Повдигнаха две обвинения на журналиста Димитър Стоянов, който извади пистолет срещу служител на НАП

Повдигнаха две обвинения на журналиста Димитър Стоянов, който извади пистолет срещу служител на НАП

Прокуратурата повдигна две обвинения на журналисти Димитър Стоянов, който извади пистолет срещу служител на НАП - наказателна отговорност е за хулиганство и за закана с убийство с боен пистолет.

Досъдебното производство е образувано за престъпления по чл. 144, ал.3, т.1, вр. ал.1 от НК и по чл. 325, ал. 1 от НК, съобщават от Софийска районна прокуратура.

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева.

При претърсване на дома на Димитър Стоянов са установени и иззети два броя бойни пистолета и една карабина

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 43-годишен мъж за хулиганство и за закана с убийство с боен пистолет, съобщават от държавното обвинение.

Оттам съобщават следното: След подаден сигнал за възникнал конфликт между две лица, в Пето РУ - София е образувано по неотложност досъдебно производство. В хода му е установено, че на 22.04.2024 г. около 18,00 часа на ул. „Васил Петлешков“ в столицата обвиняемият Д.С. се заканил с убийство на П.Л., като е насочил боен пистолет към главата му. Заканата възбудила основателен страх у мъжа.

Установено е, че действията на Д.С. са непристойни, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като освен, че е извадил боен пистолет на обществено място, същият е нанесъл и множество удари с крака и ръце в областта на главата и тялото на П. Л. Обвиняемият е отправял и множество обидни квалификации по адрес на мъжа, като се е заканил, че „ще му разбие главата“.

До момента в хода на разследването са разпитани свидетели и са извършени претърсвания в дома на Д.С., при които са установени и иззети два броя бойни пистолета и една карабина. Наблюдаващ прокурор е дал указание за изготвянето на три експертизи - видео-техническа, балистична и съдебно-медицинска.

Софийският районен потвърди заповедта за арест на журналиста от BIRD.BG Димитър Стоянов, но разпореди той да бъде освободен от килията незабавно, съобщиха по-рано БНТ и bTV.

Стоянов бе задържан вчера, след като служител на НАП подал сигнал в полицията, че журналистът го е заплашил с пистолет. По неофициална информация причина за скандала станала забележка за паркиране. От журналиста са иззети две законопритежавани оръжия.

Димитър Стоянов беше доведен от Пето районно управление в Софийския районен съд с белезници. Защитата поиска заповедта за задържане да бъде отменена.

 

 

"Това е чиста самозащита. Димитър Стоянов можеше да вземе друго решение. Можеше да нарани опонента си с ръце и крака, доколкото той е дългогодишен национален състезател по кикбокс и карате. Вместо това той е взел решение, което е изцяло законосъобразно - демонстрирал е, че има оръжие и е готов да го използва", обясни пред БНТ адвокатът на журналиста Николай Хаджигенов.

В съдебната зала Димитър Стоянов разказа собствената си версия за случилото се. По думите му той е бил нападнат около 17 часа вчера без причина от непознат мъж. Първо с обидни думи, а след това опитал да удари журналиста. Ситуацията ескалирала, когато мъжът, който се оказал служител на НАП, проявил агресия към съпругата на Стоянов. Тогава той извадил законно притежавания си пистолет и отправил предупреждение. В залата стана ясно, че на задържания са направени тестове за наркотици и алкохол, които са отрицателни. На данъчния служител такива тестове не са били направени.

От прокуратурата твърдят, че има данни, че Стоянов е хвърлил предмет по служителя на НАП, след това е имало размяна на удари. Малко след това е бил изваден пистолетът.

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов също реагира на случилото се. В позиция, изпратена до медиите той призовава за нулева толерантност към агресията и призовава случая да не се политизира. Спецов заявява, че стои твърдо зад служителите си и напомня, че дейността на агенцията е част от националната сигурност и недопустимо служителите й да стават обект на заплахи.

"Предвид появилите се интерпретации по случая уточняваме, че полицията изпълнява своите отговорности и задачи по закон, независимо от социална, професионална и друга принадлежност на замесени в дадена ситуация", категорични са от вътрешното ведомство.

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Куци Коньов

    23 Апр 2024 21:19ч.

    "дългогодишен национален състезател по кикбокс и карате", който се е млатил на ринга/татамито с корави и опасни бойци, толкова се е уплашил за живота си от някакъв чиновник, който по цял ден "тренира" писане на бумащина зад бюрото, че се "самоотбранява неизбежно" с бойно оръжие, навирайки му го в лицето. Буквално. Направо се умилих и ще събера подписи в защита на натопения каратек!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    23 Апр 2024 22:31ч.

    Млатил се на ринга!...С тоя широк гъз, май само са го млатили...и от там тея комплекси, патлаци, камуфлажи...Пълен чикиджия...с пистолет

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тука неа политика, а инфантилен тероризъм.

    24 Апр 2024 5:44ч.

    Такива са и "псевдо-журналистическите" разследвания на шефа му, Чобанов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гледам си

    23 Апр 2024 21:27ч.

    Гледам, че НАП -аджията държи нещо в ръката си, когато излиза да се разправя. Същият се стряска, когато вижда пистолета, отстъпва и очевидно хвърля в тунела нещото, което държи. Какво е нещото? Нож? Какъв е също така, онзи, който странно смело, с качулка излизо от нищото (четвъртият човек във видеото) ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Октагон

    23 Апр 2024 21:56ч.

    Нищо не държи човека, недей си измисля. Единственият който държи нещо е псевдо журналиста Димитър Стоянов, и то е боен пистолет, насочен от упор към човека. Без да има каквато и да било заплаха за живота му. И ти ли ако имаш пистолет ще го насочиш към човек при битов скандал?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    23 Апр 2024 22:52ч.

    "Бабе", днес искрено ме забавлявате с нелепите оправдателни коментари "на алангро"! Такова "хвърляне на амбразурата" не бях виждал. От толкова гледане на тоя 13-секунден клип, в който ви се привиждат нови и нови нещата, сте пропуснала един безспорен факт - това, че Димитър Стоянов, преди излизането на видеото, публикува в личния си Фейсбук следното твърдение за случката: "(Дори и когато си пазаруваш кротко) винаги се намира някой тъпак, който да те нападне, защото пазаруваш от магазин, който той не харесва. Ако не се уплашиш, ще избяга и после ще те нападне в гръб, ще те издере като гневна жена и ще обясни как ще те убие. (А ти дори нямаш идея от къде ти е дошло. Още се чудя провокация ли е или идиот)"! В публикацията на Стоянов не само не се споменава за хладно оръжие, но и изрично се твърди, че не се е уплашил от НАП-аджията, омаловажава мъжеството му, и дори го оприличава на женка. В коментарите под поста му във Фейсбук пъл, отпреди да излезе видеото, има въпроси от сорта "Що не го преби?", на които лично Стоянов отговоря "щото после аз ще съм виновен". Затова като си измисляте нови оправдателни опорки, вземете предвид и твърденията на "самоотбранителя", който твърди, че хич не се бил уплашил. Както и действията на жената до него, която се втурва към нападателя, за да го удари. Но според вас явно е нормално, когато към теб се втурне въоръжен с нож "агресор", и ти да се втурнеш към него... Ако си самоубиец, де

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    23 Апр 2024 22:46ч.

    Ама и хаджигенчо е много долно лекенце...демонстрирал, че има оръжие....абе брато..това е насочено, заредено оръжие...мама ти мръсна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    23 Апр 2024 22:58ч.

    Не само че го насочва, но и се втурва към него, за да му го навре буквално в лицето. Което е абсурдно поведение, ако действително нападателят застрашава живота ти. Любопитно ми е дали ще излязат още записи, от други гледни ъгли, които да допълнят празнините в "картинката".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен

    24 Апр 2024 10:54ч.

    По голям от теб простак надали има в света,жалък боклук.??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съмнителна светлина

    23 Апр 2024 22:53ч.

    Глупави и преднамерени коментари. Виждаме само последното действие от около десетина секунди, без връзка с контекста и като ни спестяват предисторията. Категорично е ясно, че има записи и на предходните сцени, но някой ни ги спестява! Защо? Какви внушения се правят чрез наличния запис и може ли това да основателно съмнение, че тук нещо не е чисто?! Всичко това ми подсказва, че някой се опитва да направи МРЪСНИ внушения. Всичко говори, че някой има изгода да не видим случилото се в магазина. На къде бие това? Хайде да помислим заедно, какво виждаме, какво евентуално значи това, да го вържем и към текста, пък да поразсъждаваме. Стоянов и съпругата му напускат обекта и по държанието им може да се съди, че каквото и да е било, то е приключило. Предходният епизод може да обърне разказа в коренно различна посока, но ние не разполагаме с него. Стоянов е напрегнат (според езика на тялото) и нервната походка, но очевидно иска да приключи със случая - неотклонно върви напред. Съпругата е тази, която очевидно чува нещо, защото се обръща разко назад. Веднага след това извиква и предупреждава Стоянов. Разбираме, че някой ги гони и всява основателен страх в съпругата. Останалият вътре в магазина е имал поне десетина секунди за да се осъзнае и да се успокои, но вместо това решава да ги преследва. Това поставя нещата в друга светлина. Много различна светлина, при което вече има УМИСЪЛ!Особено пък като имаме предвид, че каквото и да е било вътре, Стоянов не е вадил пистолет там. Има ли хипотеза, че "данъчният" цели саморазправа навън при помощта на още едно лице?? Така и не се разбира точко, кой е приближаващият се с качулката, но на мен ми изглежда като човек, който иска да се включи в търкала! Ако се очертава нападение от две страни, без да знаем средствата на нападателите, не е ли нормално да се опиташ да респектираш нападателите?! Още повече, ти си заедно с жена, която не само не може да ти помогне, но е и крайно притеснително присъствие. Приема се, че ваденето на оръжие е несиметрично действие, не отговаря на интензивността на нападението, доколкото ни си видял и при тях пистолет. Ама пък ... ако чакаш да те заколят, теб ли жена ти, пък тогава да извадиш пистолета?! Не е ли по-добре да останеш жив и да носиш отговорност за несъразмерна защита, отколкото да си мъртъв? Още един много важен аспект!! Защо постоянно ни навират пред очите, че "нападнатият" бил данъчен?! Правят се на смахнати и просто "разсеяно" НЕ твърдят, че същияят е там по служба. НЕ Е БИЛ ПО СЛУЖБА и това го прави просто някакъв гражданин. Моля не ми навирайте в лицето ми трудовия му договор. Не ме интересува! Натъртването на това обстоятелство по.скоро подсказва, че май някой се опитва да скрои номер на Стоянов и да представи случилото се в извъртяна светлина. Не се ли усещате, че цялата история е крайно съмнителна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Хю

    23 Апр 2024 22:56ч.

    Буклука си е буклук...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Журналистът не беше ли писал/разследвал...

    24 Апр 2024 6:51ч.

    ...за къщичката на нежната Асена и сем. Лорерови в София? Служителят на НАП не е ли подчинен на Спецове? Последният не е ли в много близка приятелска Woke връзка с лицето с къщата? Отмъщението на събудения?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ай-сиктир

    23 Апр 2024 22:58ч.

    Куц, напълно си се загубил в превода! Ако имаш някакви проблеми с Биволь или персонално с лицето Стоянов, решавай ги на отделно основание, не пълни ефира с глупости по повод на този случай и тъпите ти разследвания във фейса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    23 Апр 2024 23:11ч.

    "Бабе", аз действам "при неизбежна самоотбрана"! Като Стоянов. Вадя бойното си "оръжие" (перото), за да защитят себе си, и "ефира", от вашето "пълнене на ефира" с "глупости по повод на този случай и тъпите ти разследвания" по едно кратко видео. Подобно "мерене на п*шки" между мъже ("cock fight") се случват ежедневно в София (заради засичания/места за паркиране и т.н.), затова да се преувеличава една (вероятно) обикновена махленска свада, че и да се внушават конспиративни теории само защото единият от "хулиганите" е известен журналист, е абсурдно. П.П. Стоянов е от "BIRD", не от "Биволъ".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ай-сиктир

    23 Апр 2024 23:20ч.

    Куц, велик си! Хвана ме "е от "BIRD", не от "Биволъ""! Това решително променя цялата картина и всички тълкувания стават напълно нерелевантни :)) Ти си акцентиран и преднамерен тип, който не се интересува от станалото, а иска да блесне. Е, добре, блесна с глупостите си и с търчането пред вятъра. Нямаш основание за категорични твърдения, че си победител в ("cock fight").Отивай да правиш още проучвания - задължително във фейса, само там е истината, после го вади пак, бий се, после ела тук да се похвалиш! На този етап си напълно безинтересен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    24 Апр 2024 0:41ч.

    Май си изпускате нервите. Като Стоянов. Дано само не насочите бойно оръжие, защото сте усетили "заплаха за живота си" от моите действия... Първо, тъй като сте "акцентиран и преднамерен тип, който не се интересува от" същността на написаното от мен, а "иска да блесне", не можете да схванете кого всъщност "разобличват" коментарите ми. Жокер - не е Стоянов. Втори жокер - вие сте. Просто действие-противодействие. Второ, тъй като сте "акцентиран и преднамерен тип, който не се интересува от станалото, а иска да блесне", вие не се интересувате от безпристрастен анализ na доказателствата. А засега, изключвайки показанията на замесените, които обаче имат правен интерес да лъжат, те са само две: 1. Публикацията на Стоянов отпреди видеото, в която пострадалото лице лично описва нападението, и според която някакъв страхливец го нападнал в гръб, одрал го е, и го е заплашил с убийство, което не го е уплашило, а само го е зачудило дали нападателят е бил "провокатор или идиот"? 2. 13-секундно видео от охранителна камера, на което се вижда как една 50-килограмова жена първа се втурва към налитащoто лице, опитвайки се да го удари, без да проявява видими признаци на какъвто и да е страх, или притеснение за собствената си безопасност. Извадилият бойно оръжие прави същото - буквално се навира в ръцете на нападателя си, който уж представлявал пряка заплаха за живота му. Което никак не е логично. Трето, подигравате се на "проучванията" на фейсбук публикации и профили, вкарвайки си така жесток автогол, защото явно не знаете, че този "разследващ метод" се ползва именно от Чобанов и Стоянов. Най-известното им "фейсбук разследване", например, е публикуването на скрийншотове на фейсбук профили, отбелязали компанията "Телус", които те нарочиха за работещи за Путин, който едва ли не им плащал, за да цензурират публикациите срещу рашистите във Фейсбук. Сред въпросните "престъпници" обаче бяха фитнес инструктор от фитнеса на "Телус", HR-и, коучове, както и вече бивши служители на "Телус". Или другояче казано - уж сериозните разследващи журналисти, които всъщност бяха направили един прост "data scraping" във Фейсбук, преставяйки го за "журналистическо разследване", обявиха за престъпници лица, които нямат нищо общо с контрола и цензурирането на съдържанието във Фейсбук. Отделих твърде много време на един "акцентиран и преднамерен тип", който "иска да блесне", затова ви пожелавам лека нощ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    23 Апр 2024 23:01ч.

    В дописката има неточности. Първото обвинение към Стоянов е по чл. 144, ал.3, параграф б, касаещ закана за убийство с боен пистолет, когато деянието е извършено от лице, което е обядвало супа топчета, мусака и сутляш. Това се смята за утежняващо вината обстоятелство и предвиденото наказание става по-високо - до 11 години лишаване от свобода плюс тригодишна забрана да посещение на опера и балет. Съдията, повдигнал обвиненията, страда от пъпна херния. Поради това той не е успял да повдигне третото обвинение към Стоянов. То е за лошо състояние на съхраняваната от него карабина. Тя е със следи от ръжда и и не е била надлежно смазана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вече всичко е манипулирано

    23 Апр 2024 23:08ч.

    Не вярвам на обвинението, тъй като е показано само едното лице. А другото, предизвикало реакцията, не. Следователно, това е за Европейския съд по правата на човека и на журналистите. Каквито и да са причините, това е престъпление срещу четящите новини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Здрав скептицизъм

    23 Апр 2024 23:28ч.

    Винаги трябва да се разсъждава при запазване на критична оценка, здравословна доза недоверие и да внимаваме, кой каква история се опитва да ни продава! Респект, колега! Има някакви залавни точки, може да се мисли,но не и да се раздават присъди. Материалът е небалансиран и цели безпринципни внушения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Октагон

    23 Апр 2024 23:50ч.

    Тук някой коментиращи приемат за нормално използването на бойно оръжие в дадената ситуация от видеозаписа. Използване, защото Д.С. изважда пистолета си, насочва към главата на човека и пристъпва към него. Той се намира в положение на последен момент от натискане на спусъка, което можеше да се случи, без да изпадаме в подробности. Нямаше никаква заплаха за живота и здравето на журналиста и жена му. Ако така наречения нападжия е имал намерения да бие, удря, той е щял да ги осъществи още в магазина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ипакеник

    24 Апр 2024 0:12ч.

    Глупости. Вади оръжие, именно защото знае, че няма да го използва. Можеше да му разбие простата агресивна чутура и след това да обикаля съдилищата години наред. Много трезво е постъпил в случая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Октагон

    24 Апр 2024 0:25ч.

    Вади оръжие, именно защото знае, че няма да го използва - пълни глупости, оръжие се вади точно с презумцията да се използва. Една погрешна реакция от страна на човека и можеше да бъде прострелян и мъртъв. Можеше да му разбие простата агресивна чутура - а това не е за коментар, гадост пълна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ипакеник

    24 Апр 2024 0:11ч.

    Какъв служител на НАП е този пиян кюфтак, бе? Все едно Димитър Стоянов го е заплашил, докато НАП са му правили проверка - така излиза от такива заглавия и изявления, които могат да се родят единствено в мозъчните клетки на хора, които не знаят как да си служат с езика, при все претенциите им. Вижте видеото как тази буца лой се разплисква целенасочено към един човек, който съвършено владее движенията си. Проследете хронологията в този иначе манипулиран, доколкото е орязан, запис, сравнете им двигателните реакции и т.н. Дори от няколко секунди става ясно кой напада, кой се защитава, кой е прост примат, и кой е цивилизован човек, принуден да действа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • друга версия

    24 Апр 2024 8:02ч.

    На изпеченият "журналист" с пищова явно първо му е набито канчето в магазина, след което прави опит да избяга и когато е застигнат от нападжията, вади пищова! Добре, че не е тръгнал с винтовката, която виси на стената в дома му! Като видяхме кой е адвокатът му и какви ги плещи, всичко вече е ясно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • О времена, о нрави

    24 Апр 2024 7:54ч.

    Едно време журналистите размахваха микрофони, диктофони...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    24 Апр 2024 7:57ч.

    А никой не коментира нараненият скалп на Стоянов? Едва ли се е самонаранил за да обвини "данъчния"... А някъде пишеше, че скандалът е възникнал заради паркиране. Ако е така, то историята става малко по-дълга. "Данъчният" е преследвал Стоянов в магазина за да "изчисти" нещата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЙХАХЙКйхк

    24 Апр 2024 7:59ч.

    Този изверг на снимката работи за сащ, щедро платен е чрез цру - през фондация "америка СРЕЩУ България"! Извергът на снимката е краен българофоб, както мрази България, така мрази и Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калки

    24 Апр 2024 8:00ч.

    Този американски агент от снимката често го кани другият агент в предаването си - дремджията! Двамата агенти публично обсъждат диверсиите на сащ за унищожаването на България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    24 Апр 2024 8:22ч.

    ИСКАМЕ ПИСТОЛЕТИ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Jchchcufhfufuf

    24 Апр 2024 8:36ч.

    Тоя как можа точно най-глупавия адвокат да наеме да го защитава?!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Роднина-милиционер

    24 Апр 2024 8:38ч.

    За сведение на комплексарите и останалите кикбоксьор-шампиони: 1. 80% от застреляните с пистолет оцеляват. 2. "Респектиране"-то се прави от разстояние. Иначе ще ви вземат пукалото и ще ви го наврат. Не в лицето, разбира се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    24 Апр 2024 8:41ч.

    Димитър Стоянов при Ивелин Николов https://www.youtube.com/watch?v=6XtR9jzhRgc

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    24 Апр 2024 8:41ч.

    Какъв е смисълът да имаш боен/газов/въздушен (все тая) пистолет и да не можеш да го насочиш към някого, когато се почувстваш затрашен при явно и непосредствено нападение (щото нападжията не се беше засилил да го прегръща или да му връчва акт за начет)? С което изваждане на пистолета нападението беше преустановено, пистолета бързо прибран и ситуацията деескалира, тъй служителят на НАП размисли дали да продължи с нападението. Разбира се хулиганските прояви могат да са налице ако преди това наистина са се сбили с нападжията, но ако са за това, че е извадено законно притежавано оръжие на публично място с цел предотвратяване на нападение ... познайте, колко ще издържи. (чл.12 НК)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    24 Апр 2024 11:37ч.

    И тази сутрин ли продължавате с нефелните опорки? С такива "адвокати", на Стоянов не му трябват прокурори. Г-н "Хаджигенов", да бяхте прочели и ал. 2 от чл. 12 (НК), а не да спирате четенето до ал. 1. Категорично действията на Стоянов са "превишаване пределите на неизбежната отбрана", тъй като "защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението."! Не знам в коя паралелна правна вселена, при невъоръжена схватка, когато някой не просто извади бойно оръжие срещу невъоръжено лице, но и се втурне към него (атакува го), че и му го навре буквално в лицето, е "неизбежна самоотбрана". Ако Стоянов вместо боен пистолет, бе извадил боен нож, и се бе затичал срещу невъоръженото лице, опирайки му хладното оръжие във вратата, пак ли щяхте да твърдите, че се е "самоотбранявал неизбежно"? А в 13-секундното видео, единственото лице, което показваа видими признаци на уплах за живота си, или единственият, който видимо се е "почувствал затрашен при явно и непосредствено нападение" е именно НАП-аджията, който НЕ при изваждането на оръжието, а чак когато Стоянов го доближава непосредствено с изваден пистолет, осъзнава опасността и бие отбой. Но вие продължавайте с опитите да омаловажите общественоопасните действия на "жертвата", размахваща бойно оръжие на публично място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи