Живко Георгиев: БСП набира подкрепа сред активното население на страната!

Живко Георгиев: БСП набира подкрепа сред активното население на страната!
БСП набира подкрепа сред активното население на страната, заяви социологът Живко Георгиев в предаването "Лице в лице" по БТВ в коментар за политическата 2018 години. Георгиев припомни изследване от януари т.г., според което преднината на ГЕРБ пред БСП е била 2,5%. Според аналогично изследване от декември тя се е стопила до 0,5%. Изводът на Живко Георгиев е, че не толкова ерозира доверието към управляващата партия, колкото социалистите трупат доверие. В момента има пълен паритет, но негативните нагласи към ГЕРБ са по-големи отколкото към БСП, посочи социологът. Живко Георгиев е категоричен, че големите губещи в политическата 2018-а са Обединени патриоти. Те са се свили с 40%, казва той.

 

 

Запитан какви са скандалите, успехите и провалите през годината, Живко Георгиев изтъкна, че в обществената оценка нещата не изглеждат толкова розови, колкото са в отчетите на властта. Неговият извод е, че "расте усещането за изчерпване на модела", характеризиращ се със симбиоза между бизнеса и част от политическия елит. Расте общото усещане, че този политически модел вече се върти на празни обороти и не генерира надежда, казва той.

 

Много малко трябва, за да се отприщат процеси от типа на "жълтите жилетки", е "присъдата" на Живко Георгиев: "Достигат се прагове на търпение, което може да доведе до радикализация, от типа на "жълтите жилетки" във Франция!"

 

"Едно е реалната ситуация, друго е нашето усещане за него", коментира политологът Стойчо Стойчев, също гост на предаването "Лице в лице". "Изследванията за корупцията и щастието показват, че ние сме по-нещастни от някои африкански държави. Въпреки, че сме по-благоустроени. Когато хората попътуват, дори и в Западна Европа ще видят, че те не живеят много по-добре от нас", смята Стойчев. И направи извода, че "нашата представа за окаяното ни положение е силно хиперболизирана".



"Нека погледнем реалните показатели на икономическия растеж. Тогава ще видим, че нещата не отиват на зле. Имаме базови промени от последните години, но качеството трябва да се повиши", коментира Стойчев.



"Българският политически живот генерира постоянни скандали. Всеки следващ захлупва предишния и помним само последния. Най-големият скандал на годината беше, случаят с майките на деца с увреждания, но и най-добрите промени бяха за тях и хората с увреждания. В парламента няма алтернатива, няма ниво на опозиционност - трябва да ги търсим извън парламента. БСП никога не са прехвърляли 1 милион гласоподаватели, а ГЕРБ никога не са падали под 1 милион гласоподаватели", обръща внимание политологът.

 

Живко Георгиев заяви, че предсрочни избори са възможни. Той допълни, че вече нараства тревожността и в т. нар. средна класа, които са 15-20%. Стойчев заяви, че българският политически живот е живот на скандали, които продължават по няколко седмици и в последствия затихват и няма как да бъдат йерархично подредени. Той обаче открои изказването на лидера на НДСБ Валери Симеонов по отношение на майките на деца с увреждания.

 

Източник: "Епицентър"

 

 

 

 

Коментари

  • Мосю Воланд

    19 Дек 2018 10:17ч.

    БСП и марсианци да докара, няма да върне рахатлийския живот при социализма. Просто социализма като обществен строй не е приложим за недоразвити ментално хора . БСП не може да предложи социална държава, защото България не е била империя че да има бивши колонии от които да смуче ресурси за да задоволява потребностите си , както го правят запдните държави. БСП е поредния паразит, лепнал се върху тялото на българския народ , който явно се оказа по-жилав отколкото очакваха някои.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гусин Воланд

    19 Дек 2018 12:15ч.

    Вашата писанина показва, че вие сте от елитарните паразити, дето много знаят, ама малко могат. Ж.Георгиев си повдига настроението с написаното, но не иска да види, че в БСП още няма водачи с нужното образование, честно уважение на трудовите хора и отговорност да защитават ТЯХНИТЕ права на справедливост и развитие. Жилавостта им е предимно от саможертвения пример на десетките хиляди защитили идеята за справедливост със своя Живот и безкрайната си любов към Родината ! При тях единството на словото и делата, отговорност за поетите обещания - не бяха дежурни фрази, а ПРИМЕР за останалите! Образованието е нужно, но по-силно действа ЛИЧНИЯТ ПРИМЕР!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Социализъма от съветски тип

    19 Дек 2018 13:44ч.

    се оказа приложим, но само насила. Дори оня кротък, хуманен социализъм, който хората помнят отпреди 89-а. За зверския социализъм на Ленин, Сталин, Пол Пот и др. не говорим. А дори и приложим, си остана едно куцо магаре. Единственият нормално функциониращ социализъм построиха социалдемократите в Скандинавия в условията на капитализъм. То пък там е студено, мрачно, скъпо, което води до алкохолизъм и самоубийства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гусин Воланд на 19.12.2018 в 12:15

    19 Дек 2018 13:49ч.

    Гусин "цървул" , що не си препрочетете написаното . Тази книга на Пелин, " Ян Бибиян на луната" , сега ли и дойде времето да я прочетете от задължителния списък и да ни я преразказвате ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ачо ЦИГАНИНА

    19 Дек 2018 14:54ч.

    Тук един НЕГРАМОТНИК зовещ се Гусин Воланд се учи да пише и обижда. За това сме на това дередже в БГ заради такива цървули...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Petkov

    20 Дек 2018 20:43ч.

    За новоизлюпените "политолози", коментиращи тук, няма да лошо да знаят, че най-мощната икономика в света, от половин година насам е Социалистически Китай. След тъй е Капиталистическата Америка - САЩ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи