Костадинов в Скопие: РСМ и България са две държави, а трябва да са една. Ковачевски: Политици като Костадинов не са желани в РСМ

Костадинов в Скопие: РСМ и България са две държави, а трябва да са една. Ковачевски: Политици като Костадинов не са желани в РСМ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"България и РСМ  са две държави, а трябва да са една държава, която "да се простира от Черно море до Охрид",  заяви пред журналисти Костадин Костадинов в Скопие, където  бе за откриването на Културно-информационния център на България. "Всеки българин в България обича Македония, ние сме един народ, говорим един език и имаме обща култура. Говоря с вас един и същи език и се разбираме. Нямам против да се чувствате като македонци. Аз казвам ли ви какви да се чувствате? Тогава защо забранявате на хората, които се чувстват българи?", коментира лидерът на "Възраждане".

"Кога България и Македония са воювали? Имахте ли държава през Втората световна война? Дайте ми документи, че е имало окупация. Тук са създавани комитети за посрещането на българските войски. Кой изгони германските войски? Нашите войски ви освободиха", заяви още той. 

На въпрос дали трябва да се извини заради това, че насред Скопие заяви, че "Македония е българска", Костадинов отговори, че "не иска да лъже". 

Премиерът на Република Северна Македония осъди изявлението на Костадинов, което според него съдържа териториални претенции към югозападната ни съседка.

"МВнР веднага реагира, министърът на културата също го осъди. И аз искам да го осъдя. Наистина е неуместно човек, който е дошъл на гости в тази страна, да се държи по този начин. Вчера отворихме български културен център, така, както подобава, Скопие с идването на министъра на културата, с нашия министър на културата, по същия начин, както казах, че ще отворим и македонски културен център в Благоевград, както имаме отворен и в София“, заяви Ковачевски по време на днешното си посещение във фабрика "Брилянт" в Щип.

Ковачевски добави, че подобни политици не са желани в РСМ.

"Политици като него вчера, има още един, който ми правеше клипове, мога свободно да кажа, че не са никак желани у нас, защото освен че всяват безредици, освен че всяват нетърпимост между гражданите на двете страни само заради своя политически интерес, тъй като те нямат друг политически дневен ред, освен да получат някои дребни политически точки, като провокират чувствата на нашите граждани, такива политици не са никак желани за мен лично у нас и не е нужно да идват изобщо тук“, подчерта Ковачевски.

По-рано Министерството на външните работи на РСМ осъди изказванията на лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и излезе със специална позиция: 

Министерството на външните работи, както е реагирало и преди, и този път осъжда иредентистките изказвания, които съдържат териториални претенции към Република Северна Македония, изразени публично и многократно от българския депутат и лидер на политическа партия „Възраждане” Костадин Костадинов. 

Фактът, че тези изявления се повтарят, този път и в Скопие и по значим и за двете държави символичен повод - откриването на нови помещения на Културно-информационния център, както и в навечерието на Бизнес форума между Северна Македония и България, не можем да не го тълкуваме като опити за подкопаване на силните усилия на двете правителства за насърчаване на сътрудничеството и като организирана провокация, която трябва да бъде осъдена от всички проевропейски политически структури и институции в двете страни. 

Същевременно искаме да отправим призив към гражданите на двете държави да не се поддават на подобни провокации, които имат една-единствена цел, а именно да попречат на двете страни да осъществят препотвърдените от тях искрени намерения за задълбочаване на отношенията между нашите държави и народи в духа на европейските ценности.

 

 

 

Коментари

  • ввв

    26 Ное 2022 21:05ч.

    "Ковачевски: Политици като Костадинов не са желани в РСМ" - Незнам каква по-добра причина търси мат'ряла за да гласува за Костадин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • paradigma

    26 Ное 2022 21:45ч.

    Виждам една по-добра причина - да каже същото пред македонския парламент и те станали на крака да му ръкопляскат. Майтапя се , разбира се , но за кого другиго да гласуваме. Той е. Този път не се майтапя. Сега, като върнаха хартиените бюлетини, ще се види кой кого. Върнаха ли ги или само на първо четене????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наглостта е порок

    27 Ное 2022 8:52ч.

    То и ти, нахалитет и наглец КовачевСКИ, не си желан в България, ама си мъкнеш телесата до София и обратно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    27 Ное 2022 19:57ч.

    Такива изказвания, още повече в Скопие наливат вода в мелницата на Омразата и Разделението. Точно чрез тях разкъсаха плътта ни. Това е или подмолно, умишлено разрушаване на малката възможност за възстановяване на добрите отношения или патриотарство в най-грозна форма,користно и за сметка на интересите на народа и родината. Не става за сериозна длъжност. Гази плитко или по-скоро се е продал и мимикрира. Подкрепата му за дяволските машини накланя нещата към второто.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    26 Ное 2022 22:09ч.

    По-добре да замълчи Ковачевски в навечерието на годишнината от Ньойския договор, чийто 100-годишен срок изтече на 27 ноември 1919 г. И да, Костадинов, както обикновено, казва истината. /Внимавайте обаче с машинното гласуване, Възрожденци, да не ви ушият старите хиени за изборите./

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • XAXA

    26 Ное 2022 23:06ч.

    Къде в тоя договор пише, че важи 100 г. ?!?! А бе, как си ги измисляте тия неща и откъде ви хрумват ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    27 Ное 2022 1:11ч.

    ХАХА, може и да няма изрично уговорен срок в Ньойския договор, но 100 години би трябвало да е повече от абсолютна давност за договор, наложен на България в нарушение на основни принципи на международното право. Малко се затрудних да открия източниците, но ето един линк с анотация към книгата на проф. Борислав Йотов „За мирна ревизия на Ньойския договор“ /2014 г./ Може би е работа на цензурата, а може би просто по темата за Ньойския договор надделяват публикациите, възхваляващи американския президент Удроу Уилсън, че не са ни драли навремето още повече /поклон за което все пак де!/. Но е в наш интерес тези възможности за ревизия да се популяризират, защото биха могли да имат реален ефект и принос за зашита на правата на българите в откъснатите територии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    27 Ное 2022 1:19ч.

    http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=9&newsid=28804 - За мирна отмяна на Ньойския договор, акад. проф. Борислав Йотов, 2014 г., изд БАНИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Апостол Петков

    27 Ное 2022 14:15ч.

    Живке, няма такъв филм като "абсолютна давност на договор", еле пък в международното право. НД не може да бъде ревизиран. Каквото станало - станало и останало. Немой се хАби да четеш и пишеш ненаучни фантастики.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някакво си харвардско лакейче, назначено от САЩ за временен началник на югозападна България

    27 Ное 2022 1:48ч.

    е направил съдбовна грешка да нарече бъдещия си министър-председател "персона намсиквоси".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • " ...в духа на европейските ценности"

    27 Ное 2022 1:56ч.

    Ако някой, дори един единствен човек!, успее да публикува тук, или където и да е другаде, текст с официална, конкретно формулирана и изчерпателна дефиниция на тези "европейските ценности" аз лично.ке му изплатя 10 000 Евро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голям мерак имам,

    27 Ное 2022 10:23ч.

    Ама като не мога- не мога...Иначе не да ми излишни. Да беше поискал нещо по реално...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-ха!

    27 Ное 2022 2:54ч.

    Коцето им обяснява, макето реве! Всъщност спорът е как да се нарича обединената територия на България и Мекедония. Макетата искат да е Македония, а ние искаме да е България. А всъщност, на 03.03.1878 г. в Сан Стефано - днешен Истанбул, - освободената от Русия територия на Османската империя, населена преимуществено с българи и с никакви македонци, е наречена България! Сан Стефанска целокупна България, определена с мирния договор между имперските представители - граф Игнатиев за Цар Освободител и външният министър на султана за Османската империя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На Хан Крум Баджанака

    27 Ное 2022 4:50ч.

    Добре че е Костадинов, че иначе останалите отдавна са със сваленио гащи! А Ковачевски е арогантен лицемер!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Родината е селото ми и околията

    27 Ное 2022 6:54ч.

    Другото си е чужд манастир, чийто трътеи ни баламосват та да окрадват повеке.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lindentown

    27 Ное 2022 7:56ч.

    Тезите на Костя за обединение на двете държави освен арогантни, са и напълно безумни. Показват патриотарското му ниво и пълната безпросветност по темата. Дори и смятащи се за българи хора в РС Македония категорично смятат, че има отдавна изградена македонска идентичност. Никой не може да им казва на хората как да се чувстват, особено пишман политик с физиономия на селски бек, какъвто е К.К.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    27 Ное 2022 8:33ч.

    Така е, те вече се чувстват македонци и никой не може да им го забрани. Но Коцето е прав, Македония е измислена държава и това са български територии. Крадат ни историята, а бабите дядовците им на тия малоумници са българи. Абе що е маке, все е лайно. Иначе Костадин е топ и е прав отново. Ама плешивия македонец иска някой като Кирето олигофрена да му обяснява как ще работят в дух на добросъседство, докато палят, трошат и викат българи-фашисти. Макето разбира само от юмрук в зъбите или истината. Относно физиономията на Костадин, не те разбирам?!? Хаххахах като се сетя за другите лица от БГ политиката, Коцето си е много добре визуално. И е подготвен исторически, виж Баце и Кирето няма да знаят кога започва Балканската война например, камо ли защо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Македонците" са толкова измислен народ, колкото и "украинците". Не можем всички да се съобразяваме с фантазмите им, само защото са живи и заблудени едновременно

    27 Ное 2022 10:45ч.

    Такива въпроси се решават само по военен път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ама бе

    27 Ное 2022 8:45ч.

    Стига с това КРАДЕНЕ НА ИСТОРИЯТА, бе! Канадците ни окрадоха златото, фашките ни окрадоха морала, еврогейските паразити ни окрадоха всичко, а глупаците се връзват на отвличащи вниманието от истинските проблеми трикове. И всеки има право да се самоопределя, нали това е демокрация. Мъже се самоопределят като жени и обратно и какви ли не още “ценности”. Аз като се самоопределям кат българин, кой може да ми наложи да се наричам византиец, примерно. Ай си….

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    27 Ное 2022 9:06ч.

    А случайно Украйна да е била държава или пък Молдова ? Аболютно си е прав Ковачевски , никой не иска Кирчовци Кокорковци , мутри ,джендъри и свръх корупция в "кошарата си " , а ние сме точно такива. Плюем социализма но точно тогава сме имали и икономика и селско стопанство и безплатно здравеопазване да не изброявам повече. Апропо ,нямахме демокрация,джендъри,наркомания,русофобите и любителите на демокрации отиваха на безплатни почивки и специализации в урановите мини и лагери от рода Ловеч-Скравена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    27 Ное 2022 9:22ч.

    Коце Костадинов е прав. Защо се сърди Ковачевски, а да отговори на въпроса защо цели села от Северна Македония, включително и албанци, си извадиха документи за работа в България. В кварталната аптека от няколко години работи момче от Скопие, и то много добре. Като го питам къде е по-добре, ми отговаря "Щом съм тук...."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не може всяка географска област при определени условия да претендира държавно, рессп. национално обособяване

    27 Ное 2022 9:33ч.

    Както Македония, така и Украйна е напълно измислена държава. Само че за разлика от братушките, ние нямаме дързост да си вземем своето. А моше-тата дебнат, за да засилват разкола помежду ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    27 Ное 2022 10:13ч.

    Гласувам за Копейкин защото е единствения антилибераст, но тая обсесия по Македония не ме радва. Народите се разделят, така както братята и сестрите се разделят и всеки по пътя си. И това най-често е завинаги. Понякога се обединяват обратно, но това не става с "дебати" кой от кого произлизал, а под водачеството на силни личности като Бисмарк и Осман Гази.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тайша

    27 Ное 2022 10:33ч.

    Разделянето не трябва да води до липса на разбирателство и синергия. Поначало разделяне - това е признак на слабост и допуснати компромиси със себе си. Това не е изначално Божие намерение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да ти отделят крак или ръка

    27 Ное 2022 12:22ч.

    не е като да отделят брат от брата или от сестра. Още по-страшно е когато се извърши политическо, идеологическо и националистическо клониране на отделената част от цялото тяло и бъде превърнато в клонинг анти-тяло. Точно в такива клонинги са превърнати частите от телата на България и на Русия - съответно РС Македония и Украйна. Целта е: "Разделяй и владей!" Кой е този, който раздея, за да владее? - Това е врагът на Бог - дяволът. Кои са тези, които следват дявола? - Това са сатанистите навсякъде по света. Коя е матрицата на сатанистите? - Тази в която живеем - от древното робовладелството до капитализма - мека форма на робовладелството. Впрочем, ограничените земни ресурси изискват отново древното робовладелство, а "зануляването" е връщане към древното робовладелство с модерни сатанински средства. РЕСТАРТ НА МАТРИЦАТА НА ДЯВОЛА. Горко им на планираните за унищожение 94% от земното население! Още по-горко им на останалите 6% бъдещите роби-биороботи. Останалите живи ще завиждат на умрелите... Не искате Бог - получавате дявола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • РИСКОВАНО ИЗКАЗВАНЕ

    27 Ное 2022 14:03ч.

    С подобни изказвания Костадинов продължава да енергитизира само твърдото си ядро и да нехае за привличането на умерените гласоподаватели. Никой разумен човек не би разчел подобни иказвания като друго, освен заявка за крамоли, евентуално териториални претенции. Създава шум във веригата, който ще му коства много проценти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doktor

    27 Ное 2022 16:17ч.

    Браво на Костадинов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По долината на Вардар

    27 Ное 2022 20:50ч.

    Сърбите са враждебни на българите — през Първата Световна сме се клали с тях като зверове, а през Втората Световна сърбите бяха антифашистите, докато ние, българите бяхме „фашистите“. Но ако днес един българин попадне сред сърби, той може да разговаря с тях НОРМАЛНО. Да, исторически врагове сме, но изпитваме известно рицарско уважение едни към други. Не е така обаче, когато един българин попадне сред „другите българи“ — онези, които обитават долината на река Вардар. Защо ли? Защото те там чуят ли, че си българин, смятат, че трябва да хулиганствуват и да се правят на келеши пред българите от България, които макар и с редица провали в историята си, показаха, че могат да имат държава, която съхранява някакво достойнство. По долината на Вардар, обаче, — макар да има и там свестни хора — доминират комплексите им за малоценност, защото там добре осъзнават, че „средният македонец“ е един полуидиот в сравнение със средния българин. За идиотизма си разбира се вардарците трябва да се сърдят на Йосип Броз — Тито, както и на последвалите го политически авантюристи на Югославия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи