Зеленски уволни шефа на тайните служби и главния прокурор на Украйна заради колаборация с Русия

Зеленски уволни шефа на тайните служби и главния прокурор на Украйна заради колаборация с Русия

Украинският президент Володимир Зеленски издаде вчера укази за отстраняване от длъжност на началника на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов и на главната прокурорка Ирина Венедиктова, предаде Ройтерс. Зеленски каза, че е уволнил висшите държавници заради много случаи на колаборация на техни подчинени с Русия.

Указите за уволнението на Баканов, приятел от детството на Зеленски, и Венедиктова, която е начело на усилията по преследването на руските военни престъпления в Украйна, бяха публикувани на официалния сайт на президента. Венедиктова ще бъде заменена от Олексий Симоненко.

В отделен пост в "Телеграм" Зеленски каза, че е уволнил висшите държавници заради много случаи на колаборация на техни подчинени с Русия. Започнати са 651 углавни производства за държавна измяна и колаборационистка дейност на служители на правоохранителните органи. Над 60 служители на ведомствата, оглавявани от Баканов и Венедиктова сега работят срещу Украйна в окупираните от Русия територии.

"Такова внушително количество престъпления срещу устоите на националната сигурност на държавата и връзките, установени между служители на силовите структури на Украйна и спецслужбите на Русия, повдигат много сериозни въпроси за съответните ръководители. Всеки от тези въпроси ще получи отговор", каза държавният глава.

Източник: БТА

 

Коментари

  • еха

    18 Юли 2022 8:58ч.

    Ако можеше и Радев да уволни с указ красавчика Гешев ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    18 Юли 2022 12:08ч.

    Да ама и Крадеф и гешефта са в СИНЕРГИЯ с дневния ред на сащ. Нали гешефта пъдеше руски "шпиони" и говореше за това че сме НАТОВЦИ и обвиняваше баш соросите от "борец" за москалии... Тъй че незнам какво очакваш точно от синергетика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия

    18 Юли 2022 9:02ч.

    Тоест ФАЩ са ги уволнили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не лош като актьорче но в живота

    18 Юли 2022 9:09ч.

    пълен капут!Жалък ще му бъде и края както и самата украина още по жалко ще фалира!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • слава кокаине

    18 Юли 2022 9:11ч.

    Коки (демек Зеля), чува се, че военните ти готвят мечка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    18 Юли 2022 9:18ч.

    "Над 60 служители на ведомствата, оглавявани от Баканов и Венедиктова сега работят срещу Украйна в окупираните от Русия територии." Ако отворим архивите, ще видим колко приказки бяха изприказвани за "мощно партизанско движение срещу руските окупатори". Редно е "евроатлантическите" медии да се извинят на читателите за лъжите, с които ги заливаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трагичният комик

    18 Юли 2022 11:21ч.

    https://www.ploshtadslaveikov.com/wp-content/uploads/2022/06/1655743180.jpgНе е лесно да те инсталират президент на една страна 600 000 кв.км и 40 милиона, да ти заповядат да си унищожиш населението чрез безумна война, и след това да те принудят да играеш всекидневната роля на "военен лидер" ... Не ти остава нищо друго освен да се друсаш, да смъркаш пътечки. Нещастие !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вече работещ беден благодарение на Кирчо

    18 Юли 2022 12:07ч.

    Най-добре Зеленски да вземе да подпише заповедта за собственото си уволнение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    18 Юли 2022 13:38ч.

    Те след 2014г. преследваха съдебно провинциални учителки, обявявайки ги за агенти на Русия, защото пореподавали били Пушкин, Достоевски. С такива критерии дори аз съм агентура, Леля ви Фанкина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • " Започнати са 651 углавни производства за държавна измяна и колаборационистка дейност на служители на правоохранителните органи.'

    18 Юли 2022 13:46ч.

    Започва лов на вещици, ще има Нощ на дългите ножове по немски образец от 1934 г. Херр Шолц може да му го е подсказал при последната им среща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи