Земеделците на протест заради вноса от Украйна: Десетки блокади на важни пътни артерии

Земеделците на протест заради вноса от Украйна: Десетки блокади на важни пътни артерии

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Земеделци започнаха блокади на редица важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна като част от безсрочния общонационален земеделски протест. Над 900 000 души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна, подчертават представители на 26 браншови организации от аграрния сектор.

Протестиращите настояват да бъде спрян вносът не само на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, но и на млека, месо и мед. Фермерските искания са и до 30 септември да получат пълния размер на компенсациите заради повишените им разходи вследствие на войната в Украйна, и незабавно да бъде изплатена държавната помощ на тези, чиито площи са пропаднали 100 процента. Протестиращите поискаха и оставката на правителството.

Повече от 40 важни точки по пътищата в страната вече са блокирани от обявения общонационален протест за спасяване на българското земеделие. Пред БНР Георги Милев, заместник-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, призова пътуванията да са само при крайна необходимост, защото се придвижва тежка земеделска техника. 

Над 300 земеделски производители с повече от трактори, комбайни и друга техника се събраха на изхода на Стара Загора в посока магистрала "Тракия" при квартал "Кольо Ганчев".

Десетки земеделци се събраха на протест и край Благоевград, като блокираха кръговото кръстовища на път Е-79 след Благоевград посока Симитли и затвориха движението. 

Опитите да блокират международния път с тежка земеделска техника беше осуетен, което доведе до сериозно напрежение, но до сблъсъци не се стигна. Все пак тракторите тръгнаха към кръговото кръстовище, където трафикът от автомагистрала “Струма“ преминава към главен път Е-79. След няколко обиколки машините се прибраха, а заедно с тях и протестиращите.

В Кресна се събраха производители от Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Разлог и Симитли. Машини нямаше, но имаше жива верига, която периодично затваряше пътя към и от Кулата, така че да не се образуват големи опашки от чакащи коли и камиони.

В протеста участваха животновъди, производители на зърнени и фуражни култури, на плодове и зеленчуци, лозари. Животновъдите обаче не са против вноса на украинска стока, като суровина.

Въпреки разногласията, повечето земеделски производители бяха твърди в негативната си оценка към политиката на държавата в сектора. Някои поискаха не само оставката на правителството, но и преосмисляне на ползата от членството ни в ЕС.

Блокадата обхвана и пътя Варна - Бургас и в двете посоки в района на местността "Харамията" до разклона за Аврен, района на пътен възел Петолъчката. 

Около 500 зърнопроизводители и земеделски стопани от Пловдивско протестират на четири места в региона.

Във Видин земеделските производители блокират движението на подхода за Дунав мост 2.

В област Добрич блокадата е на граничните пунктове Дуранкулак и Кардам, при кръговото кръстовище на Балчик и пътя за Силистра в село Карапелит.  

Производители на земеделска продукция и животновъди блокираха за два часа движението от и към Дунав мост, като в следобедните часове това ще се повтори. Земеделска техника беше струпана в района на граничния пункт при Русе. Рамо до рамо със земеделците на пътя към границата с Румъния застанаха и производители на плодове и зеленчуци. По думите на Синан Вейсал, председател на Областната камара "Плодове и зеленчуци", никой от техния бранш все още не е получил компенсация за площите, които замръзнаха тази пролет и дръвчетата не дадоха плодове. Почти подобна била ситуацията с животновъдите. Като проблем посочиха занижения контрол. Поискаха политическо представителство и създаване на нова земеделска партия, каза Ридван Караманов от Вятово. Земеделският производител Станимир Станчев от Русе изрази съмнение, че информацията за доставки и цени не е пълна. Според предварителния план на протестиращите такива блокади на границата ще има всеки ден до петък. Това блокира както пътуващите граждани, така и транспортния бранш, който не получава нито европейски или държавни субсидии, нито горива на преференциални цени, както земеделците. 

Земеделски производители от Великотърновско блокираха с трактори главния път София – Варна при село Шереметя. Животновъди, зърнопроизводители и пчелари не приемат да бъдат наричани терористи и казват, че работят под себестойност. Те не се надяват да бъдат чути от държавата с исканията им за отпадане на забраната за внос от Украйна на храни и с настояването да си получат навреме плащанията. 

Над 300 земеделски производители с около 100 тежки машини блокират и главния път Силистра – Русе при пътен възел Тутракан.

Земеделски производители затвориха за около половин час външно-градската магистрала в Перник. Блокади е имало и в Радомир и Брезник. Пред спортната зала "Борис Гюдеров" в Перник, където се събраха протестиращите фермери от целия регион, беше издигнат плакат с надпис "Оставка".

Сливенска област е блокирана на две места от протестите – пътен възел Петолъчката и на главен път София – Бургас в района на т.нар. Ямболска детелина. Този участък затваря и пътя Сливен – Ямбол.

Няколко десетки земеделци от различни браншове и тежка техника са разположени на пътния възел свързващ пътя Сливен – Ямбол и София - Бургас. В момента изчакват колегите си от Петолъчката, за да се присъединят с тракторите си в похода към София.

Към момента няма напрежение сред протестиращите. Движението се отбива по обиколни пътища.

Земеделски производители от Плевенския регион се присъединиха към националния протест на организации в земеделския сектор. Те спряха движението край село Ясен на пътя София -Русе.

Ден първи от спасяването на българското земеделие нарекоха днешния протест събралите се на Детелината край село Ясен. 

"Най-важно е Министерският съвет да забрани вноса на земеделската продукция от Украйна" - каза Георги Милев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

И още: 

"Ще направят дъмпинг на българския производител. Няма да го прекратим, докато не спрат геноцидът и убиването на българското земеделие. Ние не сме терористи. Ние сме браншът, който храни цяла България. Всеки седми лев в тази икономика и който има в човека, той е изработен от нас".

Източници: БНР, dariknews.bg

 

 

 

Коментари

  • Sin

    18 Sep 2023 22:09ч.

    Уж блокират, ама гледали да не стават опашки. Ами, ако ни спрат пимощите от ЕК. Вече сме в ерата на фондовете и солидарната помощ, какви са тези брътвежи за национални икономики? Като не произвеждаме ще внасяме! Не виждам проблем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    18 Sep 2023 22:17ч.

    Още в първия ден терористите започнаха с победа !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе мухльо

    18 Sep 2023 22:47ч.

    Що не призвеждаме плашипутарни . Аз ли еразсипах Българското земеделие или твоите кирливи фашистки господари , кой ни налага квоти колко да произвеждаме Русия или твоят пиклив ЕС .Кой вериги магазини изнудват българските земеделци да им продават стоката си на ниски цени за да имат право на търговска площ във магазините им .Фашист мръсен марш от България и бягай към твоят скапан ЕС ,ако не го направиш доброволно .Ще бъдеш изритан от България насила и със отнемане на българското ти гражданство .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някои не виждат проблем, а аз не разбирам кой плаща за вноса?

    18 Sep 2023 23:02ч.

    Говори се, че България ще внася селскостопанска продукция от Украйна. Как става това? Държавна фирма ли ще внася? Държавата ли ще плаща? Къде ще се съхранява това дето ще внасят? На кого ще продават внесеното? Сега всичко е в ръцете на частници. Дали частни фирми не участват в играта? Ако частници участват и държавата плаща, ще е дъмпинг и протестите са обясними.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    18 Sep 2023 23:10ч.

    "Като не произвеждаме ще внасяме" - Тъпанар, а да се запиташ защо не произвеждаме сигурно е извън твоите умствени възможности. Или не ти отърва отговора на въпроса. Не произвеждаш ли ти изпомпват БВП-то тези които произвеждат. Но затова пък има банани, но няма български домати и праскови. Тъпак внеси си малко акъл отнякъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    19 Sep 2023 0:02ч.

    Не просто ще внасяме, а ще внасяме безплатно. Нали затова са създадени европейските кохезионни фондове. Цуцаш без да произвеждаш и си гледаш кефа. Европата няма да ни изостави. Те на Украйна помагат, а какво остава за редовен, лоялен член?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти беше оня олигофрен

    19 Sep 2023 0:11ч.

    Дето щеше да емигрира в С. Корея, нали ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До синия облизвач

    19 Sep 2023 0:28ч.

    Колко си жа;ък и смешен с недорасляшкия си коментар. Ми внасяй още боклук бе синя подлого, щото магазините ни са малко пълни с 5то и надолу качество боклук. Жалки утайки като теб приближават края на страната ни всеки ден... солидарна помощ... усещаш ли се колко ти е червен синия кометнтар, шуте? Хайде иди да си вземеш стотинките от козяк че днес затварят рано

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    19 Sep 2023 0:30ч.

    Ъхъ. Само където като за начало ще плащаме лихвите на кредитите отпуснати на Украйна. Дайте да дадем за да ядем безплатно сирене в капана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ААААААААААААААА

    18 Sep 2023 22:34ч.

    Българското общество прогледна, че никога в последните 30 години от както ни управляват шпионите от сащ в лицето на "дементична България - дебетата на ристюфците) антибългарските представители в парламента с премиер, министри - НИКОГА, дори един път не са отстояли БЪЛГАРСКИЯ интерес, а все ни баламосват със санкции от перверзниците от ЕС! 30 години ето такива агентурни американски шпиони убиват поколенията на България, убиват България, а това са дебетата на ристюфците - най-зловредната партия с депесе, които винаги приемат закони и решения само в полза на чужди държави и никога в полза на България! Незабавни оставки и завинаги вън от България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за закуска

    18 Sep 2023 22:37ч.

    НА НИТО ЕДНА СНИМКА НЕ СЕ ВИЖДАТ ОЛИГАРСИТЕ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО СЪЗДАДЕНИ ОТ ГЕРБ - БОРИСОВ.ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ ИСТИНАТА АРЕСТУВАЙТЕ ТЕХНИЯТ ОСНОВАТЕЛ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сънчо

    18 Sep 2023 22:53ч.

    И сега къде ще спят трактористите? В трактора? Комбайнеро интелигентска?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Споко Слънчо,

    19 Sep 2023 2:50ч.

    Те са мъже, а не ..........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви земеделци

    18 Sep 2023 22:58ч.

    като северна България е поделена между Октопод и БГ Агро

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЩО ТАКА, БРЕ ХОРА?

    18 Sep 2023 23:35ч.

    Какво са виновни бай Иван и бай Хасан, че в правтелството седят олигофрени? Ами блокирайте тях, а не бай Иван и бай Хасан! Не ги ли виждате какви едноклетъчни са? Тях блокирайте - мравояда и обкръжението му от антуража на умното кире! Кирето докара до там, че думата Харвард стана символ на такова шарлатанче като него, а мравоядът - да те е срам да кажеш, че си академик! Смешници! Шутове!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митрофанова

    19 Sep 2023 0:10ч.

    Да ви направи една хлебарница в двора на амбасадата и да мирясате

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 100 % подкрепа за тях

    19 Sep 2023 1:14ч.

    Напълно са прави! Страхотни са! Показаха че, който обработва земята и работи за изхранването на хората, има най-много разум и смелост да се противопостави на лицемерните лъжци с харвардския дипломи.Които цял живот са изхранвани на гърба на труда на другите и са се научили да калкулират печалби. Къде са компютърните специалисти? Харесват гей парадите ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    19 Sep 2023 1:43ч.

    Влезте им (на зърнарите) в положението. Знаете ли колко струва паркомясто за яхта в Антиб през зимата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    19 Sep 2023 2:07ч.

    Колко зърнопроизводители-олигарски, които паркират яхтите си в Антиб през зимата? Я дай пример - нещо имена, коли, яхти??? Или си дрънкаме ей-така... Копейкин... Точно копейкин си...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    19 Sep 2023 2:09ч.

    Колко зърнопроизводители-олигарски, които паркират яхтите си в Антиб през зимата, познаваш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В тая игра няма почтенни хора

    19 Sep 2023 1:53ч.

    Това е игра за мошенници и шарлатани. От една страна са американците, които са изкупили житницата на Украйна и правят дебели пари от продажбата на украинско зърно, от другата страна е Турция, която е посредник и прави пари от нищо, тука скачат други мошенници с майбаси, които от години са на хранилката, като добавим и дебилите послушковци от правителството и нефелната Еврокомисия на акушерката, ташака става пълен. И разбира се има и виновен. Кой, кой да е виновен? Путин разбира се, че кой друг? Иска ли питане!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За тези които обвинят зърнопроизяодителите

    19 Sep 2023 2:29ч.

    Питам, защо вашето правителство не изкара на светло тези с мйбасите? Защо не го посочи кои са, не взе мерки, не ги даде на Олаф, на прокурор. Защо не направи нищо за прекупвачите и търговците, да не продават отровна храна. Защо не защото българското производство с механизми, закони и наредби. Знам защо. Защото са некомпетентни и са с порочен им. Те не са подходящи за управление. Те са едни брокери н стоки от всякакъв характер, дилъри и мошеници. Бизнесмени от ДС. Винаги с крали, без значение от система и строй. Преди са крали от държавата и работещите, сега пак същото. Намериха схемата и начина като едни вампири, д си намерят новата кръв-европейските средства. Но междувременно ви се правят на зелени, на умни, красиви и образовани. Не са! Зърнопроизводителите днес, показах че са по-разУмни, по-красиви, по-компетентни и най-вече достойни българи. Жалко за парите, които Киро&Асен са похарчили за образование. Останали са селски хитреци, каквито са били.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евроатлантически подлоги

    19 Sep 2023 2:31ч.

    Нашите евроатлантически подлоги от колониалното правителство се пренатегнаха пред господарите си. Съгласно съобщение на Белия дом: САЩ смятат забраната за внос на зърно от Украйна за суверенно решение на европейските държави. Администрацията на САЩ не възнамерява да оказва натиск върху страните от Източна Европа във връзка със забраната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мъка за кремълските подлоги:

    19 Sep 2023 2:36ч.

    "Администрацията на САЩ не възнамерява да оказва натиск върху страните от Източна Европа във връзка със забраната".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Кремълските подлоги"

    19 Sep 2023 2:43ч.

    Вероятно това в едно от т.нар. думи или изрази в изкуството на манипулацията, познато като trigger word, които са специално предназначени чрез многократно повторение да предизвикат н подсъзнателно ниво, определено отношение, в случай негативно. Има един пример за такъв израз, повтарящо се в новините на СЪЩ, this is a treat to our democracy. Гледайте го, и медитирайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Днес настъпи началотона края на българското членство в "евроатлантическите структури"

    19 Sep 2023 7:05ч.

    Краварите навиваха, навиваха пружината, докато не я скъсаха. Това е така типично за тия тъпаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    19 Sep 2023 10:09ч.

    А на бас, че пружината има още даян: Организацията на протестите се прави от тези с пари: малко ГРОБ + малко големите зърнари. Да не мислиш, че бай Еню (с 5 дка лозе) събра хората. Следователно имаме ярка субординация. Следователно трябва да се купи върха. Малко допълнително субсидийки за лапане и готово. Само гледай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Премахването на ембаргото е в полза на ГОЛЕМИТЕ УКРАИНСКИ КОМПАНИИ, които всъщност са АМЕРИКАНСКИ

    19 Sep 2023 9:47ч.

    Еврокомисията ни натиска безогледно в полза на американски компании. Исик да беше еврокомисията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    19 Sep 2023 10:38ч.

    Вероятно е така, но това не означава ли, че трябва да сме лоялни поради стратегическото ни партньорство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • магаренко

    19 Sep 2023 10:24ч.

    На всички протестиращи пълна мобилизация и с бодра песен и маршова стъпка под строй на помощ в украйна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    19 Sep 2023 11:45ч.

    До Sin 18 Sep 2023 21:02ч. Във фондовете за солидарна помощ сме внесли повече, отколкото сме взели. По-правилно е обаче да се каже СА ВЗЕЛИ..., тъй като аз нищо не разбрах от тях (фондовете). Баси и мизерията, нали гледам хората по улицата - мръсни и раздърпани, с раници, ръфат само пица...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • днес ще висне информационното затъмнение

    19 Sep 2023 11:48ч.

    Ще ни занимават с всичко друго, но не и с протестите, които клатят властта на Мертен и Сглобката. Добре ще е Газетата да ни държи по-подробно, в течение...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мотивацията

    19 Sep 2023 11:54ч.

    Главната мотивация за българите да протестират е същността на това, което ни карат да внасяме ! ГМО зърно , бавна смърт ! Този шит на Монсанто и Дюпон не трябва да се дава дори на животните, камо ли да се прави хляб от него ! Това е гарантирано рухване на здравето, масови заболявания - затлъстяване, метаболитен синдром, сърдечни усложнения, онкология и автоимунни болести ! Системното ядене на ГМО ви превръща в ей това ---- https://kvg55.blog.bg/photos/108486/original/30(4)(2)(1).jpg !!! Не искате да изглеждате така ??? Тогава протестирайте !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи