Земетресението в Афганистан: загиналите са над 2500, ранените – над 11 хил.

Земетресението в Афганистан: загиналите са над 2500, ранените – над 11 хил.

Над 11 хил. души са пострадали от поредицата земетресения в афганистанската провинция Херат в събота сутринта, съобщи Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси, цитирана от ДПА.

Всеки дом в поне 11 села в Афганистан е разрушен от трусовете, заяви хуманитарната агенция на Обединените нации. По нейни данни загиналите са малко над 1000, въпреки че обявеният от афганистанските власти брой на жертвите е над 2500 според местни медии.

"Броят на жертвите се очаква да расте, тъй като все още не е осъществен достъп до по-отдалечените райони и не е приключила оценката на щетите", посочи службата.

Вчера ООН отдели 5 млрд. долара за спешна хуманитарна помощ и отправи призив към дарителите да предоставят средства час по-скоро щом станат ясни нуждите след опустошителните трусове.

Само в регионалната болница в Херат са приети над 550 ранени, включително близо 230 непълнолетни деца. Раздадена е първоначална хуманитарна помощ, включително хигиенни пособия, храна и питейна вода.

В събота сутринта регионът беше разтърсен от няколко земетресения. Двата най-силни труса са били с магнитуд 6.3, според Геофизичния институт на САЩ, който следи сеизмичната активност по целия свят.

Китайският червен кръст предложи да предостави спешна парична помощ в подкрепа на спасителните работи след земетресението в Афганистан, съобщи Китайската централна телевизия, цитирана от "Ройтерс".

В частност става дума за сумата 200 хил. долара, която да бъде изпратена на Афганистанския червен полумесец.

Източник: "Дневник"

Коментари

  • рукола Z

    09 Окт 2023 10:42ч.

    Като не можем да ги ваксинираме, ще ги земетръсираме...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С природата

    09 Окт 2023 11:27ч.

    не бива шега,тя не разсъждава, отмъщава си за насилието без да избира истинските виновници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зебра

    09 Окт 2023 12:07ч.

    Изобщо не е учудващо, че двете събития започват едновременно - земетресението в Афганистан и внезапният удар на Хамас в Газа, което идва да намекне, че събитието от същата дата в 2001г има и друго задкулисие, често умълчавано от прокси-медиите. От друга страна, ако нападението в Газа рано или късно щеше да се случи, защото, каквото повикало, такова се обадило, то земетресението в Афганистан се контролира от друга по-висша сила, която ни съобщава, че никакво съвпадение в случая не е без божията промисъл, и най-вече това, което получава Израел на тази датата 7.10.2023 , след това което е получил Афганистан на онази дата 7.10.2001! Нали всички сте чели за седемте глави и 10-те рога? И се досещате откъде е изпълзяла старовремската змия? Време е елементите от пъзела да дойдат на точните си места, а не там където бяха подредени от огледалото на дявола. Сега ще видите истинските им "красиви" лица. Странно ли е, че жертвите на земетресенията в Афганистан се оказаха повече от паралелните жертви на ракетите в Газа, а за това научаваме едва днес от скъпите ни милосърдни медии? Нормалните хора вече обсъждат и пращат безвъзмездна помощ на афганците. Ненормалните , бързат да се включат в отбора на сатаната, за да се праща още и още оръжие и смърт в зоната на конфликта, защото тези нехора се нуждаят от нови реки кръв. Те винаги са се хранили с нея. А украинската вече е на привършване. Нашият академичен молец и той се включи в този отбор на вампирите, което му и подхожда междувпрочем, защото там му е резервирано мястото, на бунището на историята. А който не е разбрал, започна ерата на милосърдието. Божието!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи