18 държави, сред които България, призоваха Хамас да освободи израелските заложници и да сложи край на кризата в Газа

18 държави, сред които България, призоваха Хамас да освободи израелските заложници и да сложи край на кризата в Газа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

18 държави, включително САЩ и България, днес призоваха палестинското движение Хамас да освободи болните, възрастните и ранени израелски заложници като начин да се сложи край на кризата в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

„Призоваваме към незабавно освобождаване на всички заложници, държани от Хамас в Газа вече повече от 200 дни“, пише в съвместното заявление на страните, което високопоставен американски служител нарече необичайна демонстрация на единство.

Според Ройтерс всичките 18 държави имат отвлечени от Хамас граждани, шест месеца след като палестинското движение извърши нападение на 7 октомври в южната част на Израел, при което загинаха около 1200 души.

Сред подписалите призива са лидерите на Австрия, Аржентина, Бразилия, България, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Канада, Колумбия, Полша, Португалия, Румъния, САЩ, Сърбия, Тайланд, Унгария и Франция.

„Подчертаваме, че предложеното споразумение за освобождаването на заложниците може да доведе до незабавно и продължително примирие в Газа, което ще помогне за притока на допълнителна необходима хуманитарна помощ в нея и ще доведе до надежден край на бойните действия“, пише в заявлението.

Високопоставен американски служител, информирал журналистите за документа, заяви, че има някои индикации, че споразумение за кризата със заложниците е възможно, но допълни, че това не е сигурно. Той не даде подробности, но каза, че решението зависи от "един човек" –  лидера на Хамас (в ивицата Газа) Яхия Синуар.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • България не беше ли преди всичко народът й, а не управляващата шайка ам. назначенци

    25 Апр 2024 17:50ч.

    През това време ние призоваваме Израел да деокупира Голаните и всички изконни палестински територии, които през годините незаконни си присвои. Като ще е мир, нека да е справедлив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    25 Апр 2024 18:11ч.

    Такива сме избрали,такива ги вършат.Идват избори,всеки има възможност да се коригира.Ама надали на стадото ще му се промени акъла,то и затова е и си остава стадо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Избра ги Галя

    25 Апр 2024 18:54ч.

    , окупираните не избират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    25 Апр 2024 19:33ч.

    Хамас да не са малоумни като подписалите резолюцията . Биби ясно каза - война докато ги изтрепи всичките ..................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой точно от България призовава?

    25 Апр 2024 17:54ч.

    Ние нямаме правителство, външен министър и председател на парламента, а самият парламент затваря врати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Главочът Главчев - наша гордост

    25 Апр 2024 18:15ч.

    Главочът Главчев на главоча Борисов ни е премиер за пример и външен министър на САЩ и Израел в България. Само че липсва информация кои са отвлечените български граждани, които едновременно са израелци. Поне едно име на израелец и български гражданин/гражданка отвлечен/отвлечени от Хамас да бяха пуснали да циркулира в масовите медии. Или няма отвлечени израелци с българско гражданство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    25 Апр 2024 18:09ч.

    А някаква думичка за геноцида от Израел промълвиха ли,или не беше им спусната заповед?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    25 Апр 2024 18:38ч.

    След разпадането на СССР нещата много се объркаха. Върховна свинщина беше че тези, които се самоопределиха за победители на земята, погубиха Ирак, Югославия, Либия. Тази свинщина продължава с дивашкия геноцид на жени и деца на Палестина. Това, което гласуват американските слуги от колониална България не е гласа на българите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    25 Апр 2024 18:46ч.

    Висша евроатлантическа ценност е безграничното лицемерие! За 120 пленени евреи-живи и здрави ще протестираме, а за избитите безжалостно 20 000 деца, 15 000 жени и мъже и сринат до основи град Газа няма и дума да отроним, за да не раздразним ционистки Израел и неговия отвъд океански спонсор! Браво на нашите ибрици от правителството и външно министерство! После, как да не се срамуваш да кажеш в чужбина, че си българин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    25 Апр 2024 18:53ч.

    И чак сега решиха да ни уведомят подписалите-незнайно кои, че има отвлечени хора и с българско гражданство? От началото на октомври миналата година? Невероятно безочие! Срам! Каквото в Газа това и на английският трон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    25 Апр 2024 20:52ч.

    Всичко хубаво, но имам обосновани съмнения дали точно Хамас държат заложниците. Поне Палестински Джихад са в играта(сериозни типове), както и други групировки на съпротивата, без да изключваме и самосиндикални. Пък и при израелската операция(клане) в Газа е съмнително дали Хамас и при добро желание нещо контролира..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • долу САЩ

    25 Апр 2024 21:26ч.

    българите както винаги се показват като генетично увреденои глупаци, винаги са на страната на губещите, глупостта е вродена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    25 Апр 2024 21:37ч.

    Срещу тези 2 постера палестниците може да вдигнат 2000, нали. Не Хамас ви е виновен. Хамас е следствие. Никоя война не е за мир. Както се пее в една песен "няма пацифистки бомби".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 18-те държави, включително България, да съживят убитите 35 000 невинни палестинци

    25 Апр 2024 21:41ч.

    и да построят отново разрушените къщи, болници, училища, детски градини, църкви и джамии и тогава могат да искат освобождаване на заложниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • spravedliv glas

    26 Апр 2024 1:55ч.

    Когато Израел върне 30000 убити цивилни палестинци тогава ще му върнат 100 заложника!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    26 Апр 2024 3:24ч.

    Вероятно българските медии не смеят да споменат, че Хамас взеха израелски заложници, и поставиха условие да бъдат разменени срещу 5000 палестинци, държани в израелските зандани в плен, без съд, срок или обяснение. Тъкмо за съотношението на размяната се водят преговорите през всичките тези месеци. Някой сигурно си мисли, че Хамас е взел заложници защото им е хоби. Смешно е да се обръщаш към Хамас с предложение да освободи отвлечените, без да кажеш нито дума за тези, които са повод за отвличането - палестинците. Вторите нищо ли не значат? Това е просто расизъм! Затова ли всъщност избиват жителите на Газа като хирошимци, но с гладна смърт? Обидно е янкитата да използват страната ни в такива масовки за идиоти и Ку-Клукс-Клановци. Защо се съгласяваме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи