Бойко Борисов: Не съм искал КСНС при президента, за да взема решения за Синода (видео)

Бойко Борисов: Не съм искал КСНС при президента, за да взема решения за Синода (видео)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължава със срещите си със симпатизанти и членове на партията в страната. Днес той е в Шумен и бе посрещнат от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. в града започва изграждането на новия православен храм "Свети Райко Шуменски", а ГЕРБ е сред първите, притекли се с финансова помощ за строителството. Със свое решение партията превежда 50 000 лева, обяви Бойко Борисов.

"Не съм искал КСНС при президента, за да взема решения за Синода. Ще се сетят за какво говоря. Господ не пише кой колко е дал, посочи лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в отговор на благодарности от страна на храма "Св. Прокопий Варненски" за отпуснатите средства преди време.

Единствени в света не затворихме църквите, джамиите и молитвените храмове по време на пандемията благодарение на вас. В църквите имаше всичко - дезинфектанти, спазваха се мерките. А всички други страни сложиха катинарите и затвориха храмовете, каза той по време на посещението си в Шумен. Там Борисов инспектира изграждането на храм на Св. мъченик Райко Шуменски.

Лидерът на ГЕРБ бе посрещнат от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Вие ни помогнахте много. Винаги ще го помним. Вие проявихте своята човечност, а като сега си нямаме човек като вас, нещата не се случват, заяви владиката и добави: "Вие сте вярващ човек. Никога човек не остава без врагове".

"Едно нещо не сме направили, за да ни благодари някой", посочи бившият премиер. След Освобождението има градове, в които изобщо не е правена църква. В Габрово не беше, Кърджали. Мога да ти изброя още, добави още той.

Митрополит Йоан връчи на Бойко Борисов епархийска грамота в знак на благодарност за изключителната помощ за възстановяването на варненския храм "Св. Прокопий Варненски". "Да подкрепяме храмовете, защото те остават за векове", заяви лидерът на ГЕРБ и още веднъж благодари на митрополита, пожелавайки му здраве.

 

Владиката благодари на лидера на ГЕРБ за оказаната подкрепа от правителството му по време на третия мандат и изтъкна, че православието е важна опора на народния дух, а в църквата нещата стават, защото има Божие благословение и благодат.

"Всеки един християнин е един малък Христос. В нашите дела нямаме ли печата на Христос, нищо не се случва", заяви митрополит Йоан.

"Вие проявихте своята човечност, а като сега си нямаме човек като вас, нещата не се случват. Повече от 15 години - каквото сме помолили - бяхте и кмет, и три мандата министър-председател - за каквото сме ви помолили, сте го направили", отбеляза владиката, обръщайки се към Борисов.

Митрополит Йоан допълни, че Христос е до нас, но няма кой да отвори вратите на сърцето си, за да го приеме и отново се обърна към Бойко Борисов: "Колкото повече има храмове, колкото повече се засилва религиозността на човек, толкова повече той проявява Божия образ в себе си. Вие сте вярващ човек и знаете - никога човек не остава без врагове, които да му търсят сметка за нещо. Защото в крайна сметка арената на духовната борба на човека е в него - в неговия ум и в неговото сърце".

"Да, не случайно и вашето слово винаги започва с "Да внимаваме", отбеляза Борисов.

Владиката благодари на всички дарители, допринесли със средства за изграждането на шуменския храм.

"Правилно казахте, дядо владика, че поколението е изпуснато от църквата. Затова всяка събота и неделя водя младежите от ГЕРБ", заяви Борисов и допълни: "Преди да се оглеждаме в чуждата история, да научим децата ни на славната българска история".

Дядо Йоан му изказа благодарност, че по време на пандемията не са били затворени храмовете. "В църквите имаше всичко - дезинфектанти, спазваха се мерките. А всички други страни туриха катинарите и затвориха храмовете", отбеляза Борисов.

Владиката Йоан връчи епархийска грамота в знак на благодарност за изключителната помощ за възстановяването на варненски храм. "Да подкрепяме храмовете, защото те остават за векове", заяви Борисов и още веднъж благодари на митрополита, пожелавайки му здраве.

След това той разговаря с миряните, събрали се пред строящия се храм. Хората му благодариха, че благодарение на средства от неговото правителство кварталът им е бил облагороден.

След като поговори с шуменци, Борисов разгледа как върви строителството на храма.

 

Източници: "24 часа", epicenter.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Майна

    21 Май 2022 12:03ч.

    обикаляш като цветарка навсякъде където си купувал влияние с нашите пари и ги лъжеш, че като дойдеш на власт ще има още от същото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи