Българското дипломатическо дружество към Главчев: Стефан Димитров е уважаван дипломат и професионалист, Даниел Митов се помни само с провалени каузи

Българското дипломатическо дружество към Главчев: Стефан Димитров е уважаван дипломат и професионалист, Даниел Митов се помни само с провалени каузи

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Смяната на външния министър е свидетелство, че правителството е политическо, а не експертно, както се очаква от едно служебно правителство. Тя е израз и на неистовия стремеж на ГЕРБ да овладее и държи всички лостове на външната политика и с непрестанни клетви за евроатлантическа солидарност и лоялност да си гарантира индулгенция от западните партньори, това се казва в позиция на Българското дипломатическо дружество.

Според организацията външно министерство и българската дипломатическа служба са станали за смях, а страната ни е понесла нов удар върху своя  авторитет. 

Ето цялата позиция на на Българското дипломатическо дружество по казуса с уволнението на служебния министър на външните работи: 

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно–политическия подход към исканата от служебния премиер Главчев смяна на министъра на външните работи в момент на сложна международна обстановка, в която повече от всякога е необходима висока експертиза, защита на интересите и националната сигурност на страната и отражението на всяко наше действие върху авторитета на държавата.

С назначаването на Стефан Димитров за служебен министър на външните работи се очакваше да бъде продължена практиката, положена от служебните правителства на президента Радев, за ръководители на МВнР да бъдат назначавани кариерни дипломати, практика, чиито резултати с годините напълно се оправдаха.

Стефан Димитров е професионалист от много висока класа, прекарал цялата си професионална кариера във Външно министерство, преминал през позиции, доказали тази негова експертиза. Той винаги е бил в подкрепа на тези цели, които България има. В нито един от многобройните коментари във връзка с неговото уволнение, професионалните му качества не се поставят под съмнение.

Предложението за смяна на външния министър бе неприятна изненада, а най-вероятно и за повечето от международните ни партньори. Посочените доводи, с които се отстранява  Димитров от поста седем дни след назначаването му са несъстоятелни и не заслужава даже да  бъдат коментирани сериозно.

Нищо от началото на управлението на служебното правителство не даваше основание  да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, за което спекулираше лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, адресирани към сегашния министър на външните работи. 

Смяната на външния министър е свидетелство, че правителството е политическо, а не експертно, както се очаква от едно служебно правителство. Тя е израз и на неистовия стремеж на ГЕРБ да овладее и държи всички лостове на външната политика и с непрестанни клетви за евроатлантическа солидарност и лоялност да си гарантира индулгенция от западните партньори.

Става дума очевидно за вътрешнополитически аргументи. Това отразява по-сериозен и дълбок проблем - в България външната политика се разглежда не като национална, а като партийна, а личностите в един служебен кабинет се разглеждат като партийни функционери. Не става дума за политики, а до персони и тяхната смяна. 

А колкото до обстоятелствата и начинът, по който премиерът обяви уволнението на служебния външен министър, то самият той загуби и остатъка на своите равно отдалеченост, интегритет и уважение и се принизи до „верен войник“ на партия, която го издигна.

В резултат на всичко това, външно министерство и българската дипломатическа служба станаха за смях, а страната ни понесе нов удар върху своя  авторитет. 

Очевидно се цели и инициирането на нов скандал вероятно с цел да се отвлече общественото внимание  и енергия от проблемите в съдебната система, правоохранителните органи и международното признание, че корупцията е прояла цялата ни държавна система. 

Българското дипломатическо дружество през цялото свое 25 годишно съществуване е работило за запазване на високия професионализъм, необходим при защита интересите на страната ни във външната ни политика. 

Затова днес намираме за изключително разочароващо, когато ставаме свидетели на отстраняване на доказани професионалисти и назначаване на различни ръководни длъжности все повече външни на професията лица.

Резултатите през последните години показват намаляване на професионалното ниво на българската дипломация, липса на български инициативи в международните организации, пасивност, загуба на авторитет и тежест на страната ни. Болно е да слушаме международни наблюдатели, които твърдят, че в последните 10-15 години българската външна политика е навлязла в епохата на хроничен провинциализъм.

Предлаганият за нов външен министър сегашен зам.председател на ГЕРБ Д. Митов в предишното му битие на този пост се помни основно с провала кандидатурата на И. Бокова за ГС на ООН и на уникалния за страната ни шанс българин да оглави основната световна организация, както и с отказа България да заеме полагащото й се място на непостоянен член на СС  през 2018-2019 год. в полза на Полша по неизвестни причини. Очевидно на времето  президентът е имал своите основания да откаже указ за назначаването му за посланик в Румъния. 

Очакваме и се надяваме Президентът да намери достоен начин да вземе отношение към този казус в съответствие с интересите на страната и своето високо положение.
 

 

 

 

Коментари

  • Doksan Dokuz

    19 Апр 2024 9:39ч.

    Кой ли се сети да извади от нафталина това творение на ПГУДС и РУМНО? Не се беше мяркало от доста години. И дали още Филип Боков е шиф? Ако е още жив де, щото синчето на Григор Шопов още се води член на ръководството, нищо че е покойник от почти 5 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прочетено за вас

    19 Апр 2024 11:53ч.

    Уикипедия за Д. Митов (типична евроатлантическа креатура): “През 2002 г. завършва политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2001 – 2002 г. специализира политически умения в Центъра за продължаващо обучение на НБУ. Участва в програмите за обмен „Маршал“ на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в „Programme des personnalites d’avenir“ на френското външно министерство.[1] Член на Младежкия консервативен клуб (МКК) от 2000 г. и т.н.”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Апр 2024 19:11ч.

    Главчев попаднал в тази каша нещо се е умислил .................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    19 Апр 2024 10:04ч.

    Е то това е основното качество на къдравата сю - провал след провал! Само че, провалът е за нас, а успехът за чужди държави - англо-сакси и евреи!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къдравата Сю е хем евреин, хем педераст, като софийският Нов Кмет

    19 Апр 2024 10:17ч.

    Под американско робство кариера в жълтопаветната джамахирия се прави най-лесно през гъза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ужас, аман се каза от нахалното им поведение да искат да унижават България и българите

    19 Апр 2024 10:34ч.

    През 2010 г. заминава в мисията на Националния демократически институт (НДИ / NED) на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ, работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При основаването си NED приема някои предишни дейности на ЦРУ

    19 Апр 2024 10:39ч.

    От Уикипедия: При основаването си NED приема някои предишни дейности на ЦРУ. Политически групи, активисти и някои правителства заявяват, че NED е инструмент на външната политика на Съединените щати, който помага за насърчаване на смяната на "режими" в чужди държави...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • NED има за цел обществен контрол над правителствата, моля?!

    19 Апр 2024 10:43ч.

    NED е създадена като двупартийна/надпартийна, частна корпорация с нестопанска цел и на свой ред действа като фондация за безвъзмездна помощ.[2] Тя се ФИНАНСИРА предимно от годишно разпределение от САЩ. NED получава годишен бюджет от бюджета на САЩ (включен е в главата на държавния бюджет, предназначена за САЩ. Агенция за международно развитие-USAID) и е обект на надзор от Конгреса дори като неправителствена организация." Финансирана от държавата САЩ за да контролира като обществена организация чуждите правителства. Нахалство и лицемерие безкрай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свободен

    19 Апр 2024 13:32ч.

    Първата призната корпоративна партия на NED у нас е на Доган.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ".. в последните 10-15 години българската външна политика е навлязла в епохата на хроничен провинциализъм"! Това е унижение за България и за всички управлявали - петно!

    19 Апр 2024 10:20ч.

    Борисов разбираш ли за какво става въпрос - за престижа на държавата България, за престижа на българската нация и за личния ти престиж! Всичко българско на долно ниво се въргаля, защо бе, Борисов, че и братята от РСМ ни се подиграват и се гаврят. За какво е всичко това - за имането, за милиардите, за какво са ни, когато достойнството и честта ни са смачкани заради елементаристите, непрофесионалистите, безекспертните послушници. Защо унижаваш България, Борисов, на кого искаш да угодиш, на някакви чужди българофоби?! Срам и позор! На народа му е болно, както са написали топ дипломатите ни, че хората, които избира се гаврят с националната ни чест и достойнство. Оставка, ако не защитиш народа и България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @.. в последните 10-15 години...

    19 Апр 2024 10:43ч.

    Мноо му пука бб за територията, камо ли за унизяването и. Едиснтвеното което го е еня e да не му вземат милЯрдите и кюлчетата натрупани за наша сметка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин

    19 Апр 2024 11:06ч.

    Брей англосаксите гяволи явно много ги е страх от Раша, т.е. от обединено славянство. За враговете ни е най изгодно, ако може да се избиеме сами по между си. Разделяй и владей до дупка. Единият пудел се провалия сега втори да ни набутат. Да ни вкарат във война като пушечно месо. Те да си стоят на острова и зад океана. Взеха явно да изпъкват притежателите на договори с Дявола. Е хайде признайте си, ако имате смелост. Народа никак не е сляп. С нами Бог!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато някой пише на въоражаем събеседник...

    19 Апр 2024 12:54ч.

    Потърси медицинска помощ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е поне не е

    19 Апр 2024 17:28ч.

    колекционер на луксозна опаковка на луксозната подарена храна? Предполагам, ще се съгласите, за духовно извисения, адресат на диагнозата ви, а докрор"Фройд-Юнг"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дипломат от кариерата Стефан Димитров е възпитаник на Немската политическа и дипломатическа школа!

    19 Апр 2024 11:52ч.

    Германия, нали е патрон на България в ЕС, тогава да уважаваме немската образователна система, даваща професионална подготовка и по дипломация! И по-важното е, че служебният външен министър НЕ е обучаван нито в Русия, нито в САЩ. Тоест напълно европейска кандидатура в защита на българските и европейски интереси с БЪЛГАРСКИ дипломат от кариерата. И браво за колективната подкрепа на Българската дипломация към Стефан Димитров, доказан дипломат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласувайте за ген. ГРОБ, той ще ви оправи.

    19 Апр 2024 12:42ч.

    С 200

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    19 Апр 2024 13:21ч.

    „Взбунтовалися кастраты, «Отчего мы не женаты?»“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    20 Апр 2024 10:34ч.

    какво дружество нали виждате че списъкът е изготвен от борисов главанакът е само мюре за два месеца какъв вои се вдигна да не би някои сега в тарапаната да раздава порциите и когато се опомним да няма нищо в касата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи