Зеленски заяви, че не се е отказал от преговорите с Русия

Зеленски заяви, че не се е отказал от преговорите с Русия

Украинският президент Володимир Зеленски каза вчера в интервю за Асошиейтед прес, че е решен да продължава да настоява за мир, независимо от руските атаки срещу цивилни, които изумиха света, и поднови молбата си другите държави да изпращат повече оръжия преди очакваното разширяване на сраженията в източната част на страната. Зеленски даде интервюто в силно укрепения президентски комплекс, където прозорците и коридорите са защитени от купчини чували с пясък и тежковъоръжени войници.

Зеленски даде интервюто си ден след като най-малко 52 души бяха убити при въздушен удар по железопътна гара в източноукраинския град Краматорск и излизането наяве надоказателства за убийства на цивилни след като руските войски не успяха да завладеят Киев.

„Никой не иска да преговаря с човек или хора, които са изтезавали този народ. Това е разбираемо. И като мъж, като баща, разбирам много добре това“, каза Зеленски. Но „не искаме да губим възможности, ако имаме такива, за дипломатическо решение“.

„Трябва да се борим, но да се борим за живота. Не можеш да се бориш за праха, когато няма нищо и не са останали хора. Затова е важно да спрем тази война“, каза Зеленски.

Президентът посочи, че е убеден, че украинците ще приемат мира, независимо от ужасите, на които са станали свидетели по време на продължаващата повече от 6 седмици война.

Независимо то надеждите за мир, Зеленски призна, че трябва да бъде „реалист“ за перспективите за бързо решение, като се има предвид, че досега преговорите са били ограничени до разговори на ниско ниво, които не включват руския президент Владимир Путин.

Държавният глава прояви осезаемо чувство на разочарование и примирение, когато беше запитан дали доставките на оръжия и друго оборудване, които неговата страна е получила от САЩ и други западни държави, са достатъчни да обърнат хода на войната. „Все още не са достатъчни“, каза Зеленски и премина на английски, за да подчертае думите си. „Разбира се, че не са достатъчни“. Той все пак отбеляза, че е налице повишена подкрепа от Европа и каза, че доставките на американско оръжие се ускоряват.

На въпрос дали е щял да бъде спасен животът на повече хора, ако доставките на оръжие бяха по-бързи, Зеленски отговори, че често търсим отговори у някой друг, но „аз често търся отговори в себе си. Направихме ли достатъчно, за да ги получим?“, каза президентът за оръжията. „Направихме ли достатъчно тези лидери да ни повярват? Направихме ли достатъчно?“. Тогава той направи пауза и поклати глава.

„Дали ние сме най-добрите за това място и за това време? Кой знае? Аз не знам. Вие запитайте себе си“, каза в заключение Зеленски.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • плачете за париж!

    10 Апр 2022 9:22ч.

    Зельонский, с военни престъпници не се преговаря! Особено с такива военни престъпници, които те обвиняват, че си военен престъпник и за тях обвинението е присъда, което означава, че си загубил войната. Безсмислено е! Такива хора, освен че са военни престъпници, са и за лудницата. Кой ще тръгне да подписва някакви документи с такива? И да си вярва, че е решил проблема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПИНОКИО

    10 Апр 2022 11:29ч.

    Зеуенски си говори вече сам със себе си и преговаря с върешни гласове. Твърдо се преквалифицира от комедиен е драматичен артист и се опиянява от гастролите по интернет с протяжни монолози за плиткоумна парламентарна аудитория. А хора умират...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    10 Апр 2022 9:31ч.

    повече от 40 дни не сядаш на масата за преговори спри наркотика и се вземи в ръце съсипа държавата и народа си стига с това оръжие дипломация и преговори

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съдейки по снимката - актьорът си остава актьор!

    10 Апр 2022 9:45ч.

    Ама къФ е героичен, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еха

    10 Апр 2022 9:49ч.

    Взе да ми призеленява вече от този циркаджия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    10 Апр 2022 10:22ч.

    Зеленски е звезда в момента, докато Путята, умира от страх в бункера кой от 6-мата потенциали убийци ще го пушне първи. Това са елементарни разлики. Ясно се вижда, че Украйна е за Европа, а Русийката си е за Азия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    10 Апр 2022 14:02ч.

    Зеленият е звезда сред идиотите...честит да ви е..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    10 Апр 2022 10:25ч.

    Номерата на ГЪБАРКОВЦИТЕ, могат само да вървят сред дружките им . Дори и при унищожени табелки на установките, Русия има списъци, кога на кого какво е предоставила, а той какво ви е предоставил, за да захлеби малко долари , също е елементарно доказуемо .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домачине

    10 Апр 2022 12:21ч.

    Между другото, руските сайтове от вчера са вече освободени от забрана за влизане, явно има някакво споразумение, което Западът на преговорите се е задължил да спазва. Петното от наложената цензура върху алтернативна информация обаче ще остане неизличимо върху снагата на т.нар. цивилизован свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи