Песков: Няма предпоставки за преговори с Киев. Лондон притисна украинците да се откажат от споразумението в Истанбул

Песков: Няма предпоставки за преговори с Киев. Лондон притисна украинците да се откажат от споразумението в Истанбул

Няма никакви предпоставки за преговори между Москва и Киев, така че специалната военна операция продължава, каза пред репортери прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, съобщава ТАСС. Говорителят на Кремъл заяви, че прекият натиск на Лондон е причината Москва и Киев да не подпишат споразумение на преговорите в Истанбул през 2022 г.

„В момента няма никакви предпоставки за преговори, тъй като всички разбират и знаят позицията на Украйна за неприемане на каквито и да е преговори, затова специалната военна операция продължава“, каза говорителят на Кремъл. 

Песков заяви, че позицията на руския президент Владимир Путин е „добре известна“. „Последният път, когато той говори за това, беше по време на разговор с президента Лукашенко“, припомни той. Песков отбеляза също, че "руската позиция е последователна". Така той отговори на въпроса дали проектът за Истанбулско споразумение може да бъде основа за преговори с Киев.

 

Говорителят на Кремъл заяви, че прекият натиск на Лондон е причината Москва и Киев да не подпишат споразумение на преговорите в Истанбул през 2022 г. „На всички е добре известно, че документът всъщност беше парафиран, както и всички добре знаят от думите на участник в тези преговори от украинска страна каква точно е била причината за отказа на украинците да ги продължат по-нататък и да финализират работата по документа“, заяви Песков. „Това беше прекият натиск от страна на Лондон. Това съобщи г-н Арахамия (шефът на парламентарната група на „Слуга на народа“ във Върховната Рада Давид Арахамия – бел. ТАСС), всичко останало са спекулации“, подчерта Песков. И добави: „Предлагам да се съсредоточим върху първоизточника“.

Коментари

  • Тихомир Томов

    27 Апр 2024 13:43ч.

    Да, но са приели другата конвенция от Истанбул !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не съществува украински народ в природата, ставащото в бившата УССР е доиграване на гражданската война от преди век

    27 Апр 2024 13:48ч.

    Проблема не е международен, няма основание Западен Пакистан да има мнение по въпроса. Да си гледат собственото оскотяване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия

    27 Апр 2024 16:58ч.

    създаде Украйна като държава с образуването на УССР като част от СССР. До тогава Украйна не е съществувала като отделна държава. Както я създаде, така и ще я закрие. Който създава, той и унищожава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи