Журналисти и медийни експерти дискутират "Как отразяваме войната в Украйна"

Журналисти и медийни експерти дискутират "Как отразяваме войната в Украйна"

Снимка: БТА

"В България се води паралелна война. Сега у нас има гореща хибридна война за излизане от НАТО и идване на власт на правителство, лоялно на Путин. И в този момент всеки журналист е войник, той във всяка война воюва", каза медийният експерт и директор на дирекцията "ЛИК" в БТА доц. Георги Лозанов.

Водещи журналисти и медийни експерти участваха в дискусия на тема: "Как отразяваме войната в Украйна", която се състоя в курорта Свети Влас. Срещата предхожда единствената у нас годишна награда за телевизионна журналистика "Свети Влас".

Има ли втора гледна точка на една война, нужна ли е тя и трябва ли да се търси, също беше тема в дискусията. Журналистът Тома Иванов смята, че няма нищо по-нормално от това да се показват всички гледни точки, няма нищо по-нормално от това журналистите, особено от обществените медии, да бъдат равно отдалечени от всякакви политически, корпоративни и идеологически влияния и настроения.

"Няма нищо по-нормално от това да не се смесва коментарът с новината, в противен случай се получава манипулация. Сега се учудвам, че 30 години, след като се случиха демократичните промени и в журналистиката в България, се връщаме на въпроса дали да показваме или не различни гледни точки. За мен е доста странно. Трябва да се стигне до място за дискусия - и тогава може би част от публиката ще взема своето решение. Това е демократичният подход, а не да се налага едната или другата гледна точка", посочи Иванов.

"В момента в България ние не отразяваме просто войната в Украйна, в България се води паралелна война. Сега у нас има гореща хибридна война за излизане от НАТО и идване на власт на правителство, лоялно на Путин. И в този момент всеки журналист е войник, той във всяка война воюва", каза медийният експерт и директор на дирекцията "ЛИК" в БТА доц. Георги Лозанов. "В момента аз виждам, че маскираме като гладна точка пропутиновата пропаганда, която взима сериозни жертви в общественото съзнание, и ние не си даваме много сметка за това. Ще осъмнем извън евроатлантическата среда", добави експертът.

Тази вечер в курорта Свети Влас за дванайста поредна година ще бъдат раздадени наградите за телевизионна журналистика. В списъка на номинираните са водещи на новини и публицистични предавания - Мария Цънцарова, Цветанка Ризова, Аделина Радева, Марина Цекова, Лора Инджова, Христина Христова. Групата на репортерите е предимно от журналисти, отразявали войната в Украйна, а също и пандемията у нас - Александър Марков, Деси Ризова, Стоян Георгиев, Методи Георгиев, Светлана Ганчева, Бесте Сабри, Глория Николова, Виктория Бояджиева, Миглена Георгиева.

Петчленното жури с председател проф. Ивайло Знеполски ще избере носителя на голямата награда за годината, както и специалните отличия.

Официалното награждаване ще започне в 20:30 на яхтеното пристанище "Марина Диневи". 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • В-к "Работническо дело", бр.32, 04.06.2022

    04 Юни 2022 18:48ч.

    "..И в този момент всеки журналист е войник, той във всяка война воюва", каза медийният експерт и директор на дирекцията "ЛИК" в БТА доц. Георги Лозанов."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Медиен експерт

    04 Юни 2022 19:14ч.

    Всеки журналист трябвало да воюва срещу "пропутиновата пропаганда" за да се намалели жертвите в "общественото съзнание"! И как се прави това? С истинска журналистика? Или с контрапропаганда и цензура? Наистина осъмнахме в една евроатлантическата среда където съдържанието на всичко се подменя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    05 Юни 2022 15:46ч.

    А после чичо Сорос каква кьорсофра им е сложил на тия.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    04 Юни 2022 19:19ч.

    Сегашното време е истински провал и срам за така наречената свободна и демократична журналистика.Общо взето каквито са ни политиците,такива са ни и журналистистите:неграмотни,алчни,продажни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    04 Юни 2022 19:30ч.

    "Официалното награждаване ще започне в 20:30 на яхтеното пристанище "Марина Диневи". Начи тъз вечер няма да ги има по телевизора. Мога да си го пусна, демек

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    04 Юни 2022 19:36ч.

    СРАМ И ПОЗОР! "демократът-либерал" Георги Лозанов пръв мракобесник. Да си журналист означава да отразяваш безпристрастно и без да криеш и изкривяваш истината. Подобно поведение като лозановото трябва да бъде публично изобличавано. ГНУС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    04 Юни 2022 19:47ч.

    ами ето една глупост щом искаме да излезем от нато значи искаме правителство на путин а всичко е много просто излизаме от нато и ес установяваме дружески отношения с всички около нас от русия получаваме газ и др ресурси които нямаме от други страни получаваме нещо друго ненамеса във вътр работи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    04 Юни 2022 19:51ч.

    Аве, Диневи от добрите ли са?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На някои хора с претенции ще им паднат

    04 Юни 2022 20:29ч.

    папионките и тирантите от престараване и угодничество - повече от 30 години Соросовите структури ги финансират именно за да деформират информацията и да промиват мозъци. Журналистиката стигна дъното, защото много такива има в нея, твърде много...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тактиката на САЩ в Украйна може да бъде описана накратко – „тактиката за използване на полезни идиоти“.

    04 Юни 2022 22:36ч.

    САЩ в Украйна: Тактиката за използване на полезни идиоти /ПРЕПОРЪЧВАМЕ!/ 31.05.2022, 10:13 Vadim_loop 62710 /Поглед.инфо/ Ситуацията в Украйна далеч не е логична. Действията на САЩ в Украйна изискват отделно разглеждане, те са много интересни. https://pogled.info/svetoven/sasht-v-ukraina-taktikata-za-izpolzvane-na-polezni-idioti-preporachvame.142736

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Донецк подвергся жестоким ударам украинской артиллерии — ВСУ бьют по центру города

    04 Юни 2022 22:43ч.

    https://t.me/boris_rozhin/52210 Сегодня центр Донецка подвергся массированным ударам реактивной артиллерии ВСУ. Из-за непрекращающегося огня по жилым кварталам Ворошиловского района людям пришлось скрываться в убежищах по несколько часов. Как сообщала Readovka, под обстрел в Донецке попала французский военкор — девушка просидела в подвале более пяти часов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    05 Юни 2022 14:29ч.

    Щото Киев, Харков и Мариупол не ги бомбардираше руската артилерия......Каквото повикало, такова се обадило.....Гледайки "руският опит", защо и украинците да не обстрелват????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO, махайте се от Европа

    05 Юни 2022 16:19ч.

    Вземете си партакешите и изчезвайте, докато въобще търпим да се раждат хора които ще научат английски от майките си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • маларт

    05 Юни 2022 7:59ч.

    Георги Лозанов живее в някаква друга България и гледа и слуша други "медии". Това, дето го казва, се вижда само във фейсбук. Телевизиите и радиата иначе масово показват американско-украинската "истина", а не пропагандата на Путин. Но явно е искал да заслужи хонорарите си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    05 Юни 2022 8:32ч.

    За дълъг трудов "стаж" в лоялност към соросоидните НПО-та ли са номинирани тези мисирки? Как ще изберат най-голямата гъзелизка измежду тях?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Совата

    05 Юни 2022 9:33ч.

    Колкото и да плачете, колкото и да заплашвате, истината все едно ще намери път към хората. Тези хора, които я търсят, разбира се. За другите няма какво да говорим. Дайте им по един байряк, няма значение за тях какъв, ще го развяват с плам. С вашата тъпа пропаганда и лъжи настройвате все повече хора срещу себе си. Продажниците никога не са били уважавани, запишете си го някъде, гу-син Лозанов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    05 Юни 2022 10:49ч.

    Сега, Гого, би ли отговорил, дали сме страна в конфликта, че трябва да се борим с нечия пропаганда? И ако сме страна, то какво да очакваме от "врага"? Има ли право "врагът" да стреля по своя враг?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    05 Юни 2022 10:51ч.

    Проблемът на Лозанов има просто решение: писалка, автомат и на предната линия, за да има обективност, половината от врещящите в Донбас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • „И ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни.”

    05 Юни 2022 15:15ч.

    (Иоан 8:32) "Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат." (Матей 24:35-37) "Всички се отклониха от пътя, вкупом станаха негодни; няма кой да прави добро, няма нито един". (Римляни 3:12)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    05 Юни 2022 18:27ч.

    Целуването на задници не е наказуемо от Закона,но не е безплатно. Така съм чувал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи