Зеленски: Руските удари разрушиха 30% от електроцентралите ни, няма място за преговори с Путин

Зеленски: Руските удари разрушиха 30% от електроцентралите ни, няма място за преговори с Путин

Следвайте "Гласове" в Телеграм

От 10 октомври насам заради руските удари по обекти на критичната инфраструктура на Украйна е разрушена една трета от електростанциите, което причини мащабни изключвания на тока в цялата страна.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в съобщение в Туитър. Той подчерта, че "не остана място за възможности за преговори с режима на Путин".

В същото време от офиса на президента подчертаха, че ако руските удари по обекти на енергийната инфраструктура продължат, то в страната са възможни последователни изключвания на електричеството.

"Идват тежки времена, трябва всички да се подготвим, на първо място за икономии на електроенергия, на второ място са възможни последователни изключвания. Ние знаем, че това е целта на руснаците - да уплашат населението, да го изключата от енергоснабдяването, водата и парното през зимата, затова цялото население трябва да се приготви за тежка зима", добавят от офиса на Зеленски.

Критичната ситуация се запазва в цялата страна, а регионите зависят един от друг, подчертават от администрацията.

Във вторник руските сили нанесоха мощен удар по енергетичен обект в Днипро (Днепропетровск). Освен това има и поражения по критичната инфраструктура в Киев и Житомир.

Заради разрушенията по критичната инфраструктура в Украйна Полша очаква нова вълна бежанци, отбелязва УНИАН. Властите в Полша прогнозират идването на до 800 000 украинци с наближаването на зимата. Отбелязва се, че руските атаки са довели до разрушаване на топлоцентрали и други обекти, което ще доведе до проблеми с отоплението.

Ройтерс отбелязва, че Русия, както изглежда, засилва своя преднамерена кампания за унищожаване на електрическите и водните съоръжения в страната преди началото на зимата.

Кметът на Житомир, град с 263 000 души население, заяви, че атаки са прекъснали електроснабдяването и водоснабдяването, а според заместник-ръководителя на президентската канцелария Кирило Тимошенко две експлозии са разтърсили енергийно съоръжение в югоизточния град Днипро, в който живеят близо 1 милион човека, причинявайки сериозни щети.

Един човек е загинал в южния украински пристанищен град Николаев, след като ракета поразила жилищна сграда, съобщиха местните власти. Очевидци разказаха, че са чули три експлозии в ранните часове на деня. По думите им ракета е разрушила напълно едната част от сграда в центъра на града, оставяйки след себе си огромен кратер. Забелязан е пожарникарски екип, който извадил тялото на мъж от развалините.

"В Николаев врагът разруши жилищна сграда с ракети С-300. Загина един човек. Беше нанесен удар и по пазар за цветя. Интересно срещу какво са се борили руските терористи в тези абсолютно мирни обекти", написа в "Телеграм" украинският президент Володомир Зеленски.

Енергиен обект в северната част на Киев също е бил поразен, заявиха очевидци и украински официални лица.

Съобщава се и за атаки срещу енергийни съоръжения в град Харков, разположен близо до границата с Русия.

По-рано този месец Русия назначи генерал Сергей Суровикин за ръководител на така наречената от Москва "специална военна операция" в Украйна. Наричан от руските медии "Генерал Армагедон" заради предполагаемата си твърдост, назначаването му доведе до най-голямата вълна от ракетни удари срещу Украйна от началото на руската инвазия.

Москва отрича да взима под прицел цивилни. Руското министерство на отбраната твърди, че извършва нападения срещу военни цели и енергийна инфраструктура в цяла Украйна, използвайки високоточни оръжия.

Новите руски удари вчера и днес бяха нанесени на фона на напредването на украинските сили в източните и южни части на страната и дойдоха след взрива на Кримския мост на 8 октомври, свързващ континентална Русия с полуострова, който Москва анексира през 2014 г.


Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Като разрушат 99%

    18 Окт 2022 14:43ч.

    ти ще си си на родна земя в Израел с откраднатите милиарди, а идиотите товярвали в украинизма (както комшиите в македонизма) ще ходят по-зашеметени, отколкото са сега...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Паметлив

    24 Окт 2022 8:54ч.

    Можеше още април месец да сключите мирен договор и да сте забравили досега за войната, но нали Борис Джонсън специално дойде в Киев да разубеждава Зеленчука, сега ще сърбате попарата на коварните англосаксонци. Хак ви е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разбира се !

    18 Окт 2022 14:43ч.

    Никакви преговори, докато не разруши 100 % от енергийната ви структура, и докато не избие 2 милиона ВСУ-шника ! Ясна задача ти е поставена, клоуне. Война до последния украинец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бизонитес

    18 Окт 2022 14:44ч.

    До декември ,ако станат75%.........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щом казва 30%

    18 Окт 2022 14:45ч.

    начи сигур са поне 50% Неслучайно бомбят само ТЕЦовете, а не закачат ВЕЦ и АЕЦ. Последните не притежават способността да генерират топло.. Сезонът на тракащите украински зъби наближава..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    18 Окт 2022 16:22ч.

    Грешиш генерират. Но по друг начин. Тока от ВЕЦ идва до контакта ти вкъщи, а от контакта си пускаш електрическата печка. Друга е причината...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • щом казваш

    18 Окт 2022 16:38ч.

    Когенерация дали нещо ти говори.. Без ТЕЦ няма парно, ти си се отоплявай с електрическа печка.. Сто човека като си пуснат едновременно печките и бушона пада..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Странната война

    18 Окт 2022 14:46ч.

    Продължава!30% поразени енергийни обекти.Забележете обаче ,докато ВСУ атакува висиковолтовата инфраструктура която е трудно възстановима РФ удря лесно възтановима мрежа.Със скъпи ракети.И няколко дена след ударите електроподаването се възтановява.Все едно минала буря в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия няма за цел да унищожава високоволтовата инфраструктура

    18 Окт 2022 15:02ч.

    Тя не генерира топло, както някой вече е отбелязал..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jorro_22

    18 Окт 2022 16:38ч.

    Вчера започнаха да удрят и съоръженията на 750 кв. Ако разбираш какво ти казвам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    18 Окт 2022 14:46ч.

    идеално...до първи сняг ще са 100% от тецовете...наркомана ще го самоубият и ще се мине на преговори

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    18 Окт 2022 14:51ч.

    Володя-Волдимир, крайно време е да обявите война на Русия, ако не си разбрал, във война сте, затова и има ракетни удари. И защо ти, Володя-Волдимир предаде и украинците, и нас, колко сребърника ще ти платят господарите? Порошенко е тъп, Кличко е тъп, но ти беше част от КВН, няма как и ти да си тъп.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    18 Окт 2022 15:00ч.

    Военната аритметика показва, че при тази политика от Украйна най-вероятно няма да остане нищо. Защо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и правилно

    18 Окт 2022 15:24ч.

    украйна е плюла на себе си много отдавна, когато е решила да се продаде;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сега зеленски няма какво да мрънка

    18 Окт 2022 15:25ч.

    малко му е

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както казват наглосаксите - "Внимавай за какво мечтаеш, че мечтата ти може да се сбъдне".

    18 Окт 2022 15:03ч.

    Запорожката АЕЦ и останалите електроцентрали са построени в Украйна през съветско време. Путин им каза в началото на СВО: "Искате десъветизация - ще получите десъветизация"... Напоследък европейска Украйна сключи договори с "Уестингхауз" за нови реактори. Не разбирам защо се ядосва Еленски: мечтата им се сбъдва, ще си изградят чисто нови хамерикански електроцентрали...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BIG5 АКТУАЛНО Зеленски издава книга с речите си

    18 Окт 2022 15:18ч.

    Очаква се изданието да излезе на книжния пазар на 6 декември А Мутрата от СИК какво чака?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеленски: Руските удари разрушиха 30% от електроцентралите ни, няма място за преговори с Путин

    18 Окт 2022 15:23ч.

    Няма място за украйна на този свят. В небесния ерусалим, който готвят шепа престъпници може, но той е мъртъв свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наркоман тъп

    18 Окт 2022 15:32ч.

    Всичко да се разруши а този да се хване и обеси иначе ще страда цяла европа заради тези нацисти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Водка

    18 Окт 2022 15:35ч.

    Ако спрат тока и интернет зелето ще капитулира в рамките на 24ч. Но руснаците са слабаци първо ще чакат да им умрат половината войници и тогава току виж се сетили пияниците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    18 Окт 2022 16:13ч.

    Прав си ! като разрушат 80% тогава ще се преговаря и дедо Байдън ще е доволен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    18 Окт 2022 16:18ч.

    Г-н Володимир Зе (а какво ли пише в оригиналния акт за раждане) е една артистична натура - дори танцува върху високи токчета на кабаретна актриса. Като (вероятно талантлив) артист той се издигна до абсолютния връх на некомпетентността. Стана президент на една тотално сбъркана и безпътна държава, което тогава възприех като проява на протест на отчаяното гражданство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    18 Окт 2022 16:23ч.

    Приех го също като проява на една екстравагантна и постмодернистична съвременност - той не е първият, примерът на Италия е съвсем пресен. За едно не съм наясно, действително ли е искал да стане президент, или пък и той и избирателите му буквално преиграха и изненадващо пресолиха протестната гозба?? Защото много лесно се разпознава, че той буквално се самонакисна в небрано лозе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо бидон е дементен

    18 Окт 2022 16:24ч.

    Ко стааа фе дЗеленскииииииииииииииииии?! Напредвате ли към Москва вече след вашата инвазия за отвоюване, а?! Запецнахте?! Нали над чин майор са само чужденци при вас?! Нали ви натъпкаха с оръжие?! Е, кой да воюва - шолц, меркел, макрон в усраинската войска?! Ехеее, дЗеленски, американски представителю, актьоре фалшиф, подавай оставка и заминавай за родината ти сащ! усрайна е клоака на сащ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо бидон е дементен

    18 Окт 2022 16:25ч.

    Ко стааа фе дЗеленскииииииииииииииииии?! Напредвате ли към Москва вече след вашата инвазия за отвоюване, а?! Запецнахте?! Нали над чин майор са само чужденци при вас?! Нали ви натъпкаха с оръжие?! Е, кой да воюва - шолц, меркел, макрон в усраинската войска?! Ехеее, дЗеленски, американски представителю, актьоре фалшиф, подавай оставка и заминавай за родината ти сащ! усрайна е клоака на сащ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо бидон е дементен

    18 Окт 2022 16:25ч.

    Ко стааа фе дЗеленскииииииииииииииииии?! Напредвате ли към Москва вече след вашата инвазия за отвоюване, а?! Запецнахте?! Нали над чин майор са само чужденци при вас?! Нали ви натъпкаха с оръжие?! Е, кой да воюва - шолц, меркел, макрон в усраинската войска?! Ехеее, дЗеленски, американски представителю, актьоре фалшиф, подавай оставка и заминавай за родината ти сащ! усрайна е клоака на сащ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    18 Окт 2022 16:26ч.

    Нямам никакви съмнения, че е започнал здраво да топи човката в кацата с мед, но по-скоро ми се струва, че не това са били първоначалните му мотиви да кандидатства. У. е толкова прападнала държава, че не е имало възможност да не "посегне" - просто така стоят културно нещата там. Едно обаче отказвам да разбера, кога артистичното момче с еврейска жилка успя да стане такъв завършен атлант?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    18 Окт 2022 16:30ч.

    Чуйте му дори днешните приказки. "Защото в последните 3 дни разрушиха 30 %, няма място за преговори!" Това издава скъсване с действителността, това издава тежка неадекватност! Какво казва момчето?! Приди 3 дни бях А-ха, Аха да сключа мир на техните условия, но понеже ТЕ ТАКА, то И АЗ ТАКА! Ще видят те сега! Кому си въобразява, че говори той?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    18 Окт 2022 16:35ч.

    Аз не харесвам руската действителност и тяхната олигархична модерност, но съм със запазени когнитивни способности и емоционалност в нормата. Имам очи и уши, ум и сърце за истината! Пан Зе - не ме интересува, че си паднал от небето и не знаеш, че (докато танцуваше) Русия ви говори и предупреждава сериозно поне 15 години и то МНОГОКРАТНО. Ползва много силни аргументи. Естествени, разбираеми!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И за слепите е ясно

    18 Окт 2022 16:36ч.

    че Зеленски е американски презерватив. Нито на него, още по-малко на американците и англичаните + ЕС, грам не им пука колко украинци ще загинат само за да се опитат да отслабят Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    18 Окт 2022 16:39ч.

    Да, пан Зе, не ти забърка тази каша, но съдбата понякога свива гадни номера и на теб се падна да изгребваш Авгиевите обори. И, моля те, не се прави на смахнат! И, моля те, не прихващай най-отвратителния маниер на повествоваване и манипулиране от твоите ментори и началници. Не вярвам на това, че дори и някой от твоите ще те чуе! Наредено ти е да се биеш! Помислите за мир са ти забранени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маронер

    18 Окт 2022 16:52ч.

    Айде стига с тази война, вече не е интересно. Давайте следващата приказка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От същият ли бункер говори или си има свой бункер?

    18 Окт 2022 16:58ч.

    Укрите си правеха сметка да продават ток на ЕС и се надяваха до краят на годината да спечелят 1.5 милиарда евро. След това с тези пари да купуват оръжие. Нещо не им се получава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав си, Зельо !

    18 Окт 2022 18:03ч.

    Когато всичките централи бъдат разрушени ще му е времето за преговори ! Преди това, сакън !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    18 Окт 2022 18:03ч.

    Свършихте, Зеленски. Лошото е, че още не го знаете... А настъпление на ВСУ има само в главите на Столтенберг и писача от Епицентър..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Симо

    18 Окт 2022 18:08ч.

    само 30 проц? След толкова плач и рев мислех, че поне 50%....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Baba

    18 Окт 2022 18:21ч.

    Клоуне това помниш ли Кримския мост?Или когато Вие взривявате е подвиг,когато Русия е престъпление?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    18 Окт 2022 18:26ч.

    изцяло ли трябва да ги разруши, за да преговарят или тогава няма да има с кого да преговаря Путин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    18 Окт 2022 18:41ч.

    Тоя сериозно ли е казал ""В Николаев врагът разруши жилищна сграда с ракети С-300"? Щото това би означавало, че украинците сами са се ударили с ракета земя-въздух, тъй като руснаците ползват С-400 (и С-500), а украинците - С-300...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eee... па са?

    20 Окт 2022 21:02ч.

    Еее... нали руските ракети бяха на свършок и нали дроновете били нефелни и ги сваляли? Па са... нема ми централите от една седмица?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи