Президентът връчва втория мандат на ПП-ДБ

Президентът връчва втория мандат на ПП-ДБ

Държавният глава Румен Радев ще връчи днес втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от "Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), съобщиха от прессекретариата на президента. Конституцията гласи, че ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, в седемдневен срок президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Николай Денков от ПП-ДБ и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС съобщиха преди дни, че се обсъжда да бъде предложено правителство за 18 месеца с ротационен премиер. Министър-председател за първия период от девет месеца ще бъде Денков, а Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, за втория период от девет месеца премиер ще бъде Габриел, а Денков – вицепремиер. В същия ден Габриел върна неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство на държавния глава Румен Радев.

От ГЕРБ-СДС съобщиха в събота, че замразяват преговорите с ПП-ДБ, след като депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев пусна запис, в който се казва, че има договорка шефовете на службите (Държавна агенция "Национална сигурност", Националната служба за охрана и др.) в страната да бъдат сменени и "имената са синхронизирани с посолството".

Посочва се още, че са провеждани разговори с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, в които било обсъдено как България може да се присъедини към Шенген и да заобиколи правилата за влизане в еврозоната. 

"Докато те не са отстранили Гешев като главен прокурор, не мисля, че Бойко ще иска да ходи на избори и да му пада имунитетът. С Борисов се изпира през този вариант – няма две мнения, защото изглежда като коалиционно, въпреки, че ние ще казваме, че е само Мария Габриел, тя не е била в България“, се казва още в записа.

Николай Денков каза вчера, че не е прекъсвал диалога с Мария Габриел и се надява преговорите да бъдат подновени в следващите дни.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Къф мандат бе?!?!

    29 Май 2023 11:42ч.

    На тия престъпници мястото им е в ареста, не при президента! Още повече, че са изявили желание за продължаване на престъпленията и не съжаляват! Има голяма опасност да извършат нови, и вече са декларирали намерения за това!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    29 Май 2023 11:52ч.

    Ако някой иска да ги вкара в затвора нека пробва! Две дузини англоговорящи главорези се грижат хорицата да направят каквото кажат от посолствата, английско, американско, френско, немско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благовест Ъ.

    29 Май 2023 11:57ч.

    Стоп! Никакви връчвания повече. Решението за излизане от кризата е Президентът Радев ако е държавник и мъж да обяви военно положение и разпусне парламента. Да назначи експертно правителство за шест или девет месеца за решаването на най-неотложните проблеми на държавното управление и назначи нови задължителни избори под международен контрол. Днешната “политическа” пасмина да напусне сцената.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Днешната “политическа” пасмина да напусне сцената.

    29 Май 2023 12:02ч.

    И на съд! Алооо президентеее, аллооо главен прокурорeee къде сте? Нарушаване на конституцията е прав текст. Имате ги записите наготово дадени. Журналитситеее защо спите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    29 Май 2023 12:02ч.

    Драган Цанков 28 определено изигра в последния момент Козяк 16. Всичко беше перфектно за англосаксите допреди записите.Но никой не е виновен на Кирил и Асен, че изказаха идеи за чистки и диктатура. Но да изчакаме.Англосаксите са визионери.Може парадоксално да искат Възраждане да вземе властта за да се види че нищо няма да могат да направят с нея и тогава "евроатлантиците" ще бъдат тотално ИЗПРАНИ! :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • erkek

    29 Май 2023 12:03ч.

    Като Денков си подаде крадливите ръчички да вземе мандата и Радев трябва да му щракне белезниците...И после на всички които са се домъкнали с него в Президентството...И в кауша...За национално предателство...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    29 Май 2023 12:08ч.

    Пътят към Шенген ще стане необратим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой си

    29 Май 2023 12:15ч.

    Нещо за летището в Шабла няма ли да кажеш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шенген е без особено значение. Над 60% от българите не са пътували в чужбина и няма тепърва да се юрнат. Важното е да не ви се дава да пипате лева и резерва на валутния борд

    29 Май 2023 13:32ч.

    Иначе си пишете и плямпайте колкото си щете. И с вас и без вас 'се тая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    29 Май 2023 14:34ч.

    Светът не се ограничава до кварталния хоремаг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светът ще продължи без ЕС. Можеш да бъдеш сигурен. ЕС ще остане някъде в това десетилетие като материал за историците

    29 Май 2023 16:24ч.

    А ти и подобните на теб има да теглите години наред заради предателството си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румен Мустафа Радев

    29 Май 2023 12:10ч.

    Ренегатът Радев: : "Ако е България имаше още няколко хора като Киро, тя щеше да е друга"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милена Върбанова

    29 Май 2023 12:21ч.

    Брутална провокация от страна на Румен Радев е връчването на втория мандат на ПП/ДБ, след изтеклите записи, които доказаха, че кирчовци, кокорчовци, лорерци и ленките им, са влезли в НС с изборни фалшификации - "през президента", плюят на държавните институции, продали са останките от държавата на "посолството" и демонстрират чудовищно пренебрежение към българския народ. Румене, длъжен си не да даваш мандат за управление на ПП/ДБ подир тоя международен скандал, а да обявиш извънредно положение и говорещите на записите да бъдат осъдени за държавна измяна, доказателства за която самите те дават в прав текст. Друго решение няма, братя и сестри българи, вдигаме се и утре в 17 ч. сме пред тая кочина, която няма право да се нарича Президенство. Ще пометем бандата национални предатели ведно с л@йняната им папка, която не струва дори колкото използвана клозетна хартия - без нашето съгласие! Търпението свърши!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Братя и сестри българи, вдигаме се и утре в 17 ч. сме пред тая кочина, която няма право да се нарича Президенство.

    29 Май 2023 12:23ч.

    Ще пометем бандата национални предатели ведно с л@йняната им папка, която не струва дори колкото използвана клозетна хартия - без нашето съгласие! Търпението свърши!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Михаил

    29 Май 2023 12:37ч.

    Всички на площада днес!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    29 Май 2023 12:48ч.

    президента връчва мандат на хора, работещи за чужди правителства и посолства и доказва, това , което сам съощи:”синергия с дневнис ред” на чужди страни! и то въпреки политическия скандал, публикациите на журналисти, афера.бг , заплахи за убийства , убийства? Президента е инсталирал тези еничари и е упражнил и упражнява целенасочено разпадането на държавността! Президентът на смъртта-явен генератор на упражняване на жуждо влияние в България, трябва да подате оставка и да бъде съден-

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вярващ в съдбата

    29 Май 2023 12:57ч.

    Накрая, всеки получава това, което заслужава..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шок

    29 Май 2023 22:06ч.

    Масово всички обикновени хора сме шокирани, с усещането за жалка държава, в която да живеем и умрем, че сме хвърлени не даже на кучетата, а на уличните помияри, имащи се за елит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи