Караджов: Парите от сметката за „Хемус” ги няма, взети са за компенсациите за тока

Караджов: Парите от сметката за „Хемус” ги няма, взети са за компенсациите за тока

Когато е встъпил в длъжност като регионален министър, в специалната сметка за строителството на магистрала „Хемус” не е имало пари. Това заяви пред журналисти Гроздан Караджов.

„По време на служебното правителство имаше недостиг на средства за компенсации и те бяха изтеглени временно. При формирането на новия бюджет се разбрахме, че когато бъде разплетен казусът с инхаус процедурите, с постановление на МС ще сложим достатъчно средства в нея. Тъй като казусът не е решен, още няма пари”, заяви Караджов.

Той отхвърли твърдението на ГЕРБ, че в сметката е имало 1 милиард лева.

„Не, имаше около 490 милиона през лятото на миналата година. Точно тези пари са взети да се посрещнат за първите компенсации за тока”, заяви Караджов.

Освен това той твърди, че няма никакви гаранции за строителството.

„Строят го частни фирми, които са пренаети от „Автомагистрали”, но гаранцията се носи от държавното дружество, тоест от нас. Ние си плащаме и ние си носим гаранциите - това не добре и затова ги няма и парите”, обясни регионалният министър.

Всеки момент очакваме специалното юридическо становище за рисковете, които могат да се случат при евентуално прекратяване на договорите за инхаус, обясни още министърът.

„Няма необжалвана процедура за основен ремонт. Прилича ми на саботиране. Някой сякаш нарочно се опитва да отложи ремонтите в България. Мисля, че става дума за организирана акция”, каза Караджов.

„Не може превозвачите да носят на гърба си социални функции, които държавата е обещала”, заяви Караджов по въпроса с междуградските превози.

Относно пътностроителните фирми и дали са им изплатени парите, Караджов заяви, че дотук са им платени 55% и очаква до края на другата седмица да станат 100%.

 

Източник: “Епицентър”

 

Коментари

  • "той твърди, че няма никакви гаранции за строителството"

    20 Май 2022 15:31ч.

    То да беше само за строителството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гушката...

    20 Май 2022 15:42ч.

    Пеликанчето на Костов каква гушка е отпрал... Не само 850 млн за Хемус изчезнаха... това което се случи под юмручето на РРадев, Простото Киро, Комитова, Кокорчо, бясното куче Рашков ... нанесе щети на България, които няма да се преодолеят за десетилетия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    20 Май 2022 18:08ч.

    Не знам дали си мозък или си гуша, ама хич не ми пробутвай простотиите си. Никой няма да се хване! Цялата тази уродлива схема беше измислена и практикувана от ЕТ Гепп-БМБ. Как не изпитваш и капка срам да се опитваш да ми сравняваш преотстъпване на средства от една бюдж. с/ка към друга бюдж. с/ка с изнасянето на пари в сакове след авансови плащ. за нищо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    20 Май 2022 20:07ч.

    Ама как стана, че откраднатите пари с чували и сакове... построиха лота, за който са определени?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още малко управление

    21 Май 2022 0:48ч.

    И ще загубим обекта на управление. Покварените хора, нямат съвест.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи