Зеленски: Ситуацията е изключително трудна в няколко точки на фронта, помощта закъснява

Зеленски: Ситуацията е изключително трудна в няколко точки на фронта, помощта закъснява

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви днес в ежедневното си видеообръщение, че ситуацията е изключително трудна на някои точки на фронта, предаде Франс прес. Според него украинската армия е изправена пред една изключително трудна ситуация пред руските сили, които се възползват от закъсненията на западните страни в доставката на военна помощ за Украйна. Руските сили преминават в настъпление в Източна и Южна Украйна и наскоро превзеха силно укрепения град Авдеевка в Донецка област, с което постигнаха първата си голяма победа след превземането на Бахмут през май 2023 г., посочва АФП.

"Ситуацията е изключително трудна в няколко точки на фронтовата линия, където руските сили са съсредоточили максимални резерви. Те се възползват от закъснението на помощта за Украйна“, заяви Зеленски и добави, че на украинските сили не достига артилерия и че те имат също нужда както от средства за противовъздушна отбрана за фронтовата линия, така и за оръжия с по-голям обсег.

Украинският президент каза, че Киев работи със своите партньори възможно най-усилено за подновяване и разширяване на подкрепата за Украйна, посочва агенция Укринформ. Той благодари на своите сънародници, на украинските компании и на партньорите на Украйна, които вече са ангажирани с производство в страната на оръжия, артилерийски снаряди, дронове и системи за електронна борба.

Украинската армия заяви вчера, че е изправена пред "масиран огън" от страна на руските сили, които предприемат офанзива в Запорожка област в южната част на страната.

Украинският командир Олександър Тарнавски заяви, че руските войски извършват множество атаки, особено край село Роботине - едно от малкото места, където Украйна е успяла да си възвърне позиции по време на контраофанзивата миналото лято. Руската армия се опитва да напредва с "малки щурмови групи, подкрепяни от бронирани части", написа той в "Телеграм".  "Тези опити за настъпление бяха пресечени, а врагът беше ликвидиран в района на Роботине", заяви Тарнавски, който командва украинските сили в района. Подобно на много други места в Източна Украйна, Роботине беше напълно изравнено със земята след месеци на артилерийски обстрел.

Руският президент Владимир Путин приветства превземането на Авдеевка като "важна победа" за неговите войски, само няколко дни преди втората годишнина от началото на руската инвазия на 24 февруари, отбелязва АФП.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Su38

  20 Фев 2024 8:32ч.

  Зеленски, тези разсъждения трябваше да ги направиш ПРЕДИ войната, да си направиш сметката, доколко можеш да се репчиш. Да си опечеш работата със съюзниците, а не като идиот да се хващаш на празни думи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  20 Фев 2024 8:39ч.

  Утре ще празнуват 10 години от перемогата на майдана. Да погледнат докъде я докараха и какво ги чака.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • биг мак

  20 Фев 2024 8:41ч.

  Човекът е професионален актьор, няма как да изказва собствени разсъждения. Какъвто сценарий му пуснат - това приказва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  20 Фев 2024 9:00ч.

  Даже и професионален актьор не е. Не е завършил никакво актьорско училище, идва от КВН.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахахаха

  20 Фев 2024 10:28ч.

  Да се надяваме, че ситуацията от трудна ще прерастне в катастрофална!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорко Ю.

  20 Фев 2024 13:05ч.

  Даже свири на пиано без ръце, но с партньор и той без ръце…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • куйевска сатрапия

  20 Фев 2024 9:44ч.

  Зелю скоро ще е нелегитимен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • новият котел

  20 Фев 2024 10:15ч.

  Докога БТА ще ни препредава субстанционните бълнувания на т. нар. президент на нацистка Украйна. Клуонът продължава да е клоун, защото поредният котел, затворен от руснаците ще бъде именно Работино.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Паган

  20 Фев 2024 11:29ч.

  Да ви припомням ли баснята за лисицата и коча ? Украина няма да се срине изведнъж,независимо от очакванията на "наблюдателите" и желанията на аудиторията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  20 Фев 2024 12:12ч.

  Че кой е казал това? Напомпването ще продължи, докато има идиоти да стрелят. Защо и те не знаят, ама, нали, "москалите"... Като свършат вярващите в дядо Коледа, какво ще правите, уважаеми тролове? Кой ще стреля срещу руснаците? А този ден ще дойде, рано или късно. Или си викате - "по-добре да си запаля къщата, белким изгори на руснаците плевникът"... И това може да стане. Ама само да попитам, къде ще спите нощем в тоя студ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи