Зрее нов скандал в София - странни талпи препречват тротоар. Нова арт инсталация?

Зрее нов скандал в София - странни талпи препречват тротоар. Нова арт инсталация?

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Нито може да се сяда на нея, нито е арт инсталация, обикновен нашенски прогресивен булшит, написа във фейсбук Милана Фучеджиева

Нов скандал се заформя в столицата. Този път причината са странни дървени талпи, които пречат на пешеходците да се движат нормално по тротоара на ул. „Цар Шишман" в центъра на София, пред централния вход на 133-то училище " А.С.Пушкин ".

За новата придобивка сигнализираха потребители в социалната мрежа фейсбук. Според тях това е още една арт инсталация, но освен че пречи на пешеходците в района, е поставена и без капка мисъл за инвалидите и слепите хора. 

Свидетели твърдят, че много от хората, в опит да не се спънат, преминавали на отсрещния тротоар.

Ето какво написа по този повод във фейсбук писателката Милена Фучеджиева:

Както се казва на чист български ето следващото wtf. Тази декорация има две основни цели - да намали пешеходната зона и да спъва пешеходците. Нито може да се сяда на нея, нито е арт инсталация, обикновен нашенски прогресивен булшит.

Сега понеже не са ГЕРБ с по-симплистичните им фалове, фаловете ще са на друго ниво, с претенции. И ще има голяма жал и неразбиране защо хората са така зли и най-вече завистливи, неразбирайки гениалния замисъл на подобни безсмислици, но "ърбън" и "естетично издържани". Yeah right.

Посоката е ясна, очертава се да се опитат да ни вкарат в хъб на недостижима за семплата софийска мисъл, естетика. Стартъп "Вие не ни разбирате" в посока модерност.

Кой откъде е? Този въпрос наистина е важен, макар и отговорите често да са дълбоко замаскирани. Някои от нас обаче виждаме като скенери на летище.
От друга страна някой може би се е опитал да визуализира с йероглифи нечленоразделна реч на човек погълнал всякакъв алкохол и субстанции. Кгххгккккххх мноо съм пиян на Шишман, брат.
А инвалиди и слепи просто мечтаят за този тротоар.
Абе вие нормални ли сте? Вкарвате ни в някаква "колективизация" от нов тип, което не е изненада имайки предвид някои фамилни особености, но все пак много рязко и бързо ни засипахте с глупости.

Да броим след колко дни и това ще изчезне, а някой колектив ще проплаче немощно, че изпълнението не е било като замисъла. Това се превръща в лоша система - слагат, махат, после слагат друго, но всичко това струва пари.

ИЗМИЙТЕ УЛИЦИТЕ ВМЕСТО ДА СЛАГАТЕ ГЛУПОСТИ ИЗ ГРАДА!

Мълчах за бурята, мълчах за портите, писна ми да мълча, пише Фучеджиева.

Във фейсбук валят постове, които гадаят какво представляват странните талпи. И колко е платено за тях. Авторите се надпреварват за оригиналност: 

Zdravko Popov

Произведението има дълбок философски смисъл! Целта на автора е, когато човек се докосне до изкуството, като се спъне в него, веднага и за цял живот да получи просветление, че алчността и глупостта вървят ръка за ръка. По един фриволен и оригинален начин човек разбира, че изкуството причинява не само душевна болка!

Lyusi Belinda

Простете невежеството ми, все пак аз съм от провинцията, от старата столица, но някой по-начетен може ли да ми обясни каква е символиката на тези греди? Дюшеме ли, паркет ли ще редят върху плочките?

Тоньо Тонев

Това е заграждение срещу пороите! Служи да намали силата на водата. Бих им предложил нещо още по-иновативно, да монтират малки турбинки, които да проивеждат ток! Да зареждат електрическите коли , които щяха да произвеждат в новия завод в Ловеч!

Ангел Занев

Това е плод на компютърната мисъл на някого. Какво прави Борис Бонев.Не вижда ли ,че Пирогов се задъхва от работа, а тези спъвачки,ще създадат още работа на ортопедите. За естетиката няма да казвам нищо,защото НИЩОТО СИ Е НИЩО.

Svetoslava Rudolf

Така се спортува най-ефективно!

 

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    10 Дек 2023 16:56ч.

    Не случайно на всяка проповед поповете пеят " да внимаваме " . За това са и тези дървета .........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    10 Дек 2023 17:19ч.

    Софиянци вместо да дращят и се възмущават по форумите, да се организират на протест пред общината! А украинското знаме още ли е закачено там?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя си е е*ала майката

    10 Дек 2023 17:34ч.

    И да нацепят тези простотии с брадви.. за огрев... Напред ктм психо колективизацията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И к'во?

    10 Дек 2023 17:37ч.

    Някой е взел хилядарките за тия талпи и много го интересува дали ще му ги гледате или ще се топлите на тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    10 Дек 2023 17:26ч.

    Розовите Бонита няма да оставят София на мира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ухааа

    10 Дек 2023 22:20ч.

    Софиянци тепърва ще се сблъскват с увредените мозъци на еЛГеБеТетата! Четири години да размишляват, как да гласуват, времеубежище НЯМА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е не можем да знаем всички езици

    10 Дек 2023 17:35ч.

    но на някой все нещо пише

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    10 Дек 2023 17:38ч.

    Тия пикльовци няма да си изкарат мандата докрай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А спирките от градския транспорт

    10 Дек 2023 17:40ч.

    Голи и боси. Нито навеси, нито пейки. Явно са за роботи, които могат да чакат 30 минути прави. И после защо имало коли. Ами ясно е, че докато не се отнемат всички книжки на народните представители, министри и общински съветници, за да започнат да се движат задължително с обществен транспорт, нищо няма да се оправи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борис Бонев

    10 Дек 2023 17:53ч.

    Това са анти-танк, окопни съоръжения срещу Путин. Понеже Украйна скоро ще здаде багажа, почваме да се подготвяме от сега. В първата траншея, ще се разположат най-подготвените ни войници водени от Глиги . Във втората линия Любо Жечев и Асен Генов къргечари. За третата линия сме подготвили Флора и Чефо , като мед. сестри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новите прийоми

    10 Дек 2023 17:55ч.

    В центъра на почти всяко затънтено село в България е написано името с цветни огромни букви. Арките, килимчетата и тАлпите са само продължение на този неадекватен "дизайн".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудя се М. Фучеджиева

    10 Дек 2023 18:02ч.

    защо се възмущава! Та нали вече кметува неопровергаемо "прогресистки", неолиберално и постмодернистки ориентирано лице? Длъжна е да намери на тоз "булшит" (с извинение за употребата на тази типично "българска" дума) някакво оправдание и дори възвисеност... Не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • когато няма тълпи...

    10 Дек 2023 18:05ч.

    ...ще има талпи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    10 Дек 2023 18:24ч.

    Това ново ''творение''/инсталация, или каквото е, колко струва? Може би отново е дело на ''Колективът''? Не съм от София, но тази гледка(след онова "златното"...) ме удивява! Постмодернизъм, или някакво ново течение, с още слабо познато име?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sion

    10 Дек 2023 18:25ч.

    Предполагам е заговор на Путин..Лично е изпратил 5 бичмета от тайгата, да се спъва умнокрасивитета..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хе-хо

    10 Дек 2023 18:48ч.

    Тези дървении ми приличат на част от покривна конструкция. Навярно ще слагат дървени къщички за коледен базар и работниците просто са ги оставили на тротоара до като дойде време за сглобяване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • No common sense

    10 Дек 2023 18:57ч.

    Хей, акълии, знаете ли колко хора ще се спънат в тези пънове!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    10 Дек 2023 19:06ч.

    изтървахме селееенето,то се изучи въ уни-то ни и продължението ни е съ отворен край (штом на днсескъ му викъми Уййййкинд то бългърето вече е булшит). търсете виновникъ въ уни-то:там е "заровен песът". каквот е то,такава е и колективнта мислъ и въображение. (казах и не се предавам на глупаците)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    10 Дек 2023 19:06ч.

    На мен таа инсталация ми харесва. Нещо като "Сглоби си сам". Тези бичмета са подходящи за механа. Софянци са чукундури - нищо не разбират от арт-организация на урбанистичните пространства с много възможни ракурси за проектиране на съпреживяване с ритъма на големия град.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    10 Дек 2023 20:28ч.

    КРАТЪК НАРЪЧНИК ЗА ПРОГРЕСИСТИ И РОЗОВИ ЛИБЕРАЛИ. Каква е разликата межди ИНСТАЛАЦИЯ И ПЕРФОРМАНС? ИНСТАЛАЦИЯ-изакваш се на стълбината площадка в кооперацията и след това звъниш на всички съседи. ПЕРФОРМЪНС-същото, но в обратен ред... Туй то...за джендърята...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Столична община за талпите на "Шишман": Нови пейки, не са готови още

    10 Дек 2023 22:26ч.

    Ето какво още написаха от Столична община: "По проекта се предвижда поставяне на градско обзавеждане (пейки) близо до двете училища – 133. СУ „Ал. Пушкин" и 7. СУ „Св. Седмочисленици". Столичната община изиска от строителя да премести елементите от пешеходното пространство. Дирекция "Контрол на общественото строителство" е започнала проверка и при установяване на нарушения в организацията на работа на изпълнителя ще бъде наложена глоба. Цялостното изпълнението на проекта има значителна забава на строителните дейности спрямо сроковете по договор. Максималната глоба за забава е 30% от договора, или около 1.6 млн. лв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    11 Дек 2023 6:36ч.

    Демек, тея талпи струват 5 млн.? Ми то няма 1 кубик!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • малката седесарка с мократа тениска

    11 Дек 2023 7:11ч.

    Дърти кумунизи и цървени чугуни! Нищо не ви вдяват овчерските чутури от демократичен арт, либерален пърформънс и евроатлантически арт. инсталации! Като чуете арт и се сещате за съвецка ръждива артилерия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благ

    11 Дек 2023 10:07ч.

    Малоумието им започна много рано да се проявява. Очаквах поне 1-2 месеца буфер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    11 Дек 2023 10:50ч.

    Дървените пейки по Шишман са проектирани от арт студиото "Хайдушки копнения". То изповяда концепцията за симбиоза между традициите на народното творчество и модерните арт тенденции. Привидно разхвърляният дървен материал около гимназия "Пушкин" е част от поръчаната коледната украса за пърформанса "Да заколим заедно прасе". Дървените трупи от снимката са предвидени за заграждения, между които ще се ситуира олтара за свинскито жертвоприношения. Върху тях ще могат да присядат колячите и зяпачите, участници в ритуалното клане. Любопитно е, че част от колячите са хирурзи от столични УМЕБАЛИ. Само за отсечката между "Аксаков" и "Иван Вазов" общината е закупила три прасета, които ще бъдат заклани около Коледните празници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дали

    11 Дек 2023 11:39ч.

    защото името на училището е „Ал. Пушкин" ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи