Жозеп Борел отрече да има расистки подтекст в изказването му за "джунглата"

Жозеп Борел отрече да има расистки подтекст в изказването му за "джунглата"

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел отрече коментарите, които направи миналата седмица, да са били расистки и се извини, ако те са обидили някого, предаде "Ройтерс". Върховният представител за външната политика и политиката на сигурност на ЕС участва в проява в Европейската дипломатическа академия в Брюж, на която нарече Европа "градина", а по-голямата част от останалия свят - "джунгла", която "може да нахлуе в тази градина", припомня БТА.

Министерството на външните работи на Обединените арабски емирства извика ръководителя на мисията на ЕС, за да поиска обяснения за расистките според него думи на Борел.

Вчера Борел обясни в публикация в блог, че под "джунгла"е имал предвид все повечето случаи, в които държави използват сила, сплашване и изнудване - поведение, противоречащо на международните норми. "Някои разтълкуваха метафората ми като "колониален евроцентризъм. Съжалявам, ако някой се е почувствал обиден", каза Борел.

Външното министерство на ОАЕ нарече думите на Борел "неуместни и дискриминиращи". Според него те "допринасят за влошаващата се обстановка на нетолерантност и дискриминация по света", предаде агенция УАМ.

Борел призна, че някои не харесват метафората, защото е използвана от неоконсерваторите в САЩ. "Аз съм далеч от тази школа на политическата мисъл", каза той.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • хаха

    19 Окт 2022 8:39ч.

    ние не чуваме, не виждаме....тъпи идиоти сме .... само борел много умния

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а кога сащ не са използвали тетористични актове, зплах и изнудване?

    19 Окт 2022 8:40ч.

    Някой може ли да посочи и една такава наносекунда? Запада не е способен на нищо друго, затова хората му викат запад, западнал, пропаднал...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    19 Окт 2022 8:44ч.

    Да го успокоя Борел - изказването му може да е било вярно през 80те, но Европа отдавна не е това което беше, нито останалите са това което бяха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    19 Окт 2022 8:53ч.

    Джунглата съществува от милиони години и ще съществува вечно, давайки произхода на всички животински и растителни видове, докато не бъде унищожена от англосаксонските "градинари-диваци". Това ще да е само от комбинацията виагра+бело, с безмитна доставка от ООН!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някои разтълкуваха метафората ми като "колониален евроцентризъм"

    19 Окт 2022 9:26ч.

    За да избегнем тълкуването, ето частта от речта на Борел на видео, касаеща "градината" и "джунглата": https://twitter.com/politblogme/status/1580916883590549504

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отричайки очеизвадното

    19 Окт 2022 10:24ч.

    Борел се самоопределя като абсурдист

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи