Земеделци даряват на футболни клубове скромните помощи от Брюксел заради украинския внос

Земеделци даряват на футболни клубове скромните помощи от Брюксел заради украинския внос

Илия Проданов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Голяма част от българските зърнопроизводители ще дарят за различни социални каузи парите, които Брюксел им отпусна от кризисния резерв за земеделие. Стопаните обаче не са доволни от сумата и затова са решили да я дарят, поясни за "Хоризонт" председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Брюксел отпусна 16 млн. евро от кризисния резерв ,като компенсация на  икономическите загуби на родните зърнопроизводители от безмитния внос на украинско зърно. За да ги разпредели държавата, трябва да се допита до  бранша за методиката:

"Тези пари, понеже са крайно недостатъчни, за да покрият нашите загуби и да помогнат адекватно на производителите на слънчоглед, решихме да предложим на министерството да използва тези пари за по-засилени проверки по границата и осигуряване на това транзитният коридор наистина да е транзитен – с конвой, с джипиеси, както го правят в другите държави".

Еврокомисията обаче няма да разреши това, тъй като по регламент парите трябва да стигнат до фермерите. При това положение производителите смятат че най-справедливо е парите да се разпределят на всички – според декарите земя. 

Когато парите стигнат до земеделците – всеки ще реши какво да прави с тях:

"Голяма част ще ги дарят за футболни клубове, за помощ по селата, където живеят. Но наистина сумата е символична – по 3 лв. на декар, а всеки е изгубил по 50-60 лв./дка".

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • После плюят по комунизма

    21 Май 2023 9:05ч.

    Твърдя, че икономическата основа по социалистически е идеална. Не говоря за партията от кариеристи. Имало е свестни десетина процента от членовете на тази партия. Другото интересчии. ............... Но държавата да е способна да регулира образованието в зависимост от нуждите на производството, кажете къде днес го има това? ........... Някой помни ли електротехникумите, три и четири годишните, а че е имало техникуми за стъклообработване, а че е имало техникуми по тейстил, строителни техникуми, авто техникуми, сеслкостопанки техникуми, ..... вече им забравих наименованията. ........... Днс някакви тъпи гимназии, които ни отваряли пътя за Европа. Подаряваме на Европа най-свидното, доброволно еничерство. ........... такова съвършенство едва ли ще има у нас скоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    21 Май 2023 11:05ч.

    Съгласна съм с всяка дума на форумеца преди мен. За съжаление преди 30 години бяхме много млади и въпреки отличното си образование и хубава работа нищо не разбирахме от политика. Между другото приятели чужденци, много по-възрастни от мен и обичащи България от сърце, ме предупреждаваха, че когато се готвят такива промени, никога не е за добро. Кой да слуша....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    21 Май 2023 11:14ч.

    никои не казва какво прави слънчогледа в българия нали всичко трябваше да отива за африка кои го закупи как го закупи защо го закупи и откъде на къде сега ще получава субсидии и ще ги дава на стадионите всичкото това е гавра с народа никакви пари никакви обезщетения да си продават зърното в судан и иемен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    21 Май 2023 12:25ч.

    Най хубаво се "перат" пари през спортни отбори, каквито се сетите: футболни, баскетболни, волейболни, худ.гимнастика и т.нт.......Топлата вода е измислена отдавна, ние само я използваме.....Да сте видяли беден футболист дори в България......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи