Румен Радев: Необходими са решителни действия в отговор на растящата продоволствена криза

Румен Радев: Необходими са решителни действия в отговор на растящата продоволствена криза

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Необходими са решителни, колективни усилия на световната общност за справяне с нарастващата несигурност в доставките на храни. Това заяви днес президентът Румен Радев по време на международната конференция по случай откриването на хуманитарната програма “Зърно от Украйна“, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Във форума участваха присъствено или чрез видеоконферентни връзки генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, държавни и правителствени ръководители на страните от ЕС и други държави, както и представители на международни организации.

Във видеоизявлението си по време на конференцията българският държавен глава отбеляза негативните последици за глобалната продоволствена сигурност, настъпили в резултат на войната на Русия срещу Украйна: ограничено селскостопанско производство, прекъснати и затруднени вериги на доставки и търговия с храни, недостиг и драстични скокове на цените на ключови хранителни стоки и торове в световен мащаб.

Доставката на храни е колективна отговорност на страните и световната общност, а посрещането на неотложните нужди на най-засегнатите трябва да върви ръка за ръка с търсенето на устойчиви дългосрочни решения, посочи Румен Радев. Държавният глава открои усилията на служебния кабинет, който през последните месеци успя да осигури транспортирането на повече от двеста хиляди тона зърно от Украйна през река Дунав. България остава силно ангажирана да продължи тази транспортна дейност, посочи президентът.

България приветства подкрепяната от ООН инициатива за улесняване на износа на украински селскостопански продукти през Черно море, както и стартиращата днес инициатива „Зърно от Украйна“, които имат за цел да смекчат последиците от продоволствената криза за най-уязвимите и засегнати страни в света. „От решаващо значение е да се поддържа ролята на Украйна като ключов фактор, допринасящ за глобалната продоволствена сигурност“, подчерта президентът Радев. 

Държавният глава подчерта също така, че като приятел и партньор на Украйна, в която живее значителна българска етническа общност, България ще продължи да подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна и правото ѝ да се развива като свободна и независима държава. 

БТА припомня, че износът на зърно от Украйна е намалял с 54,5 процента през сезон 2022/23 г.

 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Котопакси

    26 Ное 2022 18:35ч.

    Даа тази година горе долу ще им зърно ,но догодина ще има йок ,щото във украйна нищо не е засято . Това беше стратегията на Путин да остави гейевропата да умре от глад до година .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупости

    26 Ное 2022 20:14ч.

    И в света , и в Европа - зърно има ПРЕДОСТАТЪЧНО. Украйна е едва 3% от световното производство на зърно. Войната служи само като претекст, да се прокламира криза. Да се надуват цените и да се предизвикват изкуствено "дефицити"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Котопакси

    26 Ное 2022 20:45ч.

    Глупости си натворил ти господин байданист .Като има зърно във европа защо тогава гейевропата краде зърното което беше пределено за гладуващата африка . И от 100 кораба излезли от одеса със зърно само 10 отидоха във африка другите 90 ги прибра гей европата- открадна ги .Гладните гейтаци гледаха да се запасят да не умрат от глад тази година . Но във украйна не бе засят нито един декар сега и догодина ще ми ядат църулите еврофашагите . Вземи на предвид и забраната на русия за износ на изкуствени торове ,така че леж ти на тая кълка ще имаш зърно -зърно ама от русия ,която тази година доби нов рекорд над 140 милиона тона житни култури ,ясна ли ти е тази работ господин байданист .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    27 Ное 2022 1:10ч.

    Котопаси написали ти че ръсиш глупости.И наместо да се замислиш и да провериш дела на Украйна в св.производство ти си писал други глупости.Във втория сам опровергаваш първия си пост.Нека ти помогна;Нито Украйна ,нито Русия,нито двете заедно могат да предизвикат св.продоволствена криза.Има един клан дето може.И се занимава с тази търговия повече от век.Та кой е КЛАНА Котопаси?Чети,заповядай пак.Нищо лично!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смотан чорап , зелен, синергетичен

    26 Ное 2022 20:12ч.

    Кризата е дело на твоите кретенчета, Радев ! Ти ни натресе синергетично кирчо-кокорчовците , не се прави на улав...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    26 Ное 2022 20:31ч.

    Спешили са Радев да приказва така. При нас такова говорене за "кризи" не върши работа, ние сме си все в криза. Тези думи са за западна Европа. Няма универсална лъжа, която да действа в източна и в западна Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Котопакси

    26 Ное 2022 20:51ч.

    Ние Българите сме свикнали на кризи и недоимък и ще оцелеем и занапред ,да му мислят гейтаците от ге европата които не знаеха що е бедност и си живеха охолно за сметка на нас . Е сега ще видят кон боб яде ли ,глад ще ги пери поне още 10 години .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Празнодрънкащият празноглавец Румен Радев

    26 Ное 2022 21:26ч.

    Агент на ЦРУ, национален предател, клетвопрестъпник, майцепродавец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    27 Ное 2022 1:38ч.

    И обикновен криминален престъпник.И наместо да е в ДРАНГОЛНИКА еПРЕЗИДЕНТ! П.Младенов го смъкнаха заради недоказана реплика.След Жан Виденов колкото повече членове на наказателният кодекс покриваш толкова повече шансове имаш да си президент,премиер,депутат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    27 Ное 2022 1:18ч.

    Простия ще си е прост и с 1000 съветника.Способноста да мислиш явно не корелира с колко знаеш или можеш да знаеш.Има и друга хипотеза;Правим се на невежи та да угодим на господаря си.Който господар или плаща повече от президенска заплата или здраво стиска за...........гушата.Топки очевидно няма. П.п. Всяка прилика с герои на нашето време е случайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    27 Ное 2022 8:01ч.

    Не се налапа тая Европа, бе! А тя каква храна ще предостави на бедните страни, никаква, само голи ценности и въздухарски балони ?! Орете градинките и садете поне картофи, няма да оцапате повече мръсните си ръце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи