Борисов: Ако не построим АЕЦ „Белене“, след 15 години икономиката на България ще банкрутира

Борисов: Ако не построим АЕЦ „Белене“, след 15 години икономиката на България ще банкрутира
„Ако не започнем да строим „Белене“, след 15 години цената на тока ще се вдигне близо 18 пъти и икономиката на България ще банкрутира“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на дебата по Стратегията за националната сигурност, предложена от правителството, която парламентът прие днес. Енергийната тема беше повдигната, след като от БСП изчетоха декларация и от нея стана ясно, че левицата иска референдум за АЕЦ „Белене”. Червеният депутат Румен Петков призова управляващите, щом са неспособни да вземат решение сами, да се допитат до хората. От своя страна Борисов отговори, че е заварил това положение от синьото и червеното управление.
<p>Според премиера ситуацията е следната: &bdquo;Ако не започнем да строим &bdquo;Белене&rdquo; и се спрат двата реактора &ndash; пети и шести, на &bdquo;Козлодуй&rdquo;, с цената на скъпия ток от двете &bdquo;Марици&rdquo; и с цените на соларните и ветропарковете, след 15 години икономиката на България ще банкрутира.&ldquo;</p> <p>Борисов обвини сините, че са сключили неизгодни договори с &bdquo;двете Марици&rdquo; и сега страната купува скъп ток от тях и добави: &bdquo;То не е смешно, то е трагично, защото ние в момента миксираме евтиния ток на &bdquo;Козлодуй&rdquo; със скъпия от &bdquo;Мариците&rdquo; плюс модерното в Европа &ndash; соларни и ветропаркове&ldquo;.</p> <p>След това се обърна към депутатите от БСП, като ги упрекна че не са започнали строителството, ако както твърдят, било много изгодно и че са подписали 12 анекса към първоначалния договор за атомната централа, с което създали хаос и вече никой не можел да каже колко точно ще струва АЕЦ "Белене" на държавата.</p> <p>След като атакува сините и червените, премиерът поиска от тях да бъде постигнат консенсус по въпрос с атомната централа, като изтъкна, че държи собено на съгласието на сините, за да не се възползвали по-късно, за да търсят аргументи против него.</p> <p>В отговор на упреците на Борисов председателят на СДС Мартин Димитров заяви, че щом като имало такъв натиск върху премиера, значи имало нещо гнило. Той заподозря, че както се говореше за група &bdquo;Верту&rdquo; в парламента, така вече може да има и група &bdquo;Белене&rdquo; и призова управляващите да не подкрепят нещо, което не знаят колко струва.</p> <p>В крайна сметка Борисов съобщи, че енергийният министър Трайчо Трайков е изпратил писмо до еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер, в което настоява още веднъж ЕК да каже, че АЕЦ &bdquo;Белене&ldquo; ще работи 60 години, както е по разрешителния режим, и добави: &bdquo;От този отговор аз ще се успокоя или не. Уклончив ли е, има риск да направим нещо и след 15 години да почнем да плащаме да го санираме. Ако отговорът е окей, срокът е 31 март&ldquo;.</p>

Коментари

 • Ама нали беше гьол! Нали е за прокуратурата!

  25 Фев 2011 23:20ч.

  Тоя съвсем ни взе за абдали! Нали преди няколко месеца щеше да ги дава на прокурор, че са направили &quot;гьол&quot; за два милиарда!... А бе, ББ да няма някаква странна форма на амнезия!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  25 Фев 2011 23:35ч.

  &quot;срокът е 31 март&quot; е поставен на Мутрьо от Путин. Остава само ЕК да бъде някак заблудена или най-малкото обезоръжена до 31.03. След това я камилата я ББ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мнение

  25 Фев 2011 23:37ч.

  С Бойко е така, до вечерта ще каже обратното. В случая случайно е прав.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • балък

  25 Фев 2011 23:46ч.

  Това е казано преди обяд. Изчакайте поне до вечерта. А най-добре до утре сутрин. Тогава ще коментираме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • карат

  26 Фев 2011 0:00ч.

  Ей ГЛАСОВЕ,сега вече ми харесахте.Браво за снимката.Вижте какъв генерал си имаме.Е,навремето се посвениха да му дадат още една звезда,но нейсе.Може пък ако стане президент да стане ГЕНЕРАЛИСИМУС.Моля контрольорите да не забавят този коментар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ели

  26 Фев 2011 0:05ч.

  Като го гледам на снимката се сетих, че ББ е генерал, но на кои войски? Моля, който знае да каже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До балък

  26 Фев 2011 1:27ч.

  Поздравления! Специално за Вас е това: Специално за Путко Мафани Дачков Край, от днеска, забранявам, всякакви задявки! Премиерът ни, е слънце, завистливи клявки. К’во се хилите насреща, червени гадини! На осанка, го докарва, като Мусолини. Ама, ТОЙ, все ходел със ръце в джобове. Етикета нарушавал в Кралските дворове. Ще си ходи, както иска. Не е на конкурс. Който, Бойко, не харесва, значи няма вкус! От Европа го потупват разни големци. Но реално, е превърнат, в кукла на конци. Много ясно аз, разбирам вашия протест. Но, парада днес командва, ЕНП, не ПЕС. Обича да се подиграва, нашият умник. Ми, ТОЙ, човек е от народа, на Тато - ученик !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай иван

  26 Фев 2011 3:20ч.

  тя икономиката вече банкрутира ТАКА, ЧЕ БРАВО!!! преизпълни плана с три петилетки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грък

  26 Фев 2011 3:45ч.

  Фуражката ми прилича на гръцка. Ако може някой да ме светне коъй е измислил тази циркаджийскя униформа.Сигурно пак е наш човек с червена прашка!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бивш военен

  26 Фев 2011 3:47ч.

  Много значки и медали????За какво аджиба???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аврора д-р Зенгинова

  26 Фев 2011 6:08ч.

  Адска машина направи на парчета джипа на столична бизнесдама, която е приятелка на висш служител от средите на СИК. Пострадалата Цветанка Карагьозова излиза с бодигарда от охранителна фирма &quot;Ипон&quot; Бойко Борисов, който работи в тясно сътрудничество с акционерите на застрахователна компания СИК и Интергруп Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо. Пострадалата е собственик на фирма за химически продукти, масла и изкуствени торове. Бомбената драма се разигра на улица &quot;Раковски&quot; и бул. &quot;Евлоги Георгиев&quot; около 8,15 часа вечерта в четвъртък. Джипът й &quot;Опел Фронтера&quot; хвръкнал във въздуха, когато Карагьозова се опитала да изключи алармата. Детонацията избила прозорците на всички околни сгради. За щастие собственичката на джипа се отървала само с лека уплаха и повърхностни наранявания от счупените стъкла. Взривното устройство било поставено под предната лява гума, но не е било много силно, смятат криминалисти. По всяка вероятност атентатът е направен, за да сплаши човека от &quot;Ипон&quot;. Според очевидци двама подозрителни младежи на възраст около 20 години обикаляли около колата в деня на атентата. Двамата били средни на ръст, късо подстригани и облечени с тъмни якета. Текстът е публикуван във в. &quot;Капитал&quot; на 31 март 1997 година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • kk

  27 Фев 2011 19:54ч.

  Ама каква ИКОНОМИКА,бе?!Да си създал някаква за тези две години?!Строиш некачествени магистрали и отсечки,които при първия дъжд заприличват на гъол!Ако имаш предвид БАНКИТЕ-да!Успяхте да се нагушите здраво!!!А нещо да кажеш за усвояването на парите от Еврофондовете?!Прав е форумецът който задава въпроса: &quot;на кои войски си генерал&quot;?!Ама да беше само това...Прости некадърници!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи