“Галъп“: Основният прилив на гласове към “Възраждане“ идва от "Промяната"

“Галъп“: Основният прилив на гласове към “Възраждане“ идва от "Промяната"

Основният прилив на нови гласове към “Възражане“, които на тези избори получават нови 100 000 гласа, идва от хора, които преди това са гласували за “Продължаваме промяната“ – може би над 30 хиляди души. Останалите идват за сметка на негласували (в това число и гласуващи сега за пръв път), гласували предния път за ГЕРБ или за БСП и т.н. Това сочат демографските профили на избирателите на различните партии, участвали в предсрочните избори на 2 април, публикувани от социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан". Данните са от екзитпол, направен по поръчка на БНР, БНТ, "Нова броудкастинг груп" и "Инвестор.бг".

Къде ПП-ДБ загуби гласове и не достигна механичния си сбор от миналия вот? Прегледът на резултатите показва, че 20,7% от общия вот вчера е съставен от хора, които на предните избори са гласували за ПП. Това е на практика идентично на електоралния корпус на партията, т.е. привържениците на ПП от предишния вот по-скоро отново са излезли да гласуват. Привържениците на ДБ също – макар и може би малко по-колебливо (6% от вчерашния вот е съставен от такива хора). От друга страна, обаче, в близо 83% от случаите привържениците на ДБ са гласували именно за ПП-ДБ, докато при ПП делът на повторилите вота е малко по-нисък – 76%.

Как ИТН стъпи на бариерата? Първият прочит показва, че около 70 хиляди от хората на ИТН са такива, които и предния път са гласували за тази партия – това явно е базисната нейна подкрепа. Сред останалите дялове от подкрепата им личат около десетина хиляди, идващи от ПП.

Така, в крайна сметка, оказва се, че тези около 80 хиляди гласа по-малко от механичния сбор на ПП и ДБ се коренят може би в донякъде по-ниското гласуване на ДБ, но пропорционално повече – на ерозия в подкрепата на ПП и пренос на гласове от ПП в посока на други, главно протестно и наказателно звучащи, формации.

Ръстът на “не подкрепям никого“ в абсолютни гласове е видим. Както обикновено, това е група с по-неясен профил, но видимо по-млад, а измежду предишните партийни предпочитания отново личи повече ПП, отколкото другата голяма сила ГЕРБ.

Както и на миналите избори, общо 25,2% са взели решението в последните дни или в последния ден. Това са условно около 650 хиляди души. Този тип избор е осезаемо застъпен при партии като "Възраждане“ и ИТН, например.

Сред по-младите групи ПП-ДБ е първа сила. И двете основни коалиции обаче с времето започват да придобиват профил, близък по възраст, до общия за вота – с по-добро представяне на ПП-ДБ при младите и на ГЕРБ-СДС – при по-възрастните. При младите, по традиция добре се справя и ДПС. „Възраждане“ пък като че ли черпи енергия в по-голяма степен от средните възрастови групи, БСП – от високите.

При висшистите ПП-ДБ е първа сила. В същото време обаче, солиден дял висшисти личат и при формации като “Възраждане“. В София коалицията ПП-ДБ отчетливо побеждава ГЕРБ. Реципрочна е картината в селата. Градовете са оспорвани между двете сили. 

 

 

Коментари

 • Що стАна бе, Миме?!

  04 Апр 2023 10:15ч.

  Аууу, ренегати! След още 2-3 избора ще можем да натоварим ПП на един единствен полет на Спартана към Канада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  04 Апр 2023 10:30ч.

  ако е останал някой. от тях, а и от нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зьцбхй

  04 Апр 2023 16:10ч.

  Агенциите са ала-бала. А че дженсърския офис планктон от бизнес парка, дето не си знае пола, е гласувал за кокорчовцте, е ясно. Те за друго акъл нямат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За Кирчо и Кокорчо

  04 Апр 2023 10:16ч.

  Е виновен Радев. Много народ се подлъга, после видя за какво иде реч. Това е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  04 Апр 2023 10:23ч.

  Факт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  04 Апр 2023 10:24ч.

  Пробуждането започна. Възраждането следва... ;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво

  04 Апр 2023 14:29ч.

  Много заблудени души са влезли в правия път!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  04 Апр 2023 10:28ч.

  "Основният прилив на нови гласове към “Възражане“, които на тези избори получават нови 100 000 гласа, идва от хора, които преди това са гласували за “Продължаваме промяната“ – може би над 30 хиляди души." Което означава? Какво означава? Означава, неуважаеми експерти, че тези 30 000 са имали илюзията, че ПП наистина означава Промяна (не им е виновен Радев, и аз бях от тях и не ми е виновен Радев за глупостта ми), но са разбрали, че Промяната може да дойде с Възраждане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки греши.

  04 Апр 2023 10:38ч.

  Важното е да си направи изводи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  04 Апр 2023 10:45ч.

  Е, да. Казват, че мъдростта идвала със старостта. При мен, изглежда, старостта дойде сама.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евала

  04 Апр 2023 11:30ч.

  За съжаление малко хора си признават грешките и глупостите. А всички ги правим постоянно. Евала, че сте се сблъскали с реалността и сте я приели, вместо да си измисляте оправдания! Това е истинки достойно поведение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вярно е

  04 Апр 2023 11:51ч.

  И нека не обвиняваме Радев за нашата глупост или по-скоро, наивност. Но кой да предположи, че изтупаните харвардски възпитаници ще се окажат чиста проба мошеници и американски подлоги? Макар че даваха признаци, които предизвикваха леки подозрения. Канадското гражданство на Кирчо, например. Но, българинът си е наивник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гласовете, на която се

  04 Апр 2023 10:31ч.

  крепят ПП-ДБ, са по принцип на грантаджийската прослойка. Само към 2019 г. са регистрирани около 16 хиляди НПО-та, към края на 2020 г. са 20 хиляди. Така че базата за всеки нов инженерингов проект на едно известно посолство е вече предварително "подсигурена".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи грантовете са станали макроикономически фактор в т.нар. "Европа"

  04 Апр 2023 13:44ч.

  Неминуемото им секване един ден ще се отрази осезаемо на съвкупното търсене. Голям майтап.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бакунин

  04 Апр 2023 11:08ч.

  За ГЕРБ гласува администрацията на хранилка. За ПП/ДБ планктона от чуждестранните офиси. Когато се свие администрацията до нормални размери и избягат инвеститорите е ясно какво ще остане на сцената.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  04 Апр 2023 11:46ч.

  А за Матушката дъртите комунета над 70 г. И лумпените.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  04 Апр 2023 13:29ч.

  Този е зип-ментет0!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лумпените са 100% проевропейски

  04 Апр 2023 13:45ч.

  Нали с тях работят хилядите НПО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ники

  04 Апр 2023 15:02ч.

  Ами ако е така както го описваш,значи ти първи трябва да гласуваш за Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • евросхемата на одата на радостта

  04 Апр 2023 11:28ч.

  Само Възраждане е Българската партия. Всичко останало е в евросхемата,готово за пари да продаде и себе си. Евросхемата е проста и в основата е корупцията, Давам Ти пари , но ти трябва да приемеш тези и тези закони! Или давам ти пари, но ти трябва да си закриеш ядрените централи ! Това е принципа- "давам ти , но те искам гола" ,като във вертепите ! В същото време България трябва да прави членски вноски евро в еврокасата.,т.е.връща полученото. И много важно, никакъв българско производство или промишленост.Всичко е на еврорайха. Българите могат само да работят. Те трябва даже да получават парите си в евро,не в лева. никаква банка,никаква нац. валута. Всичко е наше и трябва да са ни благодарни и да пеят Одата на радостта в захлас и прави. Такава е отредената съдба на Българите за сега !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигурно е само, че Възраждане е партията на Костадинов

  04 Апр 2023 18:42ч.

  а останалото са надежди говежди. Няма партия в новата българска история която да не е лидерска партия, харесва ни или не, но това е положението, не особено различно от овче стадо следващо някой коч. В старите демокрации е друго, там лидерите на партии идват и си отиват, но това се е получило след дълга история.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евала

  04 Апр 2023 11:36ч.

  Възраждане и Костадинов пишат история. Пожелавам си само да не се главозамаят. Другото вече знам, че го могат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По- вероятно е когато

  04 Апр 2023 11:44ч.

  Матушката загуби войната мужиците да си приберат Копейкин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Iviviv

  04 Апр 2023 12:13ч.

  Русия война не губи. Омръзна ми да слушам соросоидни мекерета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как да губи

  04 Апр 2023 12:33ч.

  Бе копейка. През 1989 г.как ви фалираха кочината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не са я фалирали

  04 Апр 2023 13:45ч.

  Знаете го много добре

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фалирали били. Нали вие ни предадохте на Запада. Но ще дойде ред това да се разказва по телевизията, включително като последни думи на прозападни предатели пред въжето

  04 Апр 2023 13:47ч.

  Защото за вас само бесило. Куршумът е зза мъже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наистина Русия войни не губи, а тя в момента не я воюва даже

  04 Апр 2023 16:48ч.

  А тези, които толкова харесваш, коя война са спечелили? Ирак? Виетнам? Либия? Грандиозни провали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Извинете, ама все пак по български - имаме и едно на ум! :)

  04 Апр 2023 11:48ч.

  Някак лесно го оставят Костадин да говори пробългарски=националистически, както и високо да говори срещу намесата на американското посолство във вътрешните ни работи! Прозрачността и откровенията достатъчно сигурни и стабилни ли са?! ........... Като се има силното държавно влияние на Атлантическите съвет, клуб, екип, и предвид многохилядната щатска войска у нас, плюс 4 военни бази, в които не знаем какво се прави, плюс соросоидите, плюс държавният глава военен натовски генерал, обучаван в колеж на ВВС на САЩ....... Та как така успява той Костадин, понеже и други партии участващи на тези избори говориха открито ПРОБЪЛГАРСКИ и за Истината, и срещу американското посолство, но не получават нито гласност, нито подкрепа?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • други партии

  04 Апр 2023 12:13ч.

  "... други партии участващи на тези избори говориха открито ПРОБЪЛГАРСКИ и за Истината, и срещу американското посолство, но не получават нито гласност, нито подкрепа?!" Кои са другите партии, които говориха ПРОБЪЛГАРСКИ, че не се сещам? Левицата! - евроатлантическа, Български възход - евроатлантическа, НДСВ - евроатлантическа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Същите съмнения

  04 Апр 2023 12:15ч.

  просто е подозрително мълчанието (освен последните публикации в глобалистките парцали наричани медии). Възможно е че смятат Възраждане и Костадинов за дребно неудобство и незначителност (както и България даже!). Освен това тука е пълно с раболепни васали готови на ВСИЧКО - защо да се мърсят господарите им?! Има и друго - Костадинов за разлика от Сидеров въобще не се докосва дори до теми касаещи други етноси в България (фатална грешка на Атака поне в началото която костваше бавното но сигурно политическо анихилиране). И въобще ОТКОГА стана престъпно да си национален патриот?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имаше даже коалиция "Вън от ЕС и Нато", не я ли забелязахте

  04 Апр 2023 18:47ч.

  или не ви позволи Костадинов, който мисли и заради вас и ви сочи единствено вярната посока на вечен възход?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба Яга

  04 Апр 2023 12:04ч.

  Така става, когато архитектът, в случая Херо и държавата й, не познава терена, върху който иска да строи. Непозаването и пренебрежението към българите доведе до това, от любимото отроче ПП да отидат хора в омразното Възраждане. Няма как българският народ да хареса Киро и Кокора, даже Лорер изглежда подозрителен и лукав. А Костадинов е последователен и познава народа си. Дали Възраждане ще е спасителния пояс за България не знам, но за много хора изглежда е. Ами ако са прави?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако има нещо вярно с това, което четем за етноса му,

  04 Апр 2023 12:31ч.

  то може да се окаже истинска народната мълва, прорицание, че: циганите ще спасят българите! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като гледам

  04 Апр 2023 12:22ч.

  новиот Началник. А какъв Началник идва в България? Убав чиляк. По негово време в Хаити англоговорящи застреляха президентът в леглото му, до съпругата му - тя оживя. МустаФа ще ни се стори нежен полъх от Лунната Соната. Хард ястреб идва в България, вери хард: "няма не искам, няма недей", нашите "десни леваци юнаци" да му мислят, ще спретнат кУалицията, а народът за пореден път излъган. На печелившите, честити Повиквателни! "Стреснѝ се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло – какво ще да му завещайш?" Пот му изби по челото на племето от 33-годишното малцово уиски и 20 г. размразено агнешко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Янус

  04 Апр 2023 13:05ч.

  Единственото работещо решение за всички сили в парламента, според мен, е кабинет от т.н. експерти, равноотдолечени от всички с времеви хоризонт до есента. И тогава да се състоят изборите две в едно заедно с местните. Така никой от участниците в политическия процес няма да претърпи някакви негативи заради участието си в такова тип "служебно" правителство и ще може да се надява на успех в местния вот. А в същото време представените в парламента партии ще могат да постигнат необходимите за страната неща като приемането на бюджета на първо място и някои от другите належащи въпроси. Това в най-общ план трябва да се случи. Всичко друго ще бъде загубено време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  04 Апр 2023 14:18ч.

  Много вероятно е по-голямата част от времето да се обсъждат въпроси, свързани с Украйна, както беше в предишното НС. Тогава не успяха да наложат да се слуша реч на Зеленски при откриването на НС, сега със сигурност ще наваксат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гледайте „УРОК по МИСИРСТВО“ в YouTube

  04 Апр 2023 13:26ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=SAMTAbhyxA8

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В търсене на хранениците

  04 Апр 2023 16:34ч.

  Отвратителна и самозабравила се мисирка. Великова е напълно загубена в превода и бърка основни понятия и правила в професията си. Обстоятелството, че е водеща в някакъв делничен блок, категорично не и дава право да облъчва всеки ден аудиторията с своите субективни възгледи. Ако има рубрика Минути на водещия, одобрена програмната схема, водещ редактор и т.н. - моля, заповядайте, докато публиката ви трае и издържи, докато рекламодателите ви издържат. В предаване, в което представлява интервю с председател на водеща политическа партия, нямате право да се държите като участинк в политически дебат и да се опитвате да прокарвате субективните си възгледи с назидателен тон. Слушателят иска да чуе ГОСТА, а не интевюиращия! Същата гнусотия в БНТ - Кошлуков и журналистка ронят три реда сълзи за някаква случка (не знам каква), а очевидната причина е, че се търси възможност разточително да плюят Възраждане! Защо? Защо даващият парите не харесва Възраждане и ... хайде да се подложим на хората с парите! Вие отдавна не сте журналисти, а клакьори и храненици на НПО! Срам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възраждане- №1

  04 Апр 2023 14:07ч.

  Нормално е. В България има много хора, които не гласуват, защото не искат да имат нищо общо с наличните в момента партии-подлоги на САЩ. Когато се появи ПП, хората си мислеха, че реално ще има някаква промяна. Но щом се събраха с ДБ /ДС/, стана ясно, че са едни и същи мошенници, шарлатани и жълтопаветници на каишка в Козяк. Сега избирателите, гласували за тях, са разочаровани, и отиват във Възраждане. Скоро и от ГЕРБ и от други партии ще има сериозен прилив към Възраждане. Само почакайте да видите какво ще стане, като почне да ни набутват във войната и да гласуват поредните милиарди за Усрайна. Всички ще минат към Възраждане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валентин Христов

  04 Апр 2023 14:33ч.

  Стигате с тази мантра'Възраждане".За мен тези хора никога не са били убедени вътре в себе си хора,които милеят за България,а са поредните лутащи се между Изтока и Запада,т.е.,между Диктатурата и Свободата.Хем искат да лапат суровините на Изтока,но си живеят на Запад.Няма как да стане това.Всеки от ръководството на Възраждане си държи парите в Евро или долари,имотите им са в Европа,децата им учат в Европа,крадат от парите на Европа,НО ВИДЕТЕ ЛИ НЕ ИСКАМЕ ЕВРОПА.ЩО ЗА ЛИЦЕМЕРИЕ Е ТОВА.ДА ПРАТЯТ ПОНЕ ЗА 1 ЧАС НЯКОЙ ОТ ВАС В УКРАЙНА НА ФРОНТА,ПОНЕ ЗА 1 ЧАС,И МНОГО БЪРЗО ЩЕ СЕ ОТКАЖЕ ОТ ТОЗИ ВАШ БЛЯН ЗА БРАТСКА РУСИЯ ИЛИ УКРАЙНА.ТРЯБВА ДА СИ ГЛЕДАМЕ НАШИТЕ ЖЕЛАНИЯ И ВЪЗГЛЕДИ ЗА БЪДЕЩЕТО НИ,А ТО Е В ЕВРОПА/СЪС ВСИЧКИТЕ СИ СЛАБОСТИ В МОМЕНТА/.ДА,СЕГА СА СЛАБИ ПОЛИТИЦИТЕ НА ЕВРОПА,НО ЩЕ ДОЙДЕ И МОМЕНТА ДА ЗАСТАНАТ И СЕРИОЗНИ ПОЛИТИЦИ КОИТО ДА ИЗВЕДАТ ЕВРОПА ТАМ КЪДЕТО И Е МЯСТОТО.НЯМА ПО ЦИВИЛИЗОВАНО И СВОБОДНО МЯСТО В СВЕТА ОТ ЕВРОПА.НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ.МИСЛЕТЕ И НЕ СЕ ПОДАВАЙТЕ НА ДЯВОЛСКИ ИЗКУШЕНИЯ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николов

  04 Апр 2023 16:45ч.

  Христов, вие сте скаран с българския език и правописа. Това създава отношение и настроение към тезите ви. Разпространявате открито неистини (държи си парите в евро, имотите в Европа). Трагично сте скаран с логиката и смисъла - пращате някакви хора хаотично на фронта, че да се откажели от техния блян за Русия и Украйна. Това са несвързани и напълно смахнати приказки. След като в момента очевидно слаби и продажни политици предават и разсипват Европа, кое по-точно е дяволското изкушение. Моля, проветрете и пренаредете главата си отново! После заповядайте пак и се постарайте повече!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  04 Апр 2023 14:54ч.

  "Стигате с тази мантра'Възраждане"." Ми предложете нещо, освен "стигате". Сье-дье-сье? Дье-пье-сьв?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тепърва

  04 Апр 2023 15:11ч.

  Тепърва и от ГЕРБ предстои преливане на гласове към Възраждане. Нека само войнолюбците да пратят оръжия и доброволци в Украйна и... и ще запалят ракетния двигател на Възраждане към върха. Върхушката на ГЕРБ може и да са бабуини сменящи се позициите постоянно, но електоратът в низините е консервативен и няма кой да го излъже да иде да гони Михаля по житните полета на Донбас , епилираните жендърчета на Мравояда пък въобще не стават за наемници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Shaka Zulu

  04 Апр 2023 15:12ч.

  ... We are growing Growing higher and higher We are growing Growing higher and higher... Поздравявам и приятелите и враговете на Възраждане с песента от филма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи