Съдът потвърди заповедта за арест на Димитър Стоянов, но нареди да бъде пуснат незабавно. Повдигнато му е обвинение

Съдът потвърди заповедта за арест на Димитър Стоянов, но нареди да бъде пуснат незабавно. Повдигнато му е обвинение

Софийският районен потвърди заповедта за арест на журналиста от BIRD.BG Димитър Стоянов, но разпореди той да бъде освободен от килията незабавно, съобщиха БНТ и bTV. 

Стоянов бе задържан вчера, след като служител на НАП подал сигнал в полицията, че журналистът го е заплашил с пистолет. По неофициална информация причина за скандала станала забележка за паркиране. От журналиста са иззети две законопритежавани оръжия.

 

 

Димитър Стоянов беше доведен от Пето районно управление в Софийския районен съд с белезници. Защитата поиска заповедта за задържане да бъде отменена. 

"Това е чиста самозащита. Димитър Стоянов можеше да вземе друго решение. Можеше да нарани опонента си с ръце и крака, доколкото той е дългогодишен национален състезател по кикбокс и карате. Вместо това той е взел решение, което е изцяло законосъобразно - демонстрирал е, че има оръжие и е готов да го използва", обясни пред БНТ адвокатът на журналиста Николай Хаджигенов.

В съдебната зала Димитър Стоянов разказа собствената си версия за случилото се. По думите му той е бил нападнат около 17 часа вчера без причина от непознат мъж. Първо с обидни думи, а след това опитал да удари журналиста. Ситуацията ескалирала, когато мъжът, който се оказал служител на НАП, проявил агресия към съпругата на Стоянов. Тогава той извадил законно притежавания си пистолет и отправил предупреждение. В залата стана ясно, че на задържания са направени тестове за наркотици и алкохол, които са отрицателни. На данъчния служител такива тестове не са били направени.

От прокуратурата твърдят, че има данни , че Стоянов е хвърлил предмет по служителя на НАП, след това е имало размяна на удари. Малко след това е бил изваден пистолетът.

По-късно от МВР уточниха, че на журналиста е повдигнато обвинение за хулиганство и закана с убийство, като му е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева. 

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов също реагира на случилото се. В позиция, изпратена до медиите той призовава за нулева толерантност към агресията и призовава случая да не се политизира. Спецов заявява, че стои твърдо зад служителите си и напомня, че дейността на агенцията е част от националната сигурност и недопустимо служителите й да стават обект на заплахи.

"Предвид появилите се интерпретации по случая уточняваме, че полицията изпълнява своите отговорности и задачи по закон, независимо от социална, професионална и друга принадлежност на замесени в дадена ситуация", категорични са от вътрешното ведомство. 

 

 

Източници: БНТ, бТВ, dnes.dir.bg

 

Коментари

  • Град Козлодуй

    23 Апр 2024 20:11ч.

    позор

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Град Козлодуй

    23 Апр 2024 20:12ч.

    За милиони няма закони

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    23 Апр 2024 20:20ч.

    Еми ето затова нещата няма да станат. Този "рамбо" е един чикиджия с пистолет...а без пистолет е просто чикиджия...Вместо съдът и държавата да дадат пример...те дават посоки на другите чикиджии...Ми следващият път или тоя педал ще утрепе някой...или пистолетът ще му е в г@за...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    23 Апр 2024 20:44ч.

    гледал ли си целият запис, или ти плащат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Октагон

    23 Апр 2024 21:29ч.

    Кой е целият запис? Ти гледал ли си го, защото по медиите има един запис - 13 секунди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зрител

    23 Апр 2024 20:31ч.

    По холивудските филми само гангстерите истерици-неврастеници вадят патлаци. Тия, които имат класа само го показват без да го вадят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами агресивният си беше нападжията,

    23 Апр 2024 21:38ч.

    само с какви подскоци излезе и тръгна към жена му.... а журналиста много бързо парира мераците му. какво трябваше да направи? Данъчният да се радва, че не е попаднал на някой по нервен че сега щеше да бъде в съдебна медицина при ниска температура...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1234

    23 Апр 2024 21:46ч.

    Абе агресивен бил, ти не прочете ли предисторията. Човекът е бил бит, удрян с ръце и крака в главата от този психар Димитър Стоянов. Излезе нормално, най вероятно да потърси обяснение, а оня му извади пистолет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз такива съм ги чел, но видеото друго показва

    23 Апр 2024 21:52ч.

    по отривистите движения на човека с чисто бялата тениска с надпис НАП (вероятно) ми прилича точно на пребит до смърт, ритан и почти в несвяст...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ипакеник

    24 Апр 2024 0:05ч.

    Напълно съм сигурен, че журналистът е невинен, а кюфтака го е нападнал пръв. Димитър Стоянов не е човек, който би нападнал физически друг пръв. И си личи. Нападжийският кюфтак има ясна мотивация да търси конфликт и да го нападне първи. Разбира се, че е по-безопасно да го заплаши с оръжие, което знае, че няма да използва, отколото да му удари един, евентуално да го осакати или да направи кюфтака на кайма, след което кюфтакът щеше да търси обезщетение и да го разкарва по същилища - вероятно това е била целта на кюфтака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кировец

    24 Апр 2024 11:32ч.

    Няма нужда от словесна еквилибристика, пичове. Има пълен запис, вижда се как „журналистът“ посяга първи. За НАП само лошо или нищо, но тук ясно се вижда, че не е той виновният. https://btvnovinite.bg/bulgaria/kadri-pokazvat-celija-konflikt-mezhdu-dimitar-stojanov-i-sluzhitelja-na-nap-video.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи