Депутат от БСП се затрудни да каже какво мисли за Путин

Депутат от БСП се затрудни да каже какво мисли за Путин

Трудности да изкаже мнението си за президента на Русия Владимир Путин, след като той нападна Украйна изпита депутатът от БСП и шеф на парламентарната комисия по отбрана Атанас Зафиров.

На няколко пъти той бе помолен да каже мнението си за Путин в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия. "Нека не си казвам мнението, аз все пак представлявам институция", помоли се първоначално депутатът на водещите Виктор Николаев и Мира Иванова. Попитан още няколко пъти депутатът от БСП опита да се измъкне с отговори за българския национален интерес, който бил да не се взема страна.

"БСП винаги е следвала миролюбива политика и смята, че преговорите са най-добрия начин за решаване на конфликта. Любовта към Русия по никакъв начин не трябва да се намесва в интепретациите на конкретната ситуация. Но е важно да се държи сметка, че в България има разнопосочни мнения и оценки и няма как да не се съобразяваме с това", отговори Зафиров на въпрос дали соцпартията се опитва да не загуби русофилски настроени избиратели и заради това не заема категорична позиция.

"Въпрос на оценка е доколко работят тези санкции. Отчитаме и ефектът върху българската икономика. Всичките години на санкции не оказаха почти никакъв ефект, сега обаче сме видимо в нова ситуация. Но те имат и обратен ефект и досега Руската федерация излизаше от санкциите по-силна. България трябва да помисли за собствения си интерес и собственото си изхранване. Най-опасният сценарий за България е дълга война, свързана с допълнителни кризи. Недай Боже да прерасне в ядрен конфликт или аварии в АЕЦ", заяви той в отговор защо БСП не подкрепя твърди санкции срещу Москва.

Все пак Зафиров на няколко пъти нарече действията на Русия срещу Украйна агресия и война.

"Свидетели сме на агресия, която трябва да бъде най-строго осъдена. Всеки участва според собствените си възможности в тези събития. Виждаме война, виждаме че умират хора и това е абсолютно недопустимо", заяяви Зафиров.

"Всичко е въпрос на оценки на ситуацията. До момента имаме оценка, че в момента няма военна заплаха за България. Така или иначе съюзнически сили има в България. Българската батальонна гррупа е трансфрерирана към НАТО и въоръжените ни сили са в  да изпълняват своите ангажименти по защита на страната, въпреки установените дефицити. Военната помощ за Украйна може да е в най-разични аспекти - да се лекуват ранени например, но прякото ангажиране с техника означава вземане на страна, което може да има тежки последици", коментира депутатът дали социалистите могат да преосмислят позицията си срещу оказването на помощ на Украйна с продукция на българските оръжейни заводи.

В Украйна се води война, но не съм аз човекът, който може да каже дали има военни престъпления, каза още депутатът от БСП.

 

 

Коментари

  • Уилт

    11 Март 2022 9:01ч.

    Да не го обвинявама човека. Наистина много им е трудно на БСП. Зарязаха сиромасите и се отрекоха се от Русия. Поне да си бяха сменили името.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 008

    11 Март 2022 9:24ч.

    БСП е обикновена компрадорска партия, която няма да липсва на никого в следващия парламент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    11 Март 2022 9:43ч.

    Колкото по-рано изчезне тази партия или бъде сведена до малка групичка толкова по-добре! Те нямат нищо общо със социализма! А това тяхно твърдение че мислят за добровунате на България е поредната лъжа!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ооо,Дачкоов,

    11 Март 2022 9:28ч.

    Спа ли спокойно нощес?Изходи ли фекалиите си вече обилно в 00? Изпи ли сутрешното кафе?Качи ли се на"ЛАДА"-та си и отидеш в офиса си,откъдето цял ден да изхождаш обилно фекалии от другото си отверстие,отпред на лицето?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 008

    11 Март 2022 10:01ч.

    Няма нужда да ни разказваш ежедневието си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Путинова Русия

    11 Март 2022 10:11ч.

    е 15 год.затвор за дезинформация,лъжи и изопачаване на официалната лъжлива путинова информация.А в натовска България дори не осъждат или заличат това мръсно дачковско сайтче за проруска пропаганда по време на война,близко до нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    11 Март 2022 10:46ч.

    Тъй ли? Че откога сме във война и с кого? Нещо туй май сме го пропуснали за разлика от теб. Хубаво напомняш за НК, ама как се наричат призивите за затвор към опоненти без да си в състояние на война? Добре, че сайтът е анонимен и органите не знаят кой помияр се крие зад определен ник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дезинформация в Русия днес е да наречеш мироопазващата спецоперация в Украйна война

    11 Март 2022 13:42ч.

    А за участие в протест срещу вой… мироопазващата операция студенти в Петербург са изключени без право да кандидатстват отново

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    11 Март 2022 9:38ч.

    Това са комунягите, никога да нарекат Путлер агресор, макар да признават, че в Украйна има агресия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    11 Март 2022 9:45ч.

    Объркал си се драги, социализма не е равен на комунизма! БСП не е наследник на БКП поне идеологически! Още по-смешното е че твоите идоли като САЩ и Западна Европа се гушнаха и работят заедно с БСП!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не бил наследник,а?

    11 Март 2022 10:02ч.

    А кой проведе 50 конгрес,продължение на конгресите на БКП.Кой почита всички дати,символи и комунистически личности от преди 1989 год. Нещо се Обърка дрОгарю. Що се снишаш като Тодор Живков бе,комунопитек?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой да повярва, че комунизмът ще дойде отново, този път от Запад, но доста по уродлив?!

    11 Март 2022 11:15ч.

    Допреди 10 години нямаше да го повярвам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деленето на комунизмите, добър от изток и уродлив от запад показва,

    11 Март 2022 13:47ч.

    Че всъщност става дума единствено за противопоставяне Изток - Запад, нямащо нищо общо с каквато и да било идеология, а единствено с вехти вековни имперски конфликти, с които България исторически няма нищо общо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не му е лесно на човека

    11 Март 2022 13:52ч.

    От една страна БСП е традиционно проруска, от друга украинците, да не си кривим душите, не са някакви англосакси, а братя славяни, част от СССР, от трета в Русия днес има крайнодесен олигархичен капитализъм, от четвърта сме против войната, от пета интересите ни диктуват да не се дърпаме от богатата Европа и благата ѝ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи