Зловещи разкрития недалеч от пансион за индиански деца в Канада

Зловещи разкрития недалеч от пансион за индиански деца в Канада

Общност на коренното население в Канада съобщи вчера, че е открила вероятно необозначени гробове и детска кост близо до училище интернат за деца на коренното население, предаде Франс прес. От година и половина близо до подобни образователни институции, в които индиански деца са били записвани насилствено, бяха открити над 1300 гроба. Това предизвика шок в цялата страна и преосмисляне на мрачното колониално минало на Канада.

В Лубрет в провинция Саскачеван с помощта на радар са открити близо 2000 подозрителни зони, които трябва да бъдат задълбочено проучени, каза вчера етническата общност кри в Стар Бланкет.

Точното определяне на броя на гробовете за момента не е възможно. Открита е челюстна кост на дете, датираща отпреди 125 години, която е „материално доказателство за наличието на необозначено погребение“, отбеляза Шелдън Поитрас, който е провел разследването.

„Сърцата ни са натежали днес. Това е невъобразимо“, каза старейшината Майкъл Стар.

По сведения на бивши ученици от интерната са избрани зони за проучване близо до институцията, работила до 1998 г. под ръководството на католическата църква.

Премиерът Джъстин Трюдо вчера определи информацията за откритите необозначени гробове като тягостна и призна, че работата по въпроса тепърва започва. Той обеща правителствена помощ на всеки етап.

Министърът по въпросите на отношенията с коренното население Марк Милър каза, че откриването на кости на много малко дете на територията на училището е трагично напомняне за болезнената история на Канада и за отвратителните действия, извършвани в интернатите.

От края на ХIХ в. до 90-те години на ХХ в. около 150 000 деца от коренните народи в Канада са принудително записвани в 139 интерната в цялата страна, където биват откъсвани от семействата си, от езика си и от културата си. Хиляди от тях така и не се връщат при близките си.

През 2015 г. Национална анкетна комисия определи тази система като „културен геноцид“.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Моите имена

    13 Яну 2023 8:38ч.

    Коментарът ми може да бъде само един - Безсловесен коментар! Нека всеки сам за себе си в сърцето си да почувства своя собствен коментар за това!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кансел кълчър и неокомунизъм

    13 Яну 2023 8:46ч.

    Копаят в близост до католическа църква. Ха на бас, че виновни със 125 годишна давност ще се окажат свещенниците... Сатанистко-прогресистка уйдорма ! Жалко за Канада, но в ръцете на потомствения комунист, продукт на Кастро, нищо добро не се задава...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    13 Яну 2023 9:46ч.

    Училищата в Канада са по образец от САЩ. Там първото такова училище е открито на 1.11.1879г. в гр.Карлайл-Пенсилвания. В него на децата се забранявало да говорят на своите езици, да носят индиански дрехи и обувки, да ядат своя храна. Индианците в САЩ говорели на около 250 езика, някои от тях сложни като руския, но в стаите на училището били настанявани деца от различни племена, за да не се разбират и бъдат принудени да говорят на английски.На стена били написани английски имена и те без да могат да четат били принуждавани да си изберат име. Към 1900г. в САЩ имало вече 25 такива училища. Нищо чудно,че този варварски опит е бил възприет в Канада. Ставащото в такива училища е описано в спомените на Лютер-Спящата мечка /1868-1936г./ син на вожда на племето лакота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефане, чети

    13 Яну 2023 11:25ч.

    Е, първото училище за асимилиране на индианчета, пишат, било Mohawk Institute Residential School, основано някъде към 1830 г. Наричали го „Дупката на кашата“ (Mush Hole), поради лошата храна. Към 1860 г. „индианските дела“ (Indian Affairs) били прехвърлени от Имперското правителство (чети Лондон), към местното управление на „Провинция Канада“ (съществувала между 1847 и 1867 г.). Това води до увеличаването на броя на училищата-пансионати от т. нар. Canadian Indian residential school system от 7 през 1867 г. до над 70 през 1907 г. ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Езикът определя начина на мислене

    13 Яну 2023 10:38ч.

    Насилственото откъсване от родния език, превръща детето в родоотстъпник по неволя.. Американците не са го измислили, но успешно прилагат добре отиграната практика с Еничарския корпус, дори я усъвършенстват..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ

    13 Яну 2023 10:45ч.

    E , нали същото се опитват да повторят днес в Украйна за половината си руско-eзично население?!! Нищо ново от преди 150 години насам - УНИЩОЖАВАНЕ на комшийското племе, ако не физически, то културно-интелектуално трансформиране... Не съм сигурен дали едновремешните Еничари в Отоманската империя им е било забранявано да говорят на родния си език... Но новите "имперци" очевидно ТОТАЛИТАРИЗИРАТ всичко около себе си. Пародията е, че ние българите (или поне днешните ни управници) , подкрепяме Украина в това направление дори и като обричаме т.н. "бесарабски българи" да забравят родния си език за сметка на измисления украински такъв...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Алагьоз

    13 Яну 2023 10:47ч.

    В коя епоха и на кой континент, англосаксонските подчовеци не са убийци и сатанисти? Кому по света е донесло прогрес и щастие колониалното им робство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 101

    13 Яну 2023 11:29ч.

    Лъжци и човекоубийци, задоволяващи похотите на баща им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    13 Яну 2023 11:45ч.

    Слава на езиковите училища в България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    13 Яну 2023 12:17ч.

    И сега тези ни дават акъл и са мерило за демокрация

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    13 Яну 2023 18:09ч.

    аналогично в наше село...децата се изразяват на английски и все по- често казват "...ее тва българите са ебати и простото племе"...на английски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • cocoon

    14 Яну 2023 14:21ч.

    Може да гледате и най-новия сериал на Тейлър Шеридън, 1923, в който съвсем реалистично показва цивилизационния процес прилаган към индианците. И това е само преди 100 години, бруталната истина за т.н. най-велика и напреднала страна в света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи