ООН: За шест месеца в Газа са убити над 10 000 жени, сред които 6 000 майки, 19 000 деца са осиротели

ООН: За шест месеца в Газа са убити над 10 000 жени, сред които 6 000 майки, 19 000 деца са осиротели

Автор: unwomen.org 

"ООН Жени" публикува нов доклад за отношението към жените в Газа. Шест месеца след началото на войната 10 000 палестински жени в Газа са били убити, сред които около 6 000 майки, а 19 000 деца са останали сираци. Жените, които са оцелели след израелските бомбардировки и наземни операции, са разселени, овдовели и изправени пред гладна смърт. Това опустошително диференцирано въздействие продължава да превръща войната в Газа и във война срещу жените.

Поредицата от доклади за равенство между половете, изготвена от "ООН Жени" за Газа, предоставя подробен анализ на реалния живот на жените и момичетата в ивицата Газа, като документира отвратителните условия на живот. Публикацията, озаглавена "Недостиг и страх", се фокусира върху липсата на достъп до вода, канализация и хигиенни услуги, които са от жизненоважно значение за здравето, достойнството, безопасността и интимния живот на жените.

Повече от един милион палестински жени и момичета в Газа са изправени пред катастрофален глад, като почти нямат достъп до храна, безопасна питейна вода, функциониращи тоалетни или течаща вода, което създава животозастрашаващи рискове. Достъпът до чиста вода е особено важен за кърмачките и бременните жени, които имат по-големи дневни нужди от вода и калории. Той е от съществено значение и за възможността на жените и момичетата да спазват достойно и безопасно своята менструална хигиена. По оценки на "ООН Жени" за покриване на нуждите на 690 000 жени и момичета в Газа всеки месец са необходими 10 милиона превръзки за еднократна употреба или четири милиона тампони за многократна употреба.

"В Газа ние жените не можем да посрещнем най-простите си и основни нужди: да се храним добре, да пием безопасна вода, да имаме достъп до тоалетна, да имаме превръзки, да си вземем душ, ... да се преоблечем...", казва жена от Газа. 

"Досега са убити повече от десет хиляди жени, от които около шест хиляди са майки. Жените, които са оцелели след бомбардировките, страдат от ежедневен глад, болести и постоянен страх. Войната в Газа без съмнение е война срещу жените, които плащат висока цена за нещо, което не са предизвикали", заяви Сузане Михайл, регионален директор на "ООН Жени" в арабските държави, на брифинг за медиите в Женева.

Само мирът може да сложи край на това страдание. "ООН Жени" се присъединява към призивите за изпълнение на Резолюция 2728 (2024) на Съвета за сигурност на ООН, приета на 25 март 2024 г., с която се изисква незабавно прекратяване на огъня в Газа, освобождаване на всички заложници и безопасен и безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ.  

"ООН Жени" работи с палестински женски организации и партньори в рамките на хуманитарните системи/пространства, за да се застъпи за правата и нуждите на жените и момичетата и да предостави спешно необходимата помощ. В Газа "ООН Жени" е помогнала на почти 100 000 жени и техните семейства с храна, одеяла, зимни дрехи, сапун, памперси и санитарни комплекти. Още десетки хиляди артикули са на граничните пунктове от седмици. Това е само малка част от това, от което се нуждаят жените и момичетата в Газа. Както е посочено в съгласуваните заключения на наскоро проведената Комисия по положението на жените (CSW68), жените и момичетата трябва да бъдат в центъра на нашата колективна хуманитарна реакция.

Източник: unwomen.org

Превод за "Гласове" Юлия Семир Ал-Хаким

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

Коментари

  • rusnak

    17 Апр 2024 21:28ч.

    Хитлер беше евреин, и добре знаем какви ги надроби, докато Червената армия не смаза Кафявата чума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    17 Апр 2024 23:01ч.

    Не чети пропагандни клишета . Хитлер не е бил евреин и по отношение на България е казал следното : " “Особено ни вълнува поправянето на извършената на времето неправда спрямо България. Сега‚ след като германският народ‚ със силата на своето оръжие осъществи тази ревизия‚ вярваме‚ че сме дали на нашите верни бойни другари от Голямата война една историческа отплата.”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    17 Апр 2024 21:41ч.

    Според мен това е напълно умишлено и изключително циничо. Като убиват жените, убиват майки на бъдещите войници. Когато убиват едно дете на 10 години, те убиват един бъдещ войник. Геноцид в най-чиста форма. Един геноцид прикрит от медиите, а най-важното от пълното безразличие на съвременното общество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    17 Апр 2024 21:50ч.

    Абе педали от ООН, когато скакалците убиваха, колеха, разпаряха коремите на бременни израелтянки... що не протестирахте?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Guest

    17 Апр 2024 21:54ч.

    Защото много неща се оказаха лъжа и защото много от израелтяните ти бяха убити от тяхната армия. Мога да ти линкове където да четеш, но едва ли има смисъл. Ти няма да търсиш истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    17 Апр 2024 21:53ч.

    Срам ме е, че българският представител в ООН не е подкрепил Резолюцията. А българските медии пропуснаха да ни информират за това. Лошото е, че когато везната се люшне наобратно пак обикновени хора ще платят кървавата цена на богатството на разпалвачите на войни. Жалко, много жалко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    17 Апр 2024 22:09ч.

    Kolun, хранещ се. Каквото в Газа-това и на английския трон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малкия Путин

    17 Апр 2024 22:48ч.

    Това е детска игра спрямо касапницата на Путин в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    17 Апр 2024 23:23ч.

    Избиването на неонацисти и фашисти които убиваха хората на Донбас 10 години, не е касапница а умиротворяване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    17 Апр 2024 22:56ч.

    В името на създването на Израел ционистите, с помощта на Хитлер, през 30-те години са тормозели евреите, които се натискат в удобния си живот в Германия, вместо да ходят в пустинята да гонят палестинци, всички незаминали са считали за предатели спрямо ционистката кауза, затова и са ги наказали. А спрямо някакви си палестинци да бъдат жестоки, нищо по-лесно, те са гои, след век тормоз, още не се предават. Затова трепят майки и деца без да им мигне окото. Нима забравихме как израелските деца надписваха ракетите, готови за изстрелване към Ливан преди години, пращаха поздрави на ливанските деца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    17 Апр 2024 23:06ч.

    Браво ! Вие сте единствения досега, който знае за надписването на ракетите : " Ливански деца, умирайте с любов " и нека юдофилите да видят как се обучават малките им в детските градини !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Соня

    17 Апр 2024 23:02ч.

    Къде си, Господи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    17 Апр 2024 23:07ч.

    В Банкя !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    17 Апр 2024 23:33ч.

    Бедни, мили палестинци! Защо ли няма поне един нов Яворов да опише клетите ви мъки и страданияи "Горчива скръб сърца ни трови..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде остана оня с виаграта?

    18 Апр 2024 2:19ч.

    Няма ли да прочетем поне един нормален коментар? Много фашизоид в тоя форум!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кинг Солърмун

    18 Апр 2024 10:46ч.

    Отново напомням, че геноцид има само срещу евреи, те никога не са осъществявали и не осъществяват геноцид. Напомням също на българите да не спират да се извиняват, че не са спасили македонските, а също полските, германските и френските евреи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    18 Апр 2024 12:50ч.

    ООН, а за ДЕСЕТИЛЕТИЯ арабски тероризъм и партизански войни колко израелски и всякакви други майки пропищяха и се зачерниха? Защото загубиха децата си. Колко загубиха живота си? Колко израелски деца останаха сираци? А, драги ми "загрижени"?! Щото доколкото помня, човекоподобията, които взривиха гара Аточа в Мадрид, метрото в Лондон и извършиха касапницата в Батаклан- все араби бяха. Не бяха евреи. Та затова какво имате да кажете, ООН? Нищо, че е по- лесно! Да ви се не види и "дипломатите" и чудото! Хайде сега да ми изтриете коментара. Нали сте "свободна" медия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос

    18 Апр 2024 13:40ч.

    Костова, нима не знаеш, че Нетаняху съзнателно крепеше ХАМАС като противодействие на ФАТАХ и палестинската администрация на Западния бряг, т.е. че сам си отгледа касапите от 7 октомври...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    18 Апр 2024 14:03ч.

    Да убиваш хиляди невинни цивилни, да оставяш жени, деца и болни хора без храна, лекарства и вода.... нямаш място на Земята!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    18 Апр 2024 14:53ч.

    КОСТОВА 18 Апр 2024 12:50ч. вече ме нервираш! Кой взриви църквата "Света Неделя" в София преди 99 години?! Кой организира бомбардировките над Югославия преди 25 години..., а ,Костова? Не се прави на дръж ми шапката, или да цитираме имената!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    19 Апр 2024 1:39ч.

    Мери, нервирайте се колкото желаете. Само НЕ ми говорете на "ти"! Защото ТОВА нервира мен. Аман от каскетно- селяшки идиотщини! Не сме си играли на пясъчника в парка, драга! Така че БЕЗ фамилиарничене. Дълбоко НЕприятно и противно ми е. Демонстрацията на липса на ЕЛЕМЕНТАРНА култура и лично възпитание- не на мой гръб! Отнася се до Вас и до всички, които си въобразяват, че форумът някъде си им дава право да говорят на непознати хора като махленките на пазара! На село при кокошките може би. Нормалните хора говорят на Вие. Точка. А атентатът в Св.Неделя го направиха уродите, които са изпратили единият ми дядо в лагер и са ликвидирали достатъчно хора и от двата рода, от които произхождам. Комунисти, сър. Човекоподобия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    19 Апр 2024 9:04ч.

    КОСТОВА 19 Апр 2024 1:39ч. На Ви говоря на много малко хора и ти не си от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    19 Апр 2024 15:16ч.

    Милата Мери. С толкова много претенции и толкова малко акъл. Несъзнаваща колко е смешна, демонстрирайки простащината и невъзпитанието си. Не се говори на "Ви"- говори се на "Вие". Говорела учтиво на много малко хора. ХАХАХАХА. Значи много хора също като мен са забелязали колко сте семпла и едноизмерна. Освен зле възпитана и нагла. Няма проблем. Всеки има конституционното право да е прост и невъзпитан. И хайде вече СТИГА лични нападки! Нали уж статия коментираме!? И за Ваше сведение, драга, НЕ Е нужно ВСИЧКИ да споделяме едно и също мнение! Най- ясно си личи колко интелигентен е един човек точно по способността му да спори нормално и да приема мнение, различно от своето. Стига да е аргументирано, разбира се. Няма никакво значение кой с кого не е съгласен.Но има огромно значение как спорим. Интелигентните хора спорят нормално. Такива като Вас винаги са във фаза "скандал". И ЛИЧНО плюене. Така че- точка. На личните идиотщини. И е по- добре да спрете, преди да реша да Ви отговоря точно както заслужавате! Аман от едноклетъчни, дето се чудят с кого да се заядат! Ей за това трябва да няма достъп до интернет за хора с коефициент на интелигентност под 150!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи