Зеленски се зарече да възвърне цялата територия на Украйна

Зеленски се зарече да възвърне цялата територия на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се зарече снощи да възвърне всяко късче от територията, окупирана от Русия, в момент, в който се твърди, че бойците му на фронта са постигнали териториален напредък край оспорвания град Бахмут, съобщи ДПА.

"Ние няма да оставим и едно късче от нашата земя на врага - тиранията няма да властва никъде", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение. "Трябва да донесем свобода, сигурност и Европа обратно в цялата украинска земя", допълни той.

Обръщението му беше направено часове след като украинските сили, които водят ожесточени боеве за контрола над източната част на Донецка област, заявиха, че са изтласкали руските сили на до 2 км на някои места край Бахмут.

"Ние провеждаме ефективни контраатаки там", съобщи командирът на украинските сухопътни сили Олександър Сирски в Телеграм в сряда вечер. Сирски каза, че части от руските наемнически сили "Вагнер", разположени при Бахмут, са били заменени в някои сектори от редовни руски части. Тези по-слабо подготвени бойни единици сега са били разбити, съобщи командирът, който обаче уточни, че "битката за Бахмут продължава".

Андрий Билецки, основател на украинския батальон "Азов", съобщи в Телеграм, че територията е напълно освободена от руски войници и най-малко две руски бригади са били разгромени, като са били взети и военнопленници.

Докато боевете продължаваха ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че се опасява, че неговата част може да бъде обградена в битката край Бахмут. "С оглед на липсата на боеприпаси "месомелачката" сега заплашва да се обърне в обратната посока", написа Пригожин в Телеграм вчера.

Поради големите загуби в жива сила "Вагнер" е бил принуден да остави защитата на фланга на редовни части от руската армия, които са били изтласкани назад в дълбочина до 2 км. "Сега има сериозна опасност от обкръжение на "Вагнер" заради срива на фланговете. А фланговете вече показват пукнатини и разпадане", написа Пригожин.

Междувременно Русия призова резервистите си за годишни учения. Документ в този смисъл, подписан от руския президент Владимир Путин, беше публикуван вчера в Държавен вестник.

По силата на указа министерството на отбраната може да издаде съответните указания на военните окръжия, които след това да призоват резервистите на учения, съобщи ТАСС. С оглед на войната в Украйна обаче мнозина резервисти може да се усъмнят дали са викани за учения или биха могли да бъдат изпратени на фронта.

Според чуждестранни оценки Русия има около 2 милиона резервисти, от които до 150 хиляди се твърди, че са изпратени в Украйна. При скорошната мобилизация мнозина млади мъже предпочетоха да избягат в чужбина.

От седмици има очаквания за мащабно контранастъпление на украинската армия. Украинският външен министър Дмитро Кулеба обаче предупреди да не се очаква твърде много от възможната пролетна офанзива на украинските сили. "Не гледайте на това контранастъпление като на последното, защото ние не знаем какво ще излезе от него", каза Кулеба пред германския вестник "Билд" и допълни: "За да спечелиш войната, ти трябват оръжия, оръжия и още оръжия".

Междувременно Чехия предостави на Украйна два съветски зенитни комплекса 2К12 "Куб". В доставката е включен и "сравнително голям брой ракети", каза чешкият президент Петър Павел в радиоинтервю вчера.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Няма такава държава Украйна и никога не е имало. Съществуват останките на бившата УССР, които подлежат на демонтаж

    11 Май 2023 8:12ч.

    Това са исконно руски земи и ще бъдат присъединени към Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    11 Май 2023 9:29ч.

    Има я по 4 договора, подписани от Елцин и Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    11 Май 2023 9:31ч.

    В свободната преса пише, че почнали да отстъпват мужиците в Бахмут, ама аз не вярвам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    11 Май 2023 10:21ч.

    Разбирам ироничният намек ,но истината е една .Деиствително е имало малък пробив около два кв км но музикантите са си върнали позициите вчерта и още нещо до пълното освобождаване на града са останали 750 кв метра от крайните квартали до земеделските земи .А това че Руските войски са слабо убучени е дезинформация на укрофашиста Сирски ,той по добре да каже убит ли е Залужни или не .Стига са крили къде се намира един от най известните им командири ,щото цял месец той не се е появявал на фронта

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    11 Май 2023 10:24ч.

    742 метра и Артемовск е наш“ – боецът на Вагнер (ВИДЕО) Артемовск в ДНР е практически освободен, остават около 740 метра по права линия до входа на града, каза боец ​​от групата Вагнер. До четвъртък сутринта руските части прочистиха района около училището и се приближиха до последния укрепен район от украински бойци, останали в града. Ако тръгнете по диагонал от тази сграда към пътя, към изхода от града (кръстовището на улиците Юбилейная и Леваневского, по които Въоръжените сили на Украйна снабдяват гарнизона си – бел. RV), остават да се изминат 742 метра. Нищо не е останало “, каза боецът на РИА Новости. Врагът, каза той, трябваше да се оттегли зад улица Чайковски, където украинските войски се опитват да изградят отбранителна линия. В същото време Въоръжените сили на Украйна оказват ожесточена съпротива и водят интензивен артилерийски обстрел на руските позиции, отбеляза вагнеровецът. Источник: https://rusvesna.su/news/1683786234

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    11 Май 2023 10:26ч.

    Каква "свободна преса" те гони? Имаш предвид западните пропагандни медии, според които снарядите свършиха март 2022, ракетите също, чиповете са от перални, ЗАЕЦ-ът е под самообстрел, "мнозина млади мъже са избягали" и нямат хора, бият се с лопати и прочие тъпотии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • DimDan

    11 Май 2023 9:33ч.

    "Едно е да искаш, друго е да можеш." Колкото повече мърдаш, толкова по-дълбоко ти влиза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    11 Май 2023 9:44ч.

    Зеленски е свършен като човек, камо ли като политик. Няма никакво значение какво бръщолеви. Обикновен наркоман.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    11 Май 2023 9:45ч.

    Тоя пак е сменил доставчика..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Празна Мара тъпан била!

    11 Май 2023 9:54ч.

    Да, имаше опити за контранастъпление на ВСУ. И на север, и на юг от Бахмут. Първоначален успех и връщане на изходни позиции. Залужний нещо се "загуби''?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От къде се заканва Зеленски ?

    11 Май 2023 10:15ч.

    В коя географска точка е на "посещение" ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    11 Май 2023 10:30ч.

    Атака в Авдиевка: освободената Каменка е осеяна с купища трупове и техника на Въоръжените сили на Украйна (ВИДЕО) По време на ожесточени боеве село Каменка е освободено от войниците на 6-ти батальон на 9-та бригада на 1-ви Донецки армейски корпус (бивш 6-ти батальон на НМ ДНР), под командването на командира на батальона Героя на ДНР „Злото“. ". Военният командир на 1АК, заедно с бойците, стигна до селото и подготви доклад за ситуацията там - селото вече е напълно прочистено, врагът е изхвърлен на значително разстояние на запад, много тела на унищожени украински бойци и облицованата техника остава в Каменка. Источник: https://rusvesna.su/news/1683734836

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    11 Май 2023 10:36ч.

    БАХМУТ - ВСИЧКО ТАЙНО СТАВА ЯСНО. „АРМАГЕДОН“ СТИГНА ДО ГЕНЕРАЛИТЕ ОТ ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА УКРАЙНА Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Залужни може да е загинал в района на Северния военен окръг по време на въздушен удар на руските ВКС. Украинският генерал все още не е показан жив. Но се появи интересна версия за мащабна информационна операция с участието на "генерала на Армагедон". След удара на руските въоръжени сили се появиха слухове за ликвидирането на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужный. Украинската страна и експерти се съмняват в унищожаването на украинския командир, но никога не са го показвали жив. Атака срещу командването на въоръжените сили на Украйна Известно е, че на 7 и 8 май руската армия е ударила щаба на въоръжените сили на Украйна, където се е намирал един от командирите на войските на киевския режим. Щабът се намираше в района на прословутата фуния в Павлоград. Вероятно в Украйна са решили, че "мълнията не удря два пъти едно и също място". Но тази логика не спаси. Руските снаряди пристигнаха точно със скоростта на украинските военни лидери. Слуховете, че главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна е бил ликвидиран в резултат на тези удари, доведоха до факта, че Залужни няма да участва в срещата на върха на НАТО. Още повече, че отказът от участие идва писмено. Като причина за отказа е посочена "напрегнатата оперативна обстановка на място". Масло в огъня налива и фактът, че Залужни не се е появявал публично повече от месец. От друга страна, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна внезапно има нов заместник, което може да означава кадрова рокада в украинската армия. Разбира се, всичко това са чисто косвени доказателства и всички те могат да бъдат просто съвпадение. Киев обаче може да разсее всички съмнения, като публикува видео със Залужни, но това все още не се е случило.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    11 Май 2023 10:42ч.

    А иначе цялата украйнска армия се тъпче със психотропни хапове ,за да не чустват страх и болка украйнските войници които се бият срещу Руската армия . За това говори и фактът че те се бият ожесточено и със такъв хъс ,не заради някаква смелост ,а заради наркотиците които им с цдават .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи