Земеделският министър: Проверяваме стриктно пшеницата от Украйна, няма да допуснем зърно с лошо качество

Земеделският министър: Проверяваме стриктно пшеницата от Украйна, няма да допуснем зърно с лошо качество

Към четвъртък в България са влезли едва 6000 тона пшеница от Украйна и 1300 тона ечемик - количество, което не би следвало да се отрази на пазара у нас, заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ министърът на земеделието Иван Иванов. "Количеството, влязло от Украйна е пренебрежимо малко - 6000 тона и едва ли би се отразило по някакъв начин на консумацията тук. Допускам и че в немалка степен то е предвидено и за реекспорт, но това са търговски отношения и ние не може да се месим", каза министърът в оставка. Той увери, че внасяното зърно подлежи на стриктни проверки за неговото качество. 

"Продължават проверките - ако установим количества, които не отговарят на стандартите за консумация в България, ако се установи наличие на определени вещества, това зърно ще бъде подложено на съответните санкции и унищожено, защото то не може да влезе в оборота в България. Това ви го гарантирам. Проверките ще са безкомпромисни в това отношение. Последното нещо, което държавата може да позволи да се случи, е да бъдат хранени български граждани с пшеница, която не отговаря на стандартите и би навредила на здравето им. Нашата основна цел е да осигурим този качествен хляб и на тази цена, която очакват българските граждани", подчерта Иванов.

Според него решението за безмитен внос на зърно от Украйна е разумно, тъй като много страни от ЕС имат отчайваща нужда от тази пшеница.

"Този износ трябва да се осъществява, но не с риска да бъдат ощетени нашите земеделски производители. Това е позицията на държавата, категорично", изтъкна Иван Иванов.

Земеделският министър очаква 0% ДДС на хляба да се отрази на цените във всички магазини. Той уточни, че у нас няма закон, който да преследва спекулата, но вярва, че недобросъвестните практики на някои търговци ще бъдат регулирани от свободния пазар и конкуренцията.

Тазгодишната реколта у нас е изключително добра. Вече са прибрани около 3 тона пшеница, предстои жътвата на още 3 тона и половина.

"Традиционно от пшеницата в България след жътва 50 % остава тук, останалата е за износ. Ние сме вече нетен износител на зърно и мога да ви уверя, че след началото на войната в Украйна, именно пшеницата на България осигури продоволствената сигурност в ЕС в немалък размер, защото количества зърно имаше в България и Румъния. Изнасяхме и за трети страни", обясни Иванов.

Той очаква щетите от евентуална енергийна криза през есента за земеделските производители у нас да бъдат компенсирани от безпрецедентната подкрепа, която е подготвило министерството тази година. Водят се разговори с Брюксел и да се повиши таванът за помощта по временната рамка за щетите от войната в Украйна от 35 000 евро на 62 000 евро на стопанство.

В рамките на един ден миналата седмица на "Капитан Андреево" са спрени 22 тона зеленчуци със завишени нива на пестициди, което е рекордно количество. Иванов обясни този резултат с действията на държавата и премахването на частната фитосанитарна лаборатория от граничния пункт.

"Капитан Андреево е една от най-големите граници в света и там влизат много храни и животни за целия ЕС. Има немалко аргументи в подкрепа на твърденията на зам.-министър Иван Христанов, че мафията е на ГКПП "Капитан Андреево" и фактът, че той е охраняван и има заплахи срещу него е красноречив", изтъкна той.

По повод предстоящото връчване на трети мандат за съставяне на правителство Иван Иванов заяви, че според него има шанс както за експертен, така и за политически кабинет.

"Аз лично ще харесам това да не ходим на избори и да не хвърлим държавата в хаос, защото едни нови избори ще ни костват милиарди евросредства. Въпросът е да се управлява по начин, по който да има предвидимост, да се виждат резултатите и да не се краде." - каза той.

Целия разговор вижте във видеото.

 

 

 

Коментари

  • аха

    17 Юли 2022 11:48ч.

    Значи отделеният един милиард за закупуване на българско зърно потъна някъде, незнайно къде. Българското зърно се изнася ударно, а ние внасяме токсично жито от държава, в която се води война с незнайно какви оръжия? А Гешев спи сладък сън и за стотен път си пуска видеото от МС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Давид Севрюков

    17 Юли 2022 12:03ч.

    БСП-КОРНЕЛИЯ почитателите предпочитат обещания за сгодна социалната политика, БСП държейки дясно русофобско правителство, съгласни да няма руски газ и руски дипломати. И готови и на война с Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истинските

    17 Юли 2022 12:04ч.

    Много се възмущавам от Слави и Карбовски, от целият народ, от медиите-български, от всички журналисти в тази страна, от всички политици и партии, от икономистите!! От социолозите, от политолозите и социалните антрополози.. ЗАЩОТО? защото,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истинските

    17 Юли 2022 12:05ч.

    Защото не оцениха и не оценяват приносът на Тодор Живков, и на БКП, за демокрацията, тази сега, за конституцията и капитализмът след социализмът. За това, че не се величае Тодор Живков за приносът му срещу социализмът, за смъртта на социализмът, за краят на социализмът, този Горбачов-български, създал партиите и СДС. много съм възмутен, народе!!! https://www.youtube.com/watch?v=4jmrb7AVCD8

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истинските

    17 Юли 2022 12:05ч.

    Не се чудете, че Доган е от ДС, а Прокопиев е син на живков довереник и измекяр. ....... https://www.youtube.com/watch?v=pJErx6jfEAI&t=2974s Вярно, че Израел е на 43 то място по интелект, а България зад тях на 44 то..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истинските

    17 Юли 2022 12:06ч.

    Образованието ПРЕДИ 1944 г., и след това, и сега, е пълен боклук в България. Добре, при НРБ беше просто изостанало и скапано, и много подобрено при Людмила Живкова - но до някъде и трябват 100 години добро образование. При социализмът имаше огромна неграмотност на всички нива, но през 1980те се напредваше..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя лънготи досущ

    17 Юли 2022 13:38ч.

    като шефката си Нинова!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • маларт

    17 Юли 2022 14:16ч.

    "Тазгодишната реколта у нас е изключително добра. Вече са прибрани около 3 тона пшеница, предстои жътвата на още 3 тона и половина." Това някаква шега ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    17 Юли 2022 16:04ч.

    Ехоо, журналистите! С 6 тона жито ли ще ни храните? Не знам произвеждаме ли качествена пшеница или ни е отредено да се субсидира само фуражна, но хлябът, който ядем, да ме прости Господ, е боклук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя шуменски тип даже

    17 Юли 2022 16:31ч.

    физически прилича на другарката му Нинова!Известна фамилия от Шумен(Шуменско),чиито татко му дълго време се подвизава в силовоте структори от преди 10.10.89г.-т.н. Шошо!Нито бащата,нито сина блястятс някакви особени лачества изключа вярното зяпане в очите на началдтвото!Гледай Нинова за отрочето на Шошо не мисли!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • P.S. Тоя новоизлюпен кулак-народен враг

    17 Юли 2022 16:35ч.

    дълго време бе една от ръцете на Дъбов в Шуменско но бързо се пре ориентирова след като Нинова нарита местния дерибей Дъбов!Само за сведение на социалистите от Шумен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    17 Юли 2022 17:44ч.

    „Последното нещо, което държавата може да позволи да се случи...“ "Държавата" да каже кое ще е предпоследното, за да си знаем, че като се случи то, иде ред на токсичната пшеница.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи