Зеленски уволни скандалния посланик на Украйна в Германия

Зеленски уволни скандалния посланик на Украйна в Германия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отстрани Андрий Мелник от поста на украински посланик в Германия. Съответният указ е публикуван на сайта на президента на Украйна, съобщи Газета.ру.

"Освободете Андрий Ярославович Мелник от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Украйна във Федерална република Германия", се казва в документа.

По-рано беше съобщено, че Киев ще смени скандалния посланик в Берлин. Очакваше се дипломатът да се върне в Киев още преди есента, където може да бъде издигнат до заместник-министър на външните работи. Информацията за възможна смяна на посланика се появи на фона на нов скандал с Мелник - той отказа да признае украинския националистически лидер Степан Бандера за виновен за кланетата на евреи, което предизвика остри критики не само от Берлин, но и от Полша и Израел.

В същото време експертите не изключват, че Мелник може да бъде заменен с по-сдържан дипломат, като поне на първо време не би трябвало да се очакват сериозни словесни  атаки от новия посланик. Въпреки това всеки наследник на дипломата ще прокарва антируската програма на Киев в Германия, отбеляза руското издание, позовавайки се на своите източници.

Какво каза Мелник за Бандера

В интервю с германския журналист Тило Юнг, качено в "Ютюб" миналата седмица, украинският посланик в Германия Андрий Мелник подчертава, че през Втората световна война поляците също са избивали негови сънародници. "Няма доказателства, че войските на Бандера са убили стотици хиляди евреи", категоричен е Мелник и обяснява, че това са истории, разпространявани от Русия, но те не са верни, написа на 8 юли Николай Велев от БТА.

Юнг прочита листовка, която Бандера е разпространявал по онова време, и в която се казва: "Московчани, поляци, унгарци и евреи са ваши врагове, унищожете ги!".

"Не разбирам как можеш да наречеш герой човек, който е бил масов убиец на евреи и поляци едновременно", коментира германският журналист. Мелник отговаря, че Бандера не е бил масов убиец на евреи и поляци. "Няма да Ви кажа, че се разграничавам от това. И толкова!" - отсича посланикът. "Не само лично за мен, но също и за много украинци Бандера е въплъщение на борбата за свобода", казва Мелник и допълва, че "няма написани закони за тези, които се борят за свобода".

Доказано е обаче, че Степан Бандера е украински фашист, който се издига в редиците на основаната през 1929 г. Организация на украинските националисти (ОУН), участва в терористични нападения срещу полски политици в периода между двете световни войни и подобно на други членове на ОУН търси съюз с нацистка Германия, пише сп. "Шпигел".

Още преди началото на Втората световна война лидерите на ОУН се надяват да създадат с германска помощ етнически хомогенна украинска национална държава, което e изглеждало постижимо след нападението на Третия райх срещу Съветския съюз през юни 1941 година. Първите масови убийства на евреи са извършени от членове на ОУН през лятото на същата година, след като Червената армия се изтегля от Западна Украйна. ОУН играе ключова роля в погромите, при които еврейските мъже и жени са били публично унижавани, малтретирани и понякога убивани, пише още германското издание. 

Реакциите

Украинското външно министерство побърза да се дистанцира от думите на посланика си в Берлин. "Мнението, изразено от Мелник в интервю с германски журналист, представлява негова лична позиция и не отразява тази на министерството на външните работи на Украйна", посочи в края на миналата седмица дипломатическото ведомство в изявление, публикувано на сайта му. 

Израел реагира остро. "Твърденията на посланика подриват не само ценностите, които ние всички съхраняване, но също така и смелата борба на украинския народ за живот в мир и демократични ценности", се казва в изявление на посолството на Израел в Берлин, разпространено в акаунта в "Туитър" на германския журналист Тило Юнг.

"Твърденията на украинския посланик представляват изопачаване на историческите факти, омаловажаване на Холокоста и обида на тези, които са били избити от Бандера и хората му", се казва още в съобщението на израелската дипломатическа мисия в Германия.

Настоящият полски външен министър Збигнев Рау отбеляза, че е обсъдил въпроса с украинския си колега Дмитро Кулеба.

"Разговарях с моя приятел от министерството на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба във връзка с фалшификациите на историята в изявленията на украинския посланик в Германия. Благодарих на министър Кулеба за публичната намеса в този случай", написа Рау в "Туитър".

"Питам се до каква степен посланикът на Украйна в Берлин се е превърнал в полезен идиот на Кремъл", каза тази седмица по радиото полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от информационна агенция ПАП. 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • факт

    09 Юли 2022 19:51ч.

    Но западните и израелски политици мълчат за десетките паметници на Бандера в Украйна, и за факта, че е обявен за национален герой. https://t.me/antifishechki/38775

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lenin

    09 Юли 2022 20:24ч.

    Ееее, жалко! Трябваше да го остави! Щеше много да помогне за дозакопаването на Окраина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наистина

    09 Юли 2022 20:51ч.

    Беше много полезен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    09 Юли 2022 22:50ч.

    По-важният въпрос е кой и кога ще уволни Зеленски, за да се свърши с тая простотия. Щото между Зеленски и Мелник разлика няма. Просто Мелник е козел отпущения сега. Но и Зеленски е догадил на всички. Скоро ще го разбере.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    10 Юли 2022 8:50ч.

    Ей, що тъй ся... Какво ще каже саламът Шолц....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ефект

    10 Юли 2022 12:23ч.

    те всички ще се уволнят в АДА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи