Иван Таков: БСП трябва да участва в управлението на София след местните избори догодина

Иван Таков: БСП трябва да участва в управлението на София след местните избори догодина

Не сме забравили здравеопазването, болниците да не бъдат търговски дружества е следващият поет от БСП ангажимент, който ще изпълним, заяви Георги Свиленски на среща със социалисти в столичния район "Слатина".


БСП трябва да участва в управлението на София след местните избори през есента на 2023 година. Това каза председателят на столичната организация на социалистите Иван Таков. Той говори пред актива на БСП в "Слатина" по време на среща, на която присъстваха още председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски и Иван Пешев, общински съветник и председател на местната районна организация.

"Работата на терен по райони е много важна за постигане на добри резултати по време на изборите, каза Иван Таков. - Сега изглежда, че есента на 2023-та е далече, има време - година и половина до тогава, струва ни се, че може да не бързаме. Но не е така! Всеки пропуснат ден сега е загубено ценно време в процеса ни на работа и за постигане на нашата цел".

Иван Таков заяви пред социалистите в "Слатина", че разчита на активност от всеки един от членовете и симпатизантите. "На базата на свършената работа по райони ние ще изготвим нашата предизборна платформа, каза още той. - Поставили сме си срок до края на годината да имаме яснота за проблемите по места, а решенията им ще залегнат в платформата. Тя ще ни подскаже и начина, по който ще се явим на изборите догодина. Досега сме се опитвали да спечелим властта в София с чисто партийни кандидати, с независими, подкрепени от нас и други партии, но винаги сме играли на терена в столицата самостоятелно. Това не ни е носело успеха до този момент. БСП постоянно е в опозиция и нито веднъж в управлението на София. Целта ни сега е да обърнем тази тенденция. Искаме да участваме в управлението на София след изборите през 2023 година. И ще изберем най-подходящата формула, за да го постигнем. Затова са ни необходими партньори, с които бихме могли да работим. Но не след изборите, а преди тях - във формата на една по-широка коалиция. ГЕРБ продължава да ни бъде основен опонент, с ДБ имаме дълбоки идеологически различия".

Лидерът на БСП - София се обърна и към Георги Свиленски с препоръката доходите на хората да продължат да бъдат първа грижа в действията на народните представители от групата на социалистите. "Да, има повишение на пенсиите, но достатъчно ли е? Не, не е. Добро начало е, но при актуализацията на държавния бюджет ще бъде изключително важно и много показателно, ако БСП успее да се пребори за по-изразително и категорично повишение на пенсиите. Инфлацията за тази година се очаква да бъде много по-висока в сравнение с тази през 2021-ва. Затова е много важно ръстът на доходите на хората да е с изпреварващ темп в сравнение с ръста на цените в потреблението. Това е показателят за резултата и смисъла от действията на държавниците".

Според Георги Свиленски, приетите от правителството мерки са добри, тъй като ще подпомогнат абсолютно всички засегнати от ценовата криза сектори. "По отношение на пенсиите, след последната актуализация минималната ще бъде в размер на 467 лева, обясни председателят на парламентарната група на "БСП за България" пред социалистите в "Слатина". - В рамките само на една година минималната пенсия е нараснала с 56%. За сравнение, в периода от 2009-та до 2021-ва или за 12 години, увеличението на минималната пенсия е било едва със 100 лева. Само за последната година повишението е със 167 лева. Всеки сам може да си направи извод от тези цифри".

Георги Свиленски отбеляза и помощта за сметките за електроенергия на бизнеса, а именно компенсациите с 85%. "Бих искал да кажа и още нещо - за 30 години общ бюджет от 20 милиарда лева за социална политика българското правителство никога не е имало, заяви той. - Сега отделяме и нови 2 милиарда. А от къде ще дойдат тези пари? От законопроект, който внасяме, за облагане на свръхпечалбите на производителите и на търговците на електроенергия".

Председателят на парламентарната група на "БСП за България" добави, че не е забравено и здравеопазването. "Много говорихме за това, че болниците не трябва да са търговски дружества, но до момента все още не сме направили нищо по този въпрос, отбеляза Георги Свиленски. - Това е следващият наш ангажимент, който трябва да изпълним. И работим по въпроса. Паралелно с това следим и задоволяването на населението със стоки, тъй като има много сериозна опасност от продоволствена криза. Не дай боже да се случи! Липсата на продукти и на стоки би била резултат от военните действия и международната обстановка в момента. Затова е много важно да предвидим още сега опасността и да се обърнем към земеделските производители, животновъдите, както и да осигурим зърното в държавата".

 

Коментари

  • тралала

    20 Май 2022 13:30ч.

    Ако вашата червена госпожа продължава да крепи тази коалиция, БСП ще си отиде скоропостижно. Амин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При Пеко Таков участваше

    20 Май 2022 14:23ч.

    Ама онова време мина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Урков рид

    20 Май 2022 14:53ч.

    Такови, Дакови, Живкови....абе чет нямате тия червени фамилии... Като рояци сте....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи