Зеленски спря изненадващо в Полша на връщане от Америка, но не бе посрещнат от официални лица

Зеленски спря изненадващо в Полша на връщане от Америка, но не бе посрещнат от официални лица

Украинският президент Володомир Зеленски направи кратко, неочаквано междинно кацане в събота следобед в Полша, за да благодари и награди двама полски доброволци, на фона на напрежението между Киев и Варшава през последната седмица, пише "Фигаро", позовавайки се на АФП.

Връщайки се от САЩ и Канада, Зеленски спря в източния полски град Люблин, но според полските медии не се е срещнал там с полски официални лица. 

"На път за Украйна имах честта да отбележа в Люблин усилията на полските граждани и доброволци", съобщи Зеленски в акаунта си в Туитър. 

Миналата седмица Полша удължи ембаргото си върху вноса на украинско зърно, за да защити интересите на своите земеделци, предизвиквайки открита криза с Киев, въпреки че е близък партньор. В отговор Украйна подаде жалба до Световната търговска организация (СТО) срещу Полша, Словакия и Унгария, които също запазиха ограниченията си върху вноса на украински зърнени храни, въпреки че те бяха премахнати от Брюксел.

Във вторник украинският президент осъди в ООН факта, че „някои страни се преструват на солидарност, като непряко подкрепят Русия“. Тези коментари разгневиха Варшава, която привика украинския посланик.

След това Полша обяви, че повече няма да доставя нови оръжия на Киев, задоволявайки се с осигуряването на предварително договорени доставки и уверявайки, че иска да се концентрира върху модернизацията на своята армия.

Варшава е един от основните съюзници на Киев във въоръжения му конфликт срещу Русия и западната военна помощ минава главно през нейна територия, добавя "Фигаро".

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Носел е нещо

    24 Sep 2023 11:47ч.

    И го е оставил

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чакам Полша да си вземи

    24 Sep 2023 12:18ч.

    западната “украина” и да подкара т.н. украинци както “украинците” изклаха стотина хиляди поляци през втората св.война!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама, че сте глупавички...

    25 Sep 2023 1:32ч.

    ...полезни идиоти на Z-пропагандата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Злите кучета са зли и помежду си

    24 Sep 2023 12:20ч.

    Православен славянски народ няма място в тези глутници - НАТО и ЕС..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Именно!

    24 Sep 2023 13:14ч.

    Добре казано!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратителен актьор

    24 Sep 2023 14:20ч.

    Дайте му една малинка, да се радва. Антихрист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    24 Sep 2023 15:07ч.

    М-даа! Май, май ще има нещо от рода "прощавай Гергино, е..вай си панаира"!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дуда: Подготвени са транзитните коридори за украинско зърно в Полша

    25 Sep 2023 1:00ч.

    "За съжаление, по време на войната много малко от украинското зърно достигна до онези страни, които наистина се нуждаеха от него, но беше изтласкано на пазари като Полша. Полша е подготвила специални транзитни коридори, благодарение на които украинското зърно може да минава през Полша и да се изнася навсякъде, където е необходимо. Опитваме се да помогнем на Украйна и онези страни, които се нуждаят от тази помощ. Смятам, че е правилното решение, че полското правителство запази забраната за продажба на украинско зърно на полския пазар. Абсолютно вярвам обаче, че трябва да се направи всичко, за да стане транзитът възможно най-голям", подчерта Анджей Дуда в ефира на полската TVP1. >>> https://www.tvp.info/72942281/embargo-na-ukrainskie-zboze-prezydent-duda-wyjasnia-polskie-stanowisko

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анджей Дуда: А. Дуда: Не се колебая да кажа, Те са наши братя

    25 Sep 2023 1:17ч.

    На фестивала на реколтата А. Дуда коментира напрежението между Полша и Украйна, свързано с износа на зърно. "Определена част от зърното, изнесено от Украйна, наводни полския пазар и доведе до много сериозни сътресения на пазара на нашите зърна. Всъщност това доведе до трагична ситуация за голяма група полски фермери и зърнопроизводители. Това се случи в резултат на патологични процеси, които не трябваше да се случват и най-често бяха резултат от измама. Тези, които са изнасяли зърно от Украйна, са уверявали, че ще го изнасят извън Полша, но вместо това са го продавали в Полша", обясни той. Той подчерта, че в такъв случай "намесата на полските власти е необходима" и добави, че ситуацията е временна, защото е пряко свързана с войната.     "Тази ситуация доведе до напрежение, но искам категорично да подчертая, че не трябва да обвинявате гражданите на Украйна, обикновените хора, особено тези, които са дошли в страната ни, за да се скрият от войната, които са се спасили и на които сме помогнали, и ние предоставяме помощ. Обикновените хора в Украйна, фермерите, тяхното общество също нямат нищо общо с тази ситуация", подчерта той.   "Не се колебая да кажа, те са нашите братя в нужда, които все още имат необходимост от помощ. Оказвайте тази помощ навсякъде, където наистина е необходимо, навсякъде, където е оправдано. Навсякъде, от човешка, християнска гледна точка, просто трябва да се даде. Не се колебайте за това, аз ви моля да го направите като президент на Република Полша."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    25 Sep 2023 1:18ч.

    https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-09-24/warszawa-dozynki-prezydenckie-a-duda-sa-oni-naszymi-bracmi-w-biedzie/?ref=slider

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пазачът

    25 Sep 2023 1:27ч.

    Когато следващия път дофтаса ще го посрещне пазачът на летището.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анджей Дуда: Няма да прехвърляме НОВИ оръжия в Украйна, които в момента се доставят в Полша от САЩ и Корея

    25 Sep 2023 1:30ч.

    "Това, което купуваме непрекъснато за милиарди долари. Това е оборудването, което купуваме, за да модернизираме полската армия. В контекста на въпросите за доставките на оръжия, бих искал да ви информирам, че Полша извършва само предварително договорените доставки на боеприпаси и въоръжение. Модернизацията на нашата армия също така означава, че оръжията, които нашите войници са използвали досега, ще бъдат "намалени", ще бъдат извадени от полската армия и най-вероятно ще ги прехвърлим в Украйна", обясни президентът. Така че, путлеристите да се успокят? , Полша няма да спре да си партнира и помага на Украйна!??✌

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    25 Sep 2023 1:33ч.

    https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-09-21/andrzej-duda-w-polsat-news-nie-bedziemy-przekazywali-ukrainie-uzbrojenia-kupowanego-z-usa-i-korei/?ref=article

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи