американските военни оперират от две бази, включително база за безпилотни летателни апарати, известна като авиобаза 201, изградена близо до Агадес в централната част на Нигер на стойност над 100 млн. долара.

От 2018 г. базата се използва за взимане на прицел на екстремисти от "Ислямска държава" и "Джама'ат Нусрат ал Ислам вал Муслимин", мюсюлманската организация, филиал на "Ал Кайда", в региона на Сахел.

Миналата година армията на Нигер завзе властта с преврат. До преврата Нигер беше ключов партньор в областта на сигурността на САЩ и Франция. Но новите власти в Нигер се присъединиха към хунтите в съседните Мали и Буркина Фасо и прекратиха военните споразумения с някогашните си западни съюзници като Вашингтон и Париж, напускайки регионалния политически и икономически блок ECOWAS. Те също така засилиха по-тесните си връзки с Русия.

През следващите дни ще се водят разговори как ще протече това изтеглане на войските, заяви източникът пред Ройтерс. По-рано в петък вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че повече от 1 000 американски военни ще напуснат Нигер през следващите месеци.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Evg70

    20 Апр 2024 9:23ч.

    Браво на Нигерците! Скоро и в други страни. Значи можело, като им се скръцне със зъби, да си съберат парцалките. Да му мислят тия с местата на колесниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахаха

    20 Апр 2024 9:37ч.

    Където са най пропадналите държави, там са и тукашните комунета. Швейцария била откровено неприятелска държава пък С. Кория и Нигер - приятелски. Няма такива боклуци като руските никъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    20 Апр 2024 9:42ч.

    Байдън спокойно е можел да остави като цивилни част от контингента неотличаваща се с нищо от местната фауна .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Апр 2024 10:28ч.

    "Швейцария била откровено неприятелска държава ...". Че кво им е приятелското на швейцарците? Лично аз харесвам, и то много, Леонард Ойлер, но той е прекарал почти целия си живот в Русия. И клана Бернули, но и те като Ойлер. А Сев. Корея ми е по-близка, най-малкото, защото националният им празник е на 9-ти септември.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • NUNCA

    20 Апр 2024 9:25ч.

    Американците НИКОГА не се изтеглят просто така, или без бой. Има някаква далавера и многостранно споразумение. Първо изритаха за всеки случай французите, щото там си е франкофония. После оставиха Русия без някаква солидна логистика да присъства на терен. Сега самите американци се изтеглят ?? Какво е това, освен поредната проява на руско-американския ДОГОВОРНЯК ? Вашингтон прехвърля полицейски функции на Москва в различни точки на Света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    20 Апр 2024 9:46ч.

    Напротив, по принцип англисаксите се изтеглят ако дадената държава има топки да ги помоли. Защото искат да "запазят лице" , че "носят демокрация".А абсолютно не върви да окупираш някой против неговата воля. Ето преди ЧАД тоже поиска реднеците да се изтеглят.Там също се намърдаха "Русия, Китай и Иран". Има един израз "Да напуснеш по английски". Без много шум, кат видиш, че си нежелан.Британците така си разпуснаха империята.... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    20 Апр 2024 10:22ч.

    Никой не напуска без келембаши барем. Явно келембаши има, африканците не обичат колониалистите от Запада и който трябва, се възползва от това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    20 Апр 2024 10:19ч.

    И за децата е ясно, че нигерският уран без обогатяване не може да се ползва от АЕЦ на Франция и САЩ. Основен обогатител в света е Русия (40%), голям капацитет има Китай. Щатите и Франция са джуджета в тая област не защото нямат центрофуги, а защото те потребяват ужасно много електричество. В Русия то струва 1 цент, да си спомним за грандиозните ВЕЦ на Ангара. Най-големият производител на уран е Казахстан, където мините се контролират от руски компании. И ако тия двете страни разклатят лодката, обогатеният уран ще секне. Ще секне със сигурност и в Уестингхаус, на тях им го доставят практически руснаците :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи