Зеленски призова в Берлин за помощ за енергийната инфраструктура на Украйна

Зеленски призова в Берлин за помощ за енергийната инфраструктура на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски и останалите участници в конференция за следвоенното възстановяване на Украйна. Снимка: ДПА чрез АП

Украинският президент Володимир Зеленски призова за международна помощ в краткосрочен план за възстановяване на енергийната инфраструктура на страната и за дългосрочни инвестиции в енергийната система, предаде Асошиейтед прес. Зеленски участва в Германия в конференция за възстановяването на Украйна от разрушенията от водената от Русия война. Във форума участва и служебният премиер Димитър Главчев, съобщава БТА.

Заради понесените щети по енергийната инфраструктура, украинските енергийни компании са принудени да спират електрозахранването в много части от страната. Зеленски каза пред участниците в конференцията, че през следващите месеци на страната ще ѝ е нужно оборудване за отопление и за електрическите централни, които не работят.

Украинският президент заяви, че девет гигавата капацитет за производство на електроенергия са унищожени, като в пиковите периоди през зимата на държава са ѝ нужни 18 гигавата. Енергията продължава да бъде „една от главните цели на Путин“, каза Зеленски.

Чуждестранните инвестиции в енергийния сектор също са на дневен ред на конференцията, като според Зеленски те биха били взаимноизгодни. „Украйна има всичките природни основи за модерна енергия, но без вашето финансиране и инвестиции няма да сме способни да я реализираме“, каза Зеленски. „Не става въпрос за грантове, а за инвестиции с висока възвръщаемост за вашите компании, за голям пазар на оборудване, за кредитни програми за институциите ви“, които ще създадат десетки хиляди нови работни места, добави той.

Призивът беше повторен от канцлера на Германия Олаф Шолц, който заяви, че според данни на Световната банка за възстановяването и модернизацията на Украйна ще са нужни инвестиции от около 500 млрд. щатски долара през следващите 10 години.

Канцлерът също призова за допълнителна помощ за противовъздушната отбрана (ПВО) на Украйна. Откакто Русия започна пролетната си офанзива около Харковска област, Зеленски обяви многократно спешната нужда от още седем ракетни системи за ПВО с голям обсег „Пейтриът“. Очаква се украинският президент да произнесе реч пред Бундестага.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Петър Моканина

  11 Юни 2024 18:00ч.

  Боже, колко слуги на рогатия има в Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Су-35

  11 Юни 2024 18:50ч.

  Това е едната част от войната да бъдат разрушени на хората имотите и след това да се отпускат заеми да се строят наново и после тези милиярди ще трябва да се връщат. С лихви разбира се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  11 Юни 2024 18:57ч.

  Тоя жалък просяк няма ли кой да го обеси накрая и да се свършва,егати жалкия 🤡

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОКОРАН

  11 Юни 2024 19:13ч.

  Абе либераската клоака може ли нещо друго освен да вие постоянно за помощи и грантове ваш'та леля пробита

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СТАЛИНКА

  11 Юни 2024 19:14ч.

  Снимката говори много, трябва да я пуснат в учебниците като пример за пропаднали загубеняци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  11 Юни 2024 19:46ч.

  Този с голямата глава, по средата на втория ред, трябва да е главчев! отчел се пред камуфлажното и го успокоил, че още останало малко, за да му подари реакторите на АЕЦ Белене, купени с парите на българския народ. Хубаво да не видят всичките тези продажници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  11 Юни 2024 20:05ч.

  А, нашият к@пут и той там?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе, то помощта си е помощ,

  11 Юни 2024 21:30ч.

  ама сиренето си е с пари. Като ви куца енергетиката, правете фотоволтаици! И перки, повече перки-хем дават тоци, хем и дроновете ще спират. Зелен(ск)а енергия му е майката! Това е сега повикът на времето! Лена Аналната не ти ли го обясни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  11 Юни 2024 22:15ч.

  Alternative für Deutschland и Bündnis Sahra Wagenknecht ги е нямало в Райхстага. Шолц е викал бандеровски лозунги. Генетическата памет е излязла наяве. Само не ми е ясно що Зеленски се радва на това? Бандеровците и немците все пак са унищожавали роднините му - "Volodymyr Oleksandrovych Zelenskyy was born to Jewish parents on 25 January 1978 in Kryvyi Rih, then in the Ukrainian Soviet Socialist Republic.[20][21][22][23] His father, Oleksandr Zelenskyy, is a professor and computer scientist and the head of the Department of Cybernetics and Computing Hardware at the Kryvyi Rih State University of Economics and Technology; his mother, Rymma Zelenska, used to work as an engineer.[24][25][26] His grandfather, Semyon Zelenskyy [uk], served as an infantryman, reaching the rank of colonel in the Red Army (in the 57th Guards Motor Rifle Division) during World War II;[27][28] Semyon's father and three brothers were killed in the Holocaust.[29][30][31][32] In March 2022, Zelenskyy said that his great-grandparents had been killed after German troops burned their home to the ground during a massacre" - https://en.wikipedia.org/wiki/Volodymyr_Zelenskyy

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи