Доклад на Конгреса: Обучени от САЩ афганистански командоси може да бъдат вербувани от Русия, Иран или Китай

Доклад на Конгреса: Обучени от САЩ афганистански командоси може да бъдат вербувани от Русия, Иран или Китай

Бивши афганистански служители на силите за сигурност, които имат поверителни познания за операциите на САЩ, са били изоставени при американската операция за евакуация и са уязвими за вербуване или принуждаване да работят за Русия, Китай или Иран. Това заявиха американски конгресмени от Републиканската партия, като обвиниха администрацията на президента Джо Байдън, че не е приоритизирала евакуацията им, съобщи Ройтерс.

"Това е особено вярно предвид съобщенията, че някои бивши афганистански военни са избягали в Иран", добави републиканското малцинство от Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ в доклад по повод първата годишнина от превземането на Кабул от талибаните.

Според доклада администрацията на Байдън не е дала приоритет на евакуацията на обучени от САЩ афганистански командоси и други елитни части в хаотичната операция по изтегляне и евакуация на американските войски от 14-30 август 2021 г. на международното летище в Кабул. 13 американски войници загинаха, а стотици граждани на САЩ и десетки хиляди изложени на риск афганистанци бяха изоставени по време на операцията, припомня Ройтерс. Администрацията нарича операцията "изключителен успех", като подчертава, че над 124 000 американци и афганистанци са били отведени на безопасно място и с нея е приключила една "безкрайна" война, в която загинаха около 3500 американски и съюзнически войници и стотици хиляди афганистанци.

Но стотици обучени от САЩ командоси и други бивши служители на сигурността и техните семейства остават в Афганистан на фона на съобщения, че талибаните убиват и измъчват бивши служители на афганистанското правителство, обвинения, които екстремистите отричат.

Тези бивши служители "биха могли да бъдат вербувани или принудени да работят за някой от противниците на Америка, който поддържа присъствие в Афганистан, включително Русия, Китай или Иран", се казва в републиканския доклад. Той окачествява тази възможност като "значителен риск за националната сигурност", тъй като тези афганистанци "познават тактиките, техниките и процедурите на американската военна и разузнавателна общност".

Някои американски служители и експерти казват, че Байдън се е опитал да продължи напред след Афганистан, без да оцени правилно уроците от войната и без да поеме отговорност за хаотичната евакуация.

Докладът на републиканците съчетава нови подробности от операцията по изтеглянето със свидетелски показания пред Конгреса и военни и новинарски репортажи, за да покаже, че администрацията е пренебрегнала съветите на американските военни, не е успяла да планира адекватно и е пренебрегнала нарушенията на споразумението за изтегляне от 2020 г. от страна на талибаните.

Освен това администрацията е изчакала часове преди талибаните да превземат Кабул, за да вземе ключови решения за евакуация, включително молба към други държави да създадат транзитни центрове за хиляди евакуирани афганистанци, работили за правителството на САЩ по време на 20-годишната американска операция, както и други, изложени на риск от възмездие на талибаните, се казва в доклада. "Много малко беше направено за подготовка за превземане на страната от талибаните" или за евакуацията, според документа.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • ???

    15 Авг 2022 8:12ч.

    Щом са обучени от САЩ, значи стават само за джебчии... няма страшно ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    15 Авг 2022 8:28ч.

    Муджахидините, които сега воюват с-у САЩ и отглеждат мак, навремето бяха обучавани и финансирани пак от САЩ, но за да се противопоставят на съветската окупация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    15 Авг 2022 8:41ч.

    Ми , много готина новина. Както казва поговорката : С техните камъни , по тяхната глава. Амин !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много си прав

    15 Авг 2022 9:03ч.

    “мунчо”,това заслужават хамериканците и ингилизите предвид и гражданската война в губернията на Руската Империя ,които се на назовават украини!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма надежда за евроатлантиците. Съвсем са се отчаяли горките предатели

    15 Авг 2022 12:48ч.

    Май Козяк е намалил грантовете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • американски грантаджия, обучен да разрушава

    15 Авг 2022 9:45ч.

    Те и наште Кирча и Асеня обучени от США, затуй цъфнахме и вързахме. И не вервам некой да иска да ги вербува, по-скоро ще бегат от тех като дявол от тамян заради прокопсията, която носят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    15 Авг 2022 10:17ч.

    Такива като тебе при никой режим не цъфтят и връзват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • козяшки трол-грантаджия

    15 Авг 2022 12:44ч.

    Аз, за разлика от тебе - професинален лозунгджия, - никога не допускам да живея под режим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Надежда всяка сте отписали, а Мужик? ?

    15 Авг 2022 12:45ч.

    Щом така безадресно злобеете, явно сте осъзнали, че губите бъдещето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • емигрант

    15 Авг 2022 9:47ч.

    Ще ви го върнат тъпкано затова че им съсипахте държавата и народа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и какво от това

    15 Авг 2022 10:02ч.

    Говорим за наемници, който даде повече, той ще ги наеме. Нали никой не си въобразява, че въпросните командоси се бият за демокрация или евроатлантически ценности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е за пари

    15 Авг 2022 11:38ч.

    Ако бе за пари, щяха да се бият за Украйна, със заплащане от САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американските пари не са това, което бяха

    15 Авг 2022 12:42ч.

    И все повече ще спират да бъдат пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахаха!

    15 Авг 2022 10:31ч.

    Храни куче да те лае. Който нож вади, от нож умира. С твоите камъни по твоята глава. Който копае гроб другиму, сам пада в него. Всичкото касва, а, каубои? А честито!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма нищо джендърско в Русия, жълтопаветнико

    15 Авг 2022 12:44ч.

    Русия е зората на новия свят. А вие сте мрачното евроатлантическо минало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доклад на Конгреса: Обучени от САЩ афганистански командоси може да бъдат вербувани от Русия, Иран или Китай

    15 Авг 2022 10:44ч.

    Хехехехехехехехе или самите американци да използват "изоставените" си служители за операции под чужд - руски, ирански или китайски флаг... Двуличието е в основата на англо-саксонския манталитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Закърмени са с венецианско коварство, но напоследък ботушите на предците им май им идват твърде големи

    15 Авг 2022 12:51ч.

    Няма ги хората, които изобретиха идеята за "централна банка", ФЕД и Бретън-Уудската система. Тези, които ги наследиха не можаха да измислят някакво развитие на печатницата. Резултата гние пред очите ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    15 Авг 2022 13:13ч.

    Грантополучателите от Америка срещу България не знаят, че знаменитата парашутна дружина, макар и обучена в Германия показва чудеса от храброст срещу германците на Стражин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мълния уби двама души и рани тежко други двама на поляната пред Белия дом

    15 Авг 2022 13:20ч.

    Мълния уби двама души и рани тежко други двама на поляната пред Белия дом, пишат световните агенции. .... Пропуква се защитта им, БОГ предупреждава, НО Невернците са слепи и глухи като винаги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи