Ердоган: Цяла Турция е победител на втория тур на изборите

Ердоган: Цяла Турция е победител на втория тур на изборите

Не само аз съм победител на втория тур на президентските избори, Турция също е победител. Това заяви тази нощ държавният глава Реджеп Тайип Ердоган, който спечели втория кръг на изборите. Ердоган се обърна към огромен брой поддръжници от балкона на президентския дворец „Бештепе“ в Анкара. Президентът пристигна в турската столица от Истанбул, съобщава кореспондентът на БТА Нора Чолакова.

Късно снощи председателят на Висшата избирателна комисия на Турция Ахмет Йенер обяви победата на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган на втория кръг на президентските избори. Ердоган е получил 52,14 процента от гласовете, а опонентът му от опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу – 47,86 процента, показват предварителните резултати, цитирани от Йенер.

Ние не сме единствените победители на изборите. Победител е Турция, победител е нашият народ, победител е нашата демокрация, каза Ердоган пред хилядите си привърженици.

Ердоган също така посочи, че инфлацията е един от основните проблеми за страната му, като обеща да я намали. Лихвеният процент е намален до 8,5 процента и инфлацията ще намалее. Те (опозицията – бел. авт.) не са в състояние да се конкурират с нас. Единственото, което могат да направят, е да дежурят пред вратата на Международния валутен фонд, заяви Ердоган.

Пред двореца "Бештепе" се събраха хиляди поддръжници на Ердоган. Хората носеха турски флагове, флагове на управляващата Партия на справедливостта и развитието, както и знамена на Партията на националистическото действие, която е основният съюзник в Републиканския алианс на Ердоган.

 

Поддръжниците на президента ликуваха, като скандираха лозунги в негова подкрепа. Някои от тях танцуваха хоро. Пред двореца „Бештепе“ до късно през нощта се стичаха радостни граждани с малки деца и бебета, въпреки че в столицата започна леко да вали.

Булевардите и улиците на Анкара бяха пълни с автомобили с цели семейства, подкрепящи лидера Ердоган. На много места в столицата се образуваха километрични задръствания.

Президентът на САЩ Джо Байдън поздрави турския президент Реджеп Тайип Ердоган за победата му на втория кръг на изборите в Турция в неделя, съобщи Ройтерс.Байдън написа в Туитър: „Очаквам да продължим да работим заедно като съюзници в НАТО по двустранните въпроси и по споделените глобални предизвикателства“.

Руският президент Владимир Путин е изпратил до турския президент Реджеп Тайип Ердоган поздравителна телеграма по повод преизбирането му на втория кръг на президентските избори в Турция, съобщи ТАСС, като се позовава на сайта на Кремъл.

„Уважаеми господин Ердоган, скъпи приятелю, приемете искрените ми поздрави по повод Вашето преизбиране на президентския пост. Победата на изборите беше закономерен резултат от самоотвержената Ви работа на поста глава на Република Турция, нагледно доказателство за подкрепата на турския народ за Вашите усилия за укрепване на държавния суверенитет и за провеждането на самостоятелна, независима външна политика“, се казва в телеграмата на Путин.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поздрави в неделя турския президент Реджеп Тайип Ердоган за победата му на втория тур на президентските избори, която му осигурява трети мандат като държавен глава, съобщи Ройтерс. В поздравлението си Зеленски заявява, че разчита на укрепването на "стратегическото партньорство" между двете страни.

Ръководителите на ЕС и НАТО поздравиха Реджеп Ердоган за преизбирането му за президент на Турция.

Очаквам да продължим съвместната работа и подготовката за срещата на върха на алианса през юли, посочва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в своето поздравление към Ердоган в Туитър. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също изрази очакване на продължи да работи с турския президент за задълбочаване на отношенията между Анкара и ЕС в следващите години.

Унгарският премиер Виктор Орбан поздрави турския лидер Реджеп Тайип Ердоган за победата му на втория тур на президентските избори още преди обявяването на официалните резултати, предаде ДПА.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Нещо не напира в мен радост от тази победа,

    29 Май 2023 11:50ч.

    но все пак Ердо изглежда да е по-малкото и познато зло. Но не мога да забравя повторното потурчване на "Света София". Дано и в Кремъл не забравят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    29 Май 2023 11:56ч.

    Много силна победа на "Тоталитарния свят" над "Демократичния свят" на терена на Анатолийското плато. Русия и Китай отбелязват изключителен удар срещу САЩ. Да видим дали англисаксите ще си оставят магарето в калта или ще се опитат да направят майдан в Турция. Във всеки случай ШООто е гарантирано... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • потурчване на "Света София"

    29 Май 2023 12:33ч.

    "Света София" е потурчена през далечната 1453. Не съм чувал по-късно да е "измита" и пре-осветена отново ? Пък и честно казано това не е наш въпрос , а гръцки. След като губят войната с Турция през 1922, турците бетонират статута на "Св.София". Днес дали туристически обект или действаща джамия, не виждам особена разлика за нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    29 Май 2023 12:44ч.

    Гледаш видеата с ликуващ народ от Турция след тая нощ на победата и виждаш реален демократичен политически процес, а не тоталитарен (псевдо)политически колониален жълтопаветен фалшификат с назначенци на фиктивни партии за кефа на американското посолство, както е у нас от поне 30 години насам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не само цяла Турция

    29 Май 2023 14:11ч.

    Трябва да се прибавят и бг рубладжиите и жените дето гледат турски сериали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи