Зеленски призова украинците да ограничат потреблението на ток

Зеленски призова украинците да ограничат потреблението на ток

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Украинският президент Володимир Зеленски призова сънародниците си да ограничат потреблението на електроенергия, предаде Ройтерс. Над 950 хиляди абонати бяха изключени от мрежата в понеделник. За днес са планирани нови спирания на тока, предупреди държавният електроенергиен системен оператор "Укренерго".

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато Украйна се опитва да се възстанови от руските удари по нейната енергийна инфраструктура. На този фон възрастните и уязвимите хора се подготвят за доброволна евакуация от Херсон. В опустошения от войната южен град, в който украинската армия влезе на 11 ноември след изтеглянето на руските въоръжени сили, почти няма ток и течаща питейна вода.

Украинците най-вероятно ще трябва да се примирят с всекидневни спирания на тока в цялата страна поне до края на март, прогнозира вчера ръководителят на голям частен електроенергиен доставчик.

Над 950 хиляди абонати бяха изключени от мрежата в понеделник. За днес са планирани нови спирания на тока, предупреди държавният електроенергиен системен оператор "Укренерго".

През последните седмици Русия нанася ракетни удари по енергийната инфраструктура на Украйна. В резултат милиони хора останаха без ток на фона на настъпването на зимата и падането на температурата под нулата, отбелязва Ройтерс.

Половината от енергийната инфраструктура на Украйна е извадена от строя, каза Зеленски.

В традиционното си вечерно видеообръщение украинският президент призова своите сънародници да пестят ток, особено в тежко засегнати райони като столицата Киев, Суми на север, Виница на югозапад и Одеса на Черно море.

"Систематичното увреждане на нашата енергийна система от удари на руските терористи е толкова значително, че всички наши хора и компании трябва да бъдат съзнателни и да преразпределят потреблението си през целия ден... Опитайте да ограничите вашето лично потребление на електроенергия", обърна се украинският президент към своите сънародници.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Интересно

  22 Ное 2022 8:55ч.

  В Украйна от 8 месеца се води война и ги призовават да ограничат потреблението на ток. В ЕС не се води война и пак ни призовават да ограничим отреблението на ток. Ако някой ни нападне, какво ли ще стане?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  22 Ное 2022 9:43ч.

  А в ЕС сме принудени да се ограничаваме от всичко, щото няма кой да ни плаща сметките и да ни дава субсидии, тъй че май сме по-зле, ама няма кой да ни оплаче и съжали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Същевременно покрайнината в момента изнася рекордни количества ток, като го спира на населението под предлог въздушните удари

  22 Ное 2022 10:06ч.

  Олигархията прави рекордни печалби от износ на електричество за ЕС, като ограничава потреблението в страната значително повече, от колкото всъщност налагат пораженията от бомбардировките. В ЕС впрочем са на ясно, но нали са енергийно бедни, завалиите от "развитите" страни 😎

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи