МЗХГ отговори на ЕК: Не ограничаваме продажбата на вносни храни, стимулираме предлагането на български

МЗХГ отговори на ЕК: Не ограничаваме продажбата на вносни храни, стимулираме предлагането на български
Постановлението на правителството, което цели гарантиран и улеснен достъп на потребителите до на регионална българска продукция в търговските вериги, не предвижда забрана и ограничения за предлагане на хранителни продукти от държави членки на ЕС и трети страни. Това заявяват от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в позиция по повод писмото на ЕК до България, с което от Брюксел предупреждават, че страната ни налага дискриминационни мерки, като кара търговците на дребно да третират по-благоприятно българските хранителни стоки.

 

Предприетата мярка не засяга свободното движение на стоки, произведени в други държави, тъй като Постановлението, издадено на основание на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, не предвижда забрана и ограничения за предлагане на продукция от държави членки на ЕС и трети страни, посочват от МЗХГ.

 

„По никакъв начин не се нарушават досегашните доставки в търговските обекти на продукти, внесени от други държави и продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти в страната“, гласи отговорът на ведомството.

 

Чрез приетото постановление на правителството бяха предприети спешни мерки на национално ниво, които целят гарантиран и улеснен достъп на потребителите до продукцията на регионални (местни) производители. Действията на Министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители за запазване на поминъка им предвид карантинирани райони, затруднени транспортни връзки и риск от пренасяне на заразата при транспортиране, посочват още от земеделското министерство.

 

В чл. 2 от приетото Постановление се определят норми за сурово мляко и за предлагане на млечни продукти, като същото е в процес на промяна след съгласуване със заинтересованите страни.

 

Въведените мерки не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в полза на потребителя без да засягат каквито и да е правила. Същите са приети в условията на безпрецедентна и глобална здравна, икономическа и дори търговска криза, категорична е българската страна.

 

МЗХГ ще изпрати в срок обосновано становище до Европейската комисия относно приетото Постановление за осигуряване на регионална продукция в търговските вериги.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Спиноза

  14 Май 2020 18:35ч.

  Не ограничаваме продажбата на вносни храни, стимулираме предлагането на български - ха ха, ми нали като българите купуват българско, ще намалее вносното бе, искате да изядете хляба на децата на западняците! Ще намалее печалбата на запада, а той е богат, единствено и само защото, ограбва останалите. както казва Чарлз Буковски: Робството никога не е било отменяно, само го разшириха, за да включва всички раси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  14 Май 2020 18:37ч.

  Български производители се оплакват, че хубави домати, по-хубави от холандските пластмасови, опитват безуспешно да продадат във Франция, ония не дават, това е! Западът е лицемерен и алчен егоист, мястото ни не е в ЕС, този клуб на богати потисници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за да я има България

  14 Май 2020 19:07ч.

  Шантажът на западните колониалисти няма да спре. Хитро са отговорили от МЗ, но трябват още конкретни протекционистични действия в полза на българското, и не само в земеделието. В противен случай ще се наредим пак последни на опашката, защото без съпротива се готвят пак да ни седнат на главите с кредитното и субсидиарно заробване. Осъзнавайте се навреме: ако не схванете, че тяхното време изтече, ще изтече нашето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vitory

  14 Май 2020 20:35ч.

  Хората в Западна Европа пазаруват изключително регионална продукция с превъзходно качество в специализирани магазини или на открити организирани пазари. Особено в тази криза регионалните производители се стимулират приоритетно само по този начин. Никой не предлага качествената си продукция в големите хранителни вериги. Напротив, тя се изкупува за отрицателно време от потребителя директно от производителя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  14 Май 2020 21:53ч.

  като е толкова на сметка да се изкупуват от местните производители на зеленчуци и плодове-събирате пари, организирате акционерно дружество, което да го направи в местни супермаркети. Ако беше на сметка-онези другите, лошите западнјаци, штјаха да са го направили вече. Или мислите, те са тъпи? Истинска трагедија е за един супермаркет да изкупува от дребни производители продукција-днес от тези, утре от други(понеже тези от вчера не са в състојание на осигурјат всеки ден нужното количество. И тук местните се задъхват, всеки петък-събота организират на определени места фермерски пазари, където директно си продават стоката, спомнјам си от преди 25 години-ако отидеш към краја, можеш на безценица да си купиш кашон с марули-чушки-дори банани(не са местни) за 1 долар...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  14 Май 2020 22:00ч.

  Няма ка кда стимулирате по този начин българското, по простата причина, че произвеждаме само 20% от нужките количетсва зеленчуци, плодове и месо!!! Набийте си го в тъпите тикви! Това е цялостен процес - от семената до готовия продукт! От чифтосването до магазина! Не става с глупости тая работа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ на 14.05.2020 в 22:00 - да ти се смеем ли, да плачем ли

  15 Май 2020 8:17ч.

  Не ми казвай каква била с-янката, а кажи кой я предизвиква. Кака ти Янка я предизвиква, за да кяри на наш гръб. Не сме прости, колкото си мислиш...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пример за подражание

  15 Май 2020 8:30ч.

  Четете как трябва да се действа: https://bgr.news-front.info/2020/05/15/porednata-gramotna-stpka-na-rusiya-pravitelstvoto-zabrani-zakupuvaneto-na-chuzhdi-stoki-za-drzhavni-nuzhdi/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГЕРБ-идиоти управляват, майно льо

  15 Май 2020 9:24ч.

  Типичен отговор за ГЕРБ-дребни тарикати в стил " не е врат, а шия". И очакват с този малумен отговор да контрират Европ.Комисия. А като чета част от коментарите виждам, че някои хора много им се иска отново да се върнем в ония времена преди 1989г когато западна стока имаше само в Кореком, границите бяха затворени за простосмъртни, за правилната кола се чакаше по 10-15 години и общо взето живеехме в "комунистическия рай". Всъщност българина с удоволствие би си купувал КАЧЕСТВЕНА българска продукция, ако има кой да я произведе и достави на пазара. Но пазара не са хипермаркетите. Къде изчезнаха от градовете кооперативните пазари за дребните производители. Защо легално българскте производители не могат да продават от фермите си, а трябва да ги цакат прекупвачи, които печелят на кг продукция повече от производителя? За тези неща Танева и бандата ГЕРБ нямат акъл и сметка да ги решат по нормален начин. Най-лесния начин да не свършиш нещо е като започнеш да действаш в неправилна посока. А да принуждаваш веригите насила да продават нещо, което още не се произвежда е просто прах в очите на изпостелялия народец. Виждате ли хероите от ГЕРБ как се борят за вас с многоглавата европейска ламя. Пунта-мара мейд ин баце барцелона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГЕРБ-идиоти управляват, майно льо на 15.05.2020 в 09:24

  15 Май 2020 10:53ч.

  По-идиотски коментар от твоя май няма, а? Каква западна стока бе, тарикат, говорим за български хранителни стоки, главно плодове и зеленчуци, подложени на дъмпинг от нелоялната конкуренция. Държавата може да си позволи да насърчава българските производители, разбира се, ако все още е българска, а не е придатък на колониалната евробюрокрация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи