Младенов запазил агента Красимир Тулечки като посланик, бащите им били колеги в Първо главно на ДС

Младенов запазил агента Красимир Тулечки като посланик, бащите им били колеги в Първо главно на ДС
След като преди дни министърът на външните работи Николай Младенов категорично отказа да коментира историята на семейството си, той призова журналистите и обществото да коментират неговите действия и външната политика на страната. Оказа се, че и тук могат да бъдат зададени въпроси, и то регламентирани с „разрешението” на министъра. В същия документ на Първо главно управление на Държавна сигурност, където фигурира името на неговия баща, под номер 2 е записано и името на подполковник Никола Харалампиев Тулечки. Той е баща на Красимир Тулечки, посланик на България в Турция.
<p>Трябва изрично да уточним, че тук не питаме за бащата, а за настоящия български посланик Тулечки.</p> <p>&nbsp;</p> <p><img src="/uploads/editor/DS-121.jpg" alt="" /></p> <p>&nbsp;</p> <p><em><strong>Предложението за допълнително възнаграждение на служители от Първо главно управление на ДС, където фигурира името на Тулечки - баща.</strong></em></p> <p>Красимир Тулечки беше обявен като сътрудник под псевдонима &bdquo;Мирчев&rdquo; на РУ-ГЩ от 1985 година от Комисията по досиетата, но остана на поста си въпреки това.</p> <p><img src="/uploads/editor/b_800_0_0_0___images_stories_Dosieta_POSLANICI_20-Krasimir_Tulechki_Korica_P.jpg" alt="" /></p> <p>С указ на президента Георги Първанов през септември 2010 година, при правителството на Бойко Борисов, е назначен за посланик в Анкара, Турция, и за разлика от останалите агенти на ДС и Военното разузнаване не беше отстранен от поста си по време на &bdquo;кръстоносния поход&rdquo; на Младенов.</p> <p>Досието на Красимир Тулечки обаче не може да се публикува, тъй като се ползва със защитата на чл. 32 от Закона за разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към ДС и РУ-ГЩ на БНА.</p> <p>Съгласно този член &bdquo;не се оповестяват документи, чието разкриване или публично оповестяване би увредило интересите на България в международните отношения или би създало сериозна опасност за живота на дадено лице&rdquo;.</p> <p>Такъв е случаят и с Боби Бобев, който бе посланик в Албания от 1998 до 2006 г. и е работил като агент за Първо и Второ главно упрлавление на ДС от 1974 г. с псевдонимите &bdquo;Аспарух&ldquo; и &bdquo;Добромир&ldquo;.</p> <p>Въпреки разкритията на Комисията по досиетата той остана наш посланик в Албания.</p> <p>Селективността на принципа &bdquo;ченгета не могат да представляват България пред света&rdquo; напомня на твърдението на бившия президент Първанов, с агентурно има &bdquo;Гоце&rdquo;, който твърдеше, че трябвало да се преценява професионализмът и приносът на дипломатите агенти за държавата.</p> <p>Кой от двата принципа е бил водещият за Младенов, можем само да гадаем.</p>

Коментари

  • 11

    10 Окт 2012 19:14ч.

    Комунист и педераст - това обяснява всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Балканджи Йово

    10 Окт 2012 19:49ч.

    След Албания, Боби Бобев пое с ново назначение посолството ни в Косово. Що се отнася до неговия „професионализъм и принос към държавата”, от позициите на доктор по история и преподава в СУ на „Съвременна балканска история”(!?), е преписаната, по време на посланическия му мандат в Тирана, албанска националистична историческа версия за праисторическия илирски произход на албанците и намерила място и поддържана в издадена му книга за Албания. На основа на тази псевдо теория албанците сега претендират за историческо право върху териториите на Западните Балкани, които според тях били заети и окупирани от дошлите от руските степи славяни и поради което тяхната етническа по право територия била неимоверно много редуцирана. По тази причина албанците не признават и наличието на българско малцинство в Албания, въпреки посещенията на наши делегации на най-високо ниво в Албания, именно по време на посланическия мандат на Бобев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Varara

    17 Окт 2012 18:39ч.

    Младенов - поредната глупост на ББ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи