Зоран Заев към Каракачанов: Ако сте европейци, ще зачитате македонската идентичност

 Зоран Заев към Каракачанов: Ако сте европейци, ще зачитате македонската идентичност
По повод изявлението на министъра ни на отбраната Красимир Каракачанов, че „няма македонска идентичност, отделна от българската“, премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев заяви, че България е държавата, която първо е признала правото на Северна Македония на самоопределение и че ако българите са европейци, ще зачитат македонската идентичност, защото това е европейска ценност. Подобни изявления като тези на Каракачанов нараняват македонското чувство, независимо дали сте в Македония, България, Гърция или в друга държава, подчерта Заев, цитиран от скопското електронно издание МКД.

 

В отговор на въпроса дали правителството в Скопие ще реагира с нота на „последната провокация“ на българския министър на отбраната Красимир Каракачанов, Заев отговори, че до момента реакцията е само публична, тъй като, както той подчерта, българската страна не е изпратила писмено официално изявление или позиция. „Моят отговор е, че на 31 декември 1943 г. македонските граждани не са си легнали като българи, за да се събудят на 1 януари 1944 г. като македонци. Те са македонци от векове, чувствали са се и се чувстват като македонци. Ние сме били и сме и ще бъдем македонци. Подчертавам, че подобни възгледи от България са обидни. България е приятелска страна, Каракачанов ми е приятел, но когато говори така, ни боли. Защото когато някой говори за вашите чувства, това е болезнено, независимо дали сте в Македония, България, Гърция или друга държава“, каза Заев.

"Всеки по света има право на самоопределение. Правото ни на самоопределение е наше суверенно право", добави Заев, подчертавайки, че България е първата стран в света, която зачита това. „Ако са европейци, те ще зачетат правото ни на самоопределение, на нашите корени, това са европейски ценности. Познаваме славянската ни история, знаем какво е развитието на нашия македонски език. Ние знаем какви сме. Ние знаем каква е нашата идентичност. И с това няма да навредим на българската идентичност", заяви още Заев и добави, че само историците трябва да обсъждат частите от, както той каза, общата история на двете страни.

В последното си изявление българският министър на отбраната Каракачанов заяви, че „всеки, който е прочел пет страници от историята, знае, че преди 1944 г. няма македонска идентичност, отделна от българската“.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

 

Коментари

  • Пирински македонец

    21 Дек 2020 14:55ч.

    Какви еврпейци Това са тоталетарни хора някои вербувани други учени че няма македонци а това са българи Липсва им истината Плавите са им пълни със живковизми Нота трябва да направи македонското плавителство и съд в Хага за геноцид на българите над македонците Защото геноцида не е само физически той е и когато една нация отрича съществуването на друга и така чрез пропаганда учи и населението си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Mунчо

    21 Дек 2020 15:04ч.

    Toя па БЮРМски мерзавец ! Като сте толкова отворени и "курназ" БЮРМаджийски сополанковци , що не се откажете от членство в EU , a , a , a , a де ?! Бъдете си там нЕкви измислени ,, историчари " , гордейте се със своята идентичност от 1944 г. и не бъркайте европейските ценности с дребното мошеничество . Аман от тия македоНИСТКИ лайнари . Хич не го харесвам Шкембе войводата , ама за вашата дребнава македоНИСТКА прототия е прав .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българина

    21 Дек 2020 15:13ч.

    Тук заев каза пълен оксиморон. Значи ако сме европейци, а не българи, тогава вас не трябва да ви признаваме за македонци а за европейци! Но понеже вие искате да ви признаем за небългари македонци, то по обратния път излиза, че сме българи, после европейци и това е отговора на въпроса какви сме! Първо сме българи, после европейци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо спасов

    21 Дек 2020 15:18ч.

    та да бъде зайо, но вън от ес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ю Ес Ей

    21 Дек 2020 15:20ч.

    Питайте Иван Костов защо България беше първата държава в света, признала независимата държава Македония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде, айде!

    21 Дек 2020 15:21ч.

    Никакви компромиси за тази лъжлива и неблагодарна антибългарски сган!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ---

    21 Дек 2020 15:23ч.

    Проблемът не е, че от 1944 година са се идентифицирали вече като македонци, това си е тяхно право. Проблемът идва от твърдението им че в историята всички живели по тези земи също са македонци, само дето не са знаели за това. Даже и когато изрично са записали че са българи, това не важело. Тези претенции преди стигаха до античността, но гърците ги порязаха и се отказаха от претенциите към македонската държава на Филип и Александър. Не знам какво стана със техните статуи, името на летището май го промениха. Толкова ли е трудно да кажат, че "от 1944 година нататък градим нова идентичност и нация"? Присмехът към българите че са татари пък е съвсем безпочвен, още на надписите до Мадарския конник хан Тервел споменава за чичовците си в македонските земи. Явно и това не важи за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eееее, стига с тия

    21 Дек 2020 15:26ч.

    За лягане и ставане Толкова често жената не виждам.Да влезнат в крак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    21 Дек 2020 15:40ч.

    "Те са македонци от векове", за което няма нито едно историческо доказателство. Няма нито едно историческо доказателство за това, че преди комунистите да ги "самоопределят", в България е имало македонско малцинство. В България отлично знаем, че има арменци, турци, евреи, цигани, гърци, само че всички те имат собствен език, напълно различен от българския, а също така държави по произход. Докато Македония никога не е съществувала като отделна държава, дори по тракийско време, тя е била тракийска провинция, само едно от всички тракийски племена, наименували се българи в последствие. Но всички те с един произход, култура и език - тракийския. Аз се чудя друго, как Заев не е изгубил политическото доверие към себе си, след изтеклите записи с Грета Тунберг, на които си говорят за добрия си приятел Сорос. Добрият им приятел Сорос, ако им обяснява европейските ценности, скоро няма да ги разберат! Да крадеш и да лъжеш, не вярвам да е ценност където и да било по света. А правото на самоопределение е правото да се върнеш към корените си, ако си бил поробен. Така че македонците имат право да се самоопределят като българи, след като им е приложен възродителен процес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Frankopan

    21 Дек 2020 15:43ч.

    След края на Първата световна война се създава първообраза на Югославия -Кралство на сърбите ,хърватите и словенците ,което след преврат от сръбския крал Алексъдър се преименува в Кралство Югославия.Както се вижда от първоначалното име- македонци като народност там липсват ! По време на Втората световна война за пръв път става въпрос за македонска република в състава на една нова федеративна държава на южните славяни ,която се появява на политическата карта ноември 1945г.Федеративна народна република Югославия ,преименувана по-късно на Социалистическа федеративна рупублика Югославия ! В състава на тази изкуствено създадена държава влизат 6 републики -Словения ,Хърватска ,Сърбия ,Босна и Херцеговина ,Черна гора и Македония плюс две автономни области Косово и Войводина ,които са части от Сърбия .През 1992 г. започва разпада на творение ,което не е завършило и до днес !Това са фактите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За каква идентичност става дума, бре Заев?

    21 Дек 2020 15:47ч.

    Някой да ти е оспорил идентичността? НИКОЙ. Милион пъти се повтори като на олигофрени ,че искаме да спазвате договора, Тая прословута комисия по история не работи вече от една година по ваша вина. ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯ КАКТО СИ ИСКА. Но НИКОЙ НЯМА ПРАВО, ДА КРАДЕ историятаа. Гърците хубаво направиха, че подписаха договора СЛЕД КАТО ВЕЧЕ се бяхя разбрали за историята и това залегна в договора. А ние нали си имаме работа с "братя" решихме на голо доверие само да споменем, че ще уточняваме историята впоследствие. На ти сега уточняване на история. От сега нататък всичко предварително! Никакво доверие на македонци! Заев, всичко оплескахте и сами провалихте. Непрекъснато трябва да слушаме и четем колко по-велика нация са македонците, а ние сме прости татари. И това е ДЪРЖАВНА политика. Македонизъмът = нацизъм. Ако бяхте спазили договора от Преспа до сега вече да сте влезли в ЕС. Но никой не може да ти направи по-голяма мизерия отколкото самият ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зоран Заев към Каракачанов: Ако сте европейци, ще зачитате македонската идентичност

    21 Дек 2020 16:06ч.

    Ако Каракачанов и МС искат да са европейци, да хващат пътя за Калотина и бегом марш в Брюксел. Ние простосмъртните НЕ искаме да сме европейци, опазил ни Господ от еврогейската парадигма. След толкова години европействане не им щем ни меда, ни жилото, ни поставените ни за политици европейски протежета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явно не знае

    21 Дек 2020 16:06ч.

    Явно Заюбаев не знае датата на възникването на държавата и язикот му. Не нито 31 декември 1943г,нито пък 1 януари 1944г. Язикот и државата му са обявени на 2 август 1944г. в манастира "Прохор Пчински".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доносник иван:

    21 Дек 2020 16:10ч.

    така се опитваме да спечелим гласоподаватели за идващите избори, защото с ибрикчйството ни на мутрата много ни падна рейтинга. Требе да си използват патриотичните чуства на хорат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вашите имена /задължително/

    21 Дек 2020 16:17ч.

    На 2 август 1944 година АСНОМ провъзгласява образуването на "Демократична федерална Македония", която през 1945 година официално влиза в състава на СФРЮ като една от шестте републики, след което ДФР престава да съществува като самостоятелен политически субект. След 47 години като сръбска провинция се появява БЮРМ, която пък се прекръства на Република Северна Македония /РСМ/. Държавен организъм с официално държано име Македония не съществува нито сега, нито в близкото или далечно минало. Бъдете здрави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Патриотичните чувства на хората

    21 Дек 2020 16:38ч.

    трябва да се зачитат. Тоя път патриотичните чувства на българите се подкрепят от близо 90% от населението. Забележително е, че в България никога цял един народ не е възпитаван в омраза към чужд народ. На държавно ниво. Много хора в България не харесват турците например, но ако се отиде по селата ще се види, че българи и турци живеят заено и заедно си празнуват религиозните празници. НИКОГА И НИКЪДЕ в българската преса няма квалификации за очерняне на македонци и Македония. Нещо което се случва всеки ден в македонската преса. Никога българи не са горили знамена на чужда държава и не са пускали във фейсбук адреси на македонци, които трябва да бъдат малтретирани само защото са македонци. Македонците явно имат погрешна представа, какво значи европейска цивилизация. Ще им дадем време да се цивилизоват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • fif

    21 Дек 2020 17:06ч.

    Сръбски фашисти, това са днешните македонци, някогашни българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Запознат

    21 Дек 2020 17:35ч.

    Дядото на Заю е ял много бой за да се обяви за "южен сърбин", баща му също е ял бая бой за да се пише македонец, самият Заю също се нуждае от малце кютек за да се върне към българските си корени...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига вече!

    21 Дек 2020 17:47ч.

    Стига вече с тия опаки хора! Само беди сме видяли от тях! Да се махат с тъпите си представи и становища!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 5 сапуньовици

    21 Дек 2020 18:42ч.

    Казват,че като измиеш македонец със сапун се получавало чист българин,ноооо... не е баш така. Сегашната популация в Македония е взела най-лошите черти на поробителите и съседите им - от турците -кръвожадността,от албанците - разбойничеството,от сърбите - хвалипръцковщината,от гърците - лукавството и притворството,от ромите - лъжата. Само от нас са взели трудолюбието. Така,чее... ще трябват 5 сапуньовици,но накрая не се знае дали ще остане нещо защото ние вече не сме трудолюбиви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пирински македонец

    21 Дек 2020 19:11ч.

    Значи фашисткия окупатор България и окупираната Макесония са един народ Яко Влизаш със хитлеров марш и пречупен кръст и окупираш българи . Ти да видиш глупости на търкалета от бг мозъци .... Пишете си Драскайте си простотиите Според вашата логика и Израел и евреи не същесвуват защото ей кога е създадена даже след Македония ... И кюрди няма защото Турция не разрешава да има Кюрдистан ...та така драги ми смехурковци Македонци е имало и преди вашата българия била са славяни и са били по тези земи Хайде чувам дрезгавия ви смях Смейте се бе Смейте се ... И аз ще се посмея ня вашето апралиско въстание Ние си имаме Илинден Имаме си наш фолклор Наша история наш ген различен ... Аз обичам тези хора от Вардара и Егея ... Омразата която вие изпитвате ви я връщам да се нахранете с нея и да се търкаляте в кочинката И не ми казвайте че те ви мразят защото по мразещи хора от вас няма и това вие много добре го знаете Вечеряйте с омразата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до горния добрички добруджанец

    21 Дек 2020 19:25ч.

    Добре се издаваш, и неслучайно вместо глави пишеш плави - ще речеш, че грешката е случайна, обаче не е...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гооолуеми.. няма що

    21 Дек 2020 20:37ч.

    "Пирински македонец" Не си пирински македонец защото имаш големи проблеми с произношението и от там и с правописа. Повардарец си и то хибридеен изклесавец,мелез,я сърбовлах,я българовлах,я омешан с ромска жилка. Иначе "автентичния" ви фолклор на Есма Реджепова го знам още от преди 40 години... Нали тя ви представя на Евровизия? Ама е дебела ,мазна ромка. Или пък 100% - товия куц влах Тодор Проя,срамежливо прекръстен на Тоше Проески. Както пише в мачердонската Уикипедия - "познат македонски пејач и каде што е доживуван како заштитен знак на Македонија". Или пък стопроцентовия "славяномакедонец "Мухарем Сербезовски. Гооолуеми славяномакедонци...няма що!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • странно

    21 Дек 2020 21:10ч.

    самоопределянето било европейска ценност и македония имала право да се самоопределя, а пък крим според европейците - няма право да се самоопределя ?! нещооо "тука има, тука нема" се получава ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ---

    22 Дек 2020 0:46ч.

    Априлско въстание е имало и в Македония. Покрай центъра на 4-тия революционен окръг, Родопите и Ботевата чета е останало в сянка, но ако потърсите в историческите книги ще намерите информация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    22 Дек 2020 1:24ч.

    Подобни изявления като тези на Каракачанов нараняват македонското чувство... *** А как македонските изявления за татари, монголи, цигани и фашисти накърняват българското чувство е без значение. То добре, че македония не решава за приемането на България в Евопейския съюз!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    22 Дек 2020 9:14ч.

    Доживяхме удбашки промит мозък на бивш българин да ни учи кое е европейско. Тези хора с неизвестен и на тях "идентитетот" нямат въобще място в ЕС . За протокола: половината ми рода е българи от Македония и хора на Сарафов и Ванчето са гостували в къщата ни в покрайнините на София за съвещания по родолюбиви дела,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудя се

    22 Дек 2020 9:24ч.

    Чудя се защо досега татарите от Татрстан в Русия не са подало жалба и не са завели дело в Хага заради расистките внушения и определения от така нареклите се антички македонци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коба

    22 Дек 2020 10:10ч.

    Не сме европейци, татари сме, айде отивай на .... Какво е това право на "самоопределение"? т.е. магарето решило, че е камила и всички трябва да го броят за камила! Тогава всеки луд, имащ се за Наполеон, трябва да получава почести и права на император. Пиринският ц*рвул, отговорът му ке биде да!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи