Газът поскъпва и през септември, цената минава 315 лева за мегаватчас

Газът поскъпва и през септември, цената минава 315 лева за мегаватчас

Людмил Йоцов, изпълнителен директор на "Булгаргаз", назначен от Кирил Петков и Асен Василев без сериозен мотив за смяна на предишното ръководство на държавната компания.

След шоковото поскъпване на газа за август „Булгаргаз“ предлага ново поскъпване за септември. На сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране е публикувано предложението на държавното дружество за ново увеличение с 6 на сто до рекордните 315,61 лева за мегаватчас при това без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

При последното увеличение на цената на синьото гориво с близо 60 на сто за август от бизнеса заявиха пред „Труд“, че предприятията ще спрат работа заради непосилната цена на газа. През този месец синьото гориво се продава от „Булгаргаз“ срещу 287,89 лева за мегаватчас без данъци и такси.

Като основна причина за поскъпването бе посочена повишената цена на природния газ в резултат на войната в Украйна.

През август "Булгаргаз" е включил в цената гарантираните още преди газовата криза количества азерски газ по дългогодишния договор, втечнен газ по два договора и купените миналата седмица през българската държавна газова борса на цена, по данни на пазарни участници от 322 лв./МВтч, което е под цените на европейските газови борси. Държавното дружество дава справка, според която договорите за септември на нидерланската борса TTF се сключват на цени около 205 евро/МВтч, с около евро по-скъпи са доставките на виртуална търговска точка в Германия, а на такава в Австрия цените са над 206 евро.

В заявлението са заличени данните за съответните количества азерски и втечнен газ. Оставени са само тези за борсовия – 11 300 МВтч дневно през целия септември или 1.070 млн. куб. м.

За втечнения е посочено, че доставките са сключени с условие за прехвърляне на слот за регазификация на количествата на гръцкия терминал Ревитуса. Такъв слот е осигурен от "Булгаргаз", но при разтоварването на доставките времето за съхранението им на терминала е ограничено и дружеството не може да внесе чисто физически за толкова кратко по-големи обеми. На доставчика му трябва равномерно подаване на количествата през целия месец и затова е отправил запитвания към регистрираните и активни търговци в Гърция за извършване суапова сделка. Чрез такава "Булгаргаз" ще продаде на виртуална търговска точка в Гърция количествата втечнен газ в периода, в който разполага с капацитет за регазификация и съхранение. След това ще изкупи обратно същите количества при условия за равномерна месечна доставка през септември.

В септемврийските доставки са предвидени и количества за нагнетяване в газохранилището в Чирен, чийто капацитет е запълнен 54.69 процента към момента.

 

Източници: "Медиапул", "Труд"

 

 

 

 

Коментари

  • ГЪ30проводчик

    15 Авг 2022 19:42ч.

    Този другар с каква газ си маже косата, може би срещу въшки?! Да не вземе да пламне и изгори по горешините, че после да му плащаме и лечението?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • #ГЪZwithme

    15 Авг 2022 19:58ч.

    Тоя кокорчовец при встъпването си в Булгаргаз продаде на бившата си и СОБСТВЕНА фирма евтин газ от Чирен и след два дни го купи със 30% по-скъпо. Гешееев спиш ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • haho

    15 Авг 2022 19:47ч.

    Само не мога да разбера, защо не го сменят този зализан мошеник, еманация на Кирчо и Кокорчовите делавери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигурно има

    15 Авг 2022 23:09ч.

    основателна причина да го държат още. Едната може да бъде, че е полезен на посолството, а другата, че е точен с парите! И двете са достатъчно сериозни, за да се лишат от такъв "професионалист".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българан

    15 Авг 2022 19:52ч.

    къде мога да се изкензам на евро атлантическите ценности

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В устата на всеки произволно взет жълтопаветник

    15 Авг 2022 20:23ч.

    Щото те тия ценности са само на приказки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    15 Авг 2022 19:57ч.

    Чудесно! Искам в тая гадна мръсна американска колония да пукнете от глад като в Етиопия и Хаити,па тогава да им начупите главите на тия хайдути които ви правят на оФце и ви водят на заколение.Започвате от Радев по азбучен ред след него-А Б В Г. ...Я. Но не вярвам че и тогава ще станете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    15 Авг 2022 22:46ч.

    Те българите с глад си тръгнал да ги плашиш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо е гневен Ярето

    15 Авг 2022 22:58ч.

    Ярето се гневи, защото е наясно, че през следващите 20 години преки доставки на газ от Газпромекспорт за Булгаргаз няма да има. Руснаците не искат, американците не дават, а българите не смеят. И това скоро няма да се промени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • този е като брат близнак

    15 Авг 2022 20:22ч.

    на посланика ни в САЩ и бивш министър на отбраната в предния служебен кабинет на Радев. Започвам да се опасявам, че Радев ще ни донесе най-голямото политическо разочарование, защото наистина много хора му повярваха. Още маски има да падат, но какво от това, след като ни завлякоха на дъното и се готвят да ни погребат в него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЦРУ движи Радев от три десетилетия

    15 Авг 2022 20:26ч.

    Цялата страна е минирана от подобни креатури

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обаче

    15 Авг 2022 20:35ч.

    гледам, че Боец са направили петиция с искане за импийчмънт на Радев, защото искал да върне руския газ в България. Целта очевидно е пълно объркване на наблюдателите относно това кой кой е и за какво се бори. За Жоро Боеца е ясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев е прав да се страхува.

    15 Авг 2022 23:03ч.

    Скара се с 5 от 6-те най-големи партии. Няма да е толкова трудно да се формира квалифицирано мнозинство за импийчмънт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цена газа в Европе на закрытии торгов в понедельник превысила 2400 долларов за 1 тыс. кубометров впервые с 8 марта, следует из данных лондонской биржи ICE.

    15 Авг 2022 20:23ч.

    Общий рост стоимости газа с начала дня превышает 11%. Стоимость сентябрьского фьючерса на хабе TTF в Нидерландах выросла до 2412 долларов за 1 тыс. кубометров, или 228,895 евро за МВт·ч, передает ТАСС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Газът поскъпва и през септември, цената минава 315 лева за мегаватчас

    16 Авг 2022 8:46ч.

    Цена през договора с Газпром USD 200.00 / 1000m3. Цена през фирмите посредници на американските протежета около BGN 3000.00 / 1000 m3. Бъдете здрави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Салтомортале

    15 Авг 2022 20:37ч.

    Какви ли не трикове, какви ли не уговорки с надеждата да им се размине. Няма да им се получи. Ще трябва да се бръкнат по-надълбоко. Трябва да забравят за всяка надежда след септември. Тогава борбата за газ в Европа ще е на живот и смърт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    15 Авг 2022 21:25ч.

    Лицензите за ремонт та вертолети са отнети за България и Чехия днес.Значи и части няма да доставят повече.А дано скоро за АЕЦ.Не знам как е с патентите за военните заводи.И колонията ще си седне на дирника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те военните заводи я карат пиратската май

    15 Авг 2022 21:33ч.

    Така съм чувал

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Яре,

    15 Авг 2022 23:01ч.

    Ние и да слушкаме, руснаците резервни части за АЕЦ-а пак няма да дадат. Така че да ходят нах...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бобо

    15 Авг 2022 22:42ч.

    А сектор. Тоя мошеник е за затвора. Чудя се на Радев, защо го търпи. Правителството е негово.Май Радев вече гледа в друга посока?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро най-простия канадец и най-тъпия американски агент в България

    16 Авг 2022 7:12ч.

    Правителството е на козяците, а не на мъжлето на поклонничката на Камино. Гълъба досега никога дори само думата "Газпром" не е споменал, камо ли и за доставчик на газ. Всички са еничари на американците с местен началник грозната кюрдка! Ако изборите бяха сега, Тримореца щеше да духа супата, по думите на розовия кокорчо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се знае

    15 Авг 2022 23:57ч.

    Все още е рано да се прогнозира цената за септември, но е сигурно, че ще е по-висока от прогнозираната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демокрация по евгоГейски

    16 Авг 2022 7:25ч.

    Докога гълъбите, назначени уж от радев ще търпят тоя гелосан нагъл негодник за министър? Не е ли това поредното доказателство, че цялата правителствена сган са еничари на байдън? Тоя частник тряваше да бъде сменен веднага и гешевтурата да го поеме! Търпението на бай Ставри не е вечно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    16 Авг 2022 8:41ч.

    С цената на газа растат и комисионите, нали така!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери 16 Авг 2022 8:41ч. С цената на газа растат и комисионите, нали така!

    16 Авг 2022 9:33ч.

    Процентът е голяма сила!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Мери

    16 Авг 2022 11:30ч.

    Има нещо като неписано правило за комисионните на различни продукти при международна търговия. Дребните неща, като обувки, ризи и други, са с голяма комисионна. Едрите, бълкови неща, като пшеница, стомана и др. нещта които се транспортират с кораби и танкери. За тях комисионната е около 5%. Но търговците в България са алчни и продават газ с много висока комисионна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продължение

    16 Авг 2022 11:34ч.

    При посочената комисиона от 5%, продавача ума участие. Той подсигурява транспорта, плаща застраховки, урежда плащанията. Т.е. има участие и носи отговорност. При тръбен газ, участието на посредника е НУЛЕВО. Единственото, което прави е да попълни документи и издаде фактури. Затова дори 5% е изключително висока комисионна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    16 Авг 2022 12:28ч.

    До Мери 16 Авг 2022 11:30ч. и Продължение 16 Авг 2022 11:34ч. Сигурно сте прав за описаните от вас стоки от различен вид. Вероятно е така. Зависи от договарянето между продавача и купувача, също и от други фактори. Преди години комисионата за посредник при сделка на прилични количества метали и химия беше три на сто!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    16 Авг 2022 12:36ч.

    А в доста западни държави, при всичките им кусури в манталитета, имаше закон, че печалбата при продажба трябва да е 20%... Толкоз. Тук ти вадят душата! Дори фризьорките!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи