Зеленски ще присъства лично на срещата на Г-7 в Хирошима

Зеленски ще присъства лично на срещата на Г-7 в Хирошима

Украинският президент Володимир Зеленски ще замине за Япония, за да се присъедини лично към срещата на високо равнище на Групата на седемте (Г-7), предаде Ройтерс.

Американският в. "Ню Йорк таймс" обръща внимание, че украинският президент Володимир Зеленски ще направи това дръзко далечно пътуване с надеждата да спечели ангажименти за продължаване на доставките на оръжия и помощи от страна на най-богатите демокрации в света. През изминалата седмица украинският лидер посети Великобритания и други европейски държави и желанието му да прави чуждестранни посещения има за цел отчасти да покаже, че той има доверие в стабилността на собственото си правителство, посочва още американският вестник.

Зеленски, който проявява талант да използва символичните жестове и да привлича вниманието на света, вече се опита да си спечели по-голяма подкрепа от страна на Запада за самолети и военно оборудване, както и нови ангажименти за допълнителна военна подкрепа на стойност милиарди долари. Това стана по време на неотдавнашните му посещения в Германия, Франция, Италия и Великобритания, като следва да се отбележи, че всички тези страни членуват в Г-7, пише в. "Вашингтон пост". Изданието отбелязва, че на срещата вероятно ще бъдат обсъдени теми като прилагането на санкциите срещу Русия, дали да бъдат предоставят изтребители Ф-16 на Киев, както и възможностите за преговори за примирие или мирен договор.

На фона на предстоящата среща британското издание "Телеграф" коментира, че администрацията на президента на САЩ е в противоречие с Европа по въпроса дали на Украйна да бъдат предоставени изтребители Ф-16. Вашингтон продължава да не желае да предостави самолетите, въпреки горещите молби от страна на украинския президент. САЩ също така отказват да разрешат на западните съюзници да обучават украински пилоти как да боравят с този тип самолети, посочва вестникът. Изданието цитира американски доклади, според които нежеланието на Вашингтон да изпрати американски изтребители Ф-16 на Киев отчасти е продиктувано от цената на самолетите. Съществуват и опасения, че технологията им ще попадне в неподходящи ръце.

Нежеланието на Вашингтон да предостави западни изтребители на Украйна обаче рискува да отвори разрив с европейските му съюзници, като въпросът вероятно ще бъде повдигнат на предстоящата среща на върха на Г-7 в Япония, предупреждава лондонският в. "Гардиън".

Въпреки че редица европейски лидери са изразили подкрепа за предоставяне на западните изтребители на Украйна и вероятно украинският президент ще се опита отново да повдигне въпроса, той ще трябва да бъде внимателен да не създаде неудобство за Байдън на срещата на лидерите на водещите световни икономики, коментира британският вестник.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Тропанчо

    19 Май 2023 10:34ч.

    Хитлер ще присъства и ще ръководи срещата на Г-7 в Хирошима.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя чук сплескан пак тръгна на просия.

    19 Май 2023 10:52ч.

    Де седне, де стане - дайте пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    19 Май 2023 10:52ч.

    И тази нощ Русия продължи да разрушава инфраструктурата на украинските градове.Ровно, Лвов, Кривой Рог и т.н. Въпреки строгата военна цензура украинците почнаха да споделят снимки.Ето от Кривой Рог. https://t.me/boris_rozhin/86238?single

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    19 Май 2023 10:58ч.

    Всеки ден стотици погребения на украински войници.В Мукачево, Западна Украйна жени с черни забрадки плачат над ковчега на поредния убит украински войник.... https://t.me/rusvesnasu/26298

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеленски ще присъства лично на срещата на Г-7 в Хирошима

    19 Май 2023 12:52ч.

    Присъствието на Зеленски в Хирошима е знаково, защото градът според новоговора е символ на кръвожадността и отмъстителността на Русия, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • крос-културалист в оставка

    19 Май 2023 13:53ч.

    Не. С атомните бомбардировки върху невинни цивилни США са помогнали на изостаналата източна култура Япония най-после да намери свободата, чието разбиране е вселенски единствено именно защото е американско и западно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жалка история

    19 Май 2023 13:53ч.

    Да му покажат снимки от времето след бомбардировките, да види на какво хоро се е хванал и иска и другите да участват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    19 Май 2023 14:02ч.

    Тоя пич обиколи най-важните форуми и се срещна с най-високопоставените хора на тоя свят облечен само по анцуг! Ех, а мама какво ми разправяше на мене някога. Де е днес да го види?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Седларов

    19 Май 2023 14:40ч.

    А този наркотизиран мишок се не спира... Символично е, че усилията му и тези на неговите ментори, се срещат символично в Хирошима. Сякаш да посочат на идиотите политици и народите които гласуват за тях и ги търпят, какво ще се случи и със света, ако безумната война на Запада срещу Истока продължи. Да, ще се случи една огромна, световна Хирошима! Подпалена пак и пак от едни и същи паразити! Лошо зеленски, лошо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    19 Май 2023 15:45ч.

    Слугата преди да се появи в Япония, ще има спирка в Сауд. Арабия- на срещата на върха на Арабската лига?! Защо Зелените не са загрижени за въглеродния отпечатък, който оставя фр. правителствен самолет? Колко струват пътуванията и кой ги заплаща/?/, или не трябва да се задават подобни въпроси?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи