Зеленски пред Конгреса на САЩ: Вашите пари не са благотворителност, а инвестиция в световната сигурност

Зеленски пред Конгреса на САЩ: Вашите пари не са благотворителност, а инвестиция в световната сигурност

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в реч пред американския Конгрес, че милиардите долари, предоставяни от САЩ като помощ за Украйна в нейната битка срещу руското нашествие, не са благотворителност, а инвестиция в световната сигурност, предаде Ройтерс. Правителството на Байдън е предоставило почти 50 милиарда долара чуждестранна помощ на Украйна, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, включително хуманитарна, финансова и военна подкрепа.

Зеленски, който пристигна във Вашингтон на първото си посещение в чужбина, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, каза пред американските законодатели, че се надява те да продължат да подкрепят страната му.

„Вашите пари не са благотворителност. Те са инвестиция в глобалната сигурност и демокрация“, каза той, призовавайки за двупартийна подкрепа за Украйна - както от демократите, така и от републиканците.

Зеленски беше поздравен с бурни ръкопляскания в залата. Трима членове на Конгреса издигнаха голямо украинско знаме при влизането му.

„За мен е голяма чест да бъда в Конгреса на САЩ и да говоря пред вас и всички американци. Противно на всички мрачни сценарии Украйна не падна. Украйна е жива и здрава“, каза той. „Ние победихме Русия в битката за умовете на света“, заяви украинският президент.

Правителството на демократа Байдън е предоставило почти 50 милиарда долара чуждестранна помощ на Украйна, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, включително хуманитарна, финансова и военна подкрепа. Очаква се Конгресът, контролиран в момента от демократите, да одобри още 44,9 милиарда тази седмица. Остава обаче да се види дали ще настъпи промяна в подкрепата на Конгреса за Украйна, след като републиканците поемат контрола върху Камарата на представителите през януари. Демократите запазиха мнозинството си в Сената на изборите в средата на мандата през ноември.

Зеленски призова за още тежко въоръжение от САЩ, за да може страната му да отблъсне руската инвазия, отбелязва ДПА.

„Уверявам ви, че украинските войници могат сами да управляват американски танкове и самолети“, каза той.

Зеленски благодари на членовете на Конгреса и на обикновените американци за подкрепата за Украйна. Той прогнозира, че следващата година ще бъде „повратен момент“ във войната, „когато украинската смелост и американската решителност трябва да гарантират бъдещето на нашата обща свобода, свободата на хората, които защитават своите ценности“, посочва Асошиейтед прес.

Зеленски заяви, че Украйна „никога няма да се предаде“, и предупреди, че залозите в конфликта са по-големи от просто съдбата на неговата страна – по думите му на изпитание е подложена демокрацията по света.

Според него войната в Украйна ще оформя света за поколения напред и никоя страна не може да се надява да бъде в безопасност, ако стои безучастна.

 

Зеленски връчи украинското знаме на Нанси Пелоси след речта си в Конгреса

Зеленски се прибави към дългия списък от световни лидери, изнасяли речи пред Конгреса на САЩ – традиция, започнала през 1874 г. с посещението на хавайския крал Калакауа. Обръщения пред Конгреса са правили монарси, един папа, а по време на Втората световна война реч пред американските законодатели изнася тогавашният британски министър-председател Уинстън Чърчил, посочва Ройтерс.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Бабата и Камилата колко вдъхновено пляскат отзад...

    22 Дек 2022 7:48ч.

    "Сигурност" по нашенски...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мапет Шоу

    22 Дек 2022 13:05ч.

    Гостува комикът Зеуенски! Време е да се гримираме , време е да се костюмираме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Дек 2022 8:08ч.

    Правилно... световните елити в момента използват ситуацията за поробване на населението!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truth seeker

    22 Дек 2022 8:11ч.

    При 120 хил. убити, 450 хил. ранени, 15 млн емигрирали и съсипана държава, Кървавият Клоун продължава да изпълнява ролята си на марионетка на злодеите във Вашингтон

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    22 Дек 2022 9:45ч.

    Янлъш си момче. Ако ликвидират Зеленски войната ще продължи, докато ако ликвидират Путкин ще спре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • предизвестен завършек

    22 Дек 2022 10:01ч.

    Кимбе, много просто парче си. Пусни линк към твърдението си или го аргументирай, защото е спорно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    22 Дек 2022 10:24ч.

    Напълно подкрепям. САЩ и останалия , така наречен демократичен свят продължават да инвестират десетки милиарди от парите на своите граждани и данъкоплатци, в в машината за убиване на стотици хиляди и в съсипването на десетки милиони човешки съдби. Гражданите на демократичния свят съгласни ли са парите им да се харчат за това. Нали мирът е основна демократична ценност. Всяка държава, която като субект на международното право подкрепя по какънто и да е начин с оръжия, пари или с друго една от воюващите страни става участник в конфликта и е законна цел на противника . Данъкоплатците , чиито пари се наливат във войната съгласни ли са да понесат последствията на войната. За съвременните оръжия няма недосегаеми цели на планетата. Ако не вярвате интересувайте се. Помня Студената война. Тогава политиците и в западния и в съветския блок , осъзнаваха тези очевидни дадености и затова нямаше големи конфликти с потенциал за ядрена война. Тогава светът се управляваше от много по интелигентни и отговорни хора. Твърдя го със сигурност. Пиша всичко това за да изведа тезата , че ако наистина демкратичния свят е демокротичен / демос - народ и кратост - сила власт/ той трябва незабавно да формира обгществено мнение в полза на мира на преговорите. Украинците , чиито млади момчета гинат по фронтовете а останалите са без ток и вода , също трябва да поискат незабавни преговори. Русия мисля , че е готова , защото в средносрочен план тя също ще понесе тежки последствия. НЕЗАБАВНО СПИРАНЕ НА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ И ПРЕГОВОРИ ЗА СПРАВЕДЛИВ МИР. В противен случай конфликтът ще се разшири с нови държави, въвличане на НАТО и непредвидими последици. Действителен случай от студената война: Кенеди казал на Хрусчов : Ние имаме толкова атомни бомби, че можем да унищожим Земята сто пъти. Храсчов се подсмихнал и казал : Ние нямаме толкова бомби. Можем да унищожим Земята само веднъж. Хора опомнете се !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моля ви се,

    22 Дек 2022 22:12ч.

    каква съсипана държава, човекът ви каза, че Украйна е "жива и ЗДРАВА".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    22 Дек 2022 8:13ч.

    Тая америкато-украинска благатворителна "сигурност", със сигурност служи за убиване на мирни хора от благодатните ви хаймърси, целещи къщи, болници, училища и всякакви цивилни обекти ! Що за мракобесие е това, да се биеш срещу невъоръжени хора и да се мислиш за герой?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба Яга

    22 Дек 2022 8:39ч.

    Баба Нанси да грабва знамето и да тича да се бие в усрайна. Тази полу-кадърна актриса Зеленски унищожи народа си в интерес на САЩ. Гледайте хубаво, че такива нисички фюрерчета и кандидти за предатели има и у нас. Ако не ги спрем и тука ще стане като в усрайната, че и по-лошо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    22 Дек 2022 9:17ч.

    Мумията за Зеленски няма ли да я пенсионират вече?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да е жива е здрава Нанси-то.

    22 Дек 2022 11:01ч.

    Макар да е 80 +, ще доживее разпадането на Русийката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    22 Дек 2022 9:42ч.

    Не е лъжа - даже на Орбан мусветна, че не е добре за Унгария да има обща граница с Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бегом в дневник

    22 Дек 2022 10:03ч.

    Абе и на нас ни е светнало отдавна, че си излишен за форума, ама те търпим с емоционалните ти уродщини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    22 Дек 2022 10:45ч.

    pony up!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оти, бе?

    22 Дек 2022 11:48ч.

    Абе гледах кадрите от Конгреса, дето разни конгресуомънки се здрависват френетично с човека със зеления пуловер. Знае ли някой защо всички приличат на престарялата Круела Девил от "101 далматинци"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    22 Дек 2022 12:06ч.

    След 1945 проследете напъните за мир по света на сатанистите и западняците. Впечатляващо е.Тия простотии в конгресната зала може да впечатлят сегашните 20 годишни,или фанатични те либерали и геодезия но не и хора знаещи историята.Мир на тази Планета ще има когато тия сатанински заедно с англичаните бива превърнати в пепел а териториите им ядрена пустиня.Слава на всички които се борят с новият нацизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    22 Дек 2022 12:23ч.

    В процеса на подготовката на това пътуване, Зеленски видимо е поръчал на неговите хора от отбора да измислят някакъв запомнящ се, ефектен слоган, който да бележи появяването му там. И те са измислили това с "инвестицията". На мястото на думата "благотворителност" са изпробвани сигурно много варианти, от рода на: невъзстановими разноски, подаръци, масрафи, загуби и сходни.В интерес на истината, находките са добри! За американеца думите балговорителство и инвестиране (което по подразбиране са свързва с бъдеща печалба), дори и само като фонетика, са много значими, приемливи думички. Очевидната цел е да се изкрънкат още оръжия и помощи. Колкото и да е абсурдно, за ЩАС някакви "инвестиционни потоци", които като резултат няма да оставят камък върху камък в У, може да е от полза в крайна сметка. Обаче, нека да погледнем, как би трябвало да се наблюдават събитията и даденостите от укр. гледна точка. Каква страна получи буквално даром украинският елит през 1991 г. (защо пък да не кажем, че укр. народ с цялата условност е получил "дар??")! При целият този потенциал, който беше наличен там, каква страна биха могли да изградят за 30 години! Да напомняме ли примерите със следвоенни Германия, Япония, Корея, които за 30 години от физическия глад отидаха в бъдещето. Дума да не обелваме, какво направи Китай за последните 30 години! А какво направиха украинците?! Съсипаха всичко и превърнаха страна си в посмешище! Мимоходом избиваха част от своя народ, при някаква (както се разбра напоследък) умишлено симулирана работа, уж в полза на мира, а в действителност - за да се готви тотална война! Изводът е, че след като си дадоха сметка за обществените си "достижения", след като бече буквално вяха разпродали и укр. чернозем дори, и буквално нямаше вече какво да се продава, те решиха да дарят и кръвта на народа си някому, комуто това можеше да свърши някаква си негова там работа! И на изхода на тези събития, много е вероятно в резултат на тази "инвестиция" в Украйна буквално камък върху камък да не остане, а относно перспективите за съществуването на държавата, може дълго и жестоко да се спори. Неведоми са пътищата! Винаги гледайте на инвестицията от няколко страни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    22 Дек 2022 22:26ч.

    Това е инвестиция в тотална разруха и срещу всякакъв разум. Не си представям по-цинична употреба на тази дума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи