Зеленски потвърди за началото на украинска контраофанзива

Зеленски потвърди за началото на украинска контраофанзива

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Президентът Володимир Зеленски каза в събота, че в Украйна се провеждат контранастъпателни и отбранителни операции, но добави, че няма да каже на какъв етап са те, предаде Ройтерс.

Украинската армия е предприела контранастъпателни действия и военните са настроени положително. Това заяви Зеленски, като по този начин за първи път потвърди, че армията му е започнала планираната от месеци офанзива, чиято цел е освобождаване на окупирани от Русия територии.

Кадър от видео, разпространено от пресслужбата на руското министерство на отбраната в петък, 9 юни. Твърди се, че това е покосена украинска военна машина по време на битка в Украйна

Зеленски направи съобщението си по време на брифинг, на който обаче не даде твърде много подробности. Обяви само, че се провеждат контранастъпателни и отбранителни действия и че украинските военни са положително настроени, цитира го УНИАН. 

"В Украйна се провеждат контранастъпателни и отбранителни действия, на какъв етап, няма да кажа подробно... Трябва да се вярва на нашите военни, а аз им вярвам. Ежедневно съм в контакт с нашите командири в различните направления... В момента всички са настроени положително", обяви Зеленски.

Вчера президентът на Русия Владимир Путин заяви, че украинската контраофанзива е започнала, но не постига целите си.

Помолен да коментира тези думи, Зеленски сви рамене и повдигна пренебрежително вежди на пресконференция в Киев, като само каза, че армията предприема отбранителни и контранастъпателни действия, че той е в постоянен контакт с командващия състав и "всички са настроени позитивно", предаде агенция УНИАН.

"Всички са положително настроени. Предайте това на Путин“, каза той с усмивка по време на пресконференция с гостуващия в Киев канадски премиер Джъстин Трюдо.

След като президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди, че е започнало контранастъплението за освобождаване на завзетите от Русия територии, Министерство на отбраната в Москва съобщи, че през последните 24 часа украинските сили са продължили "неуспешните" опити да предприемат атаки южно от Донецк и в Запорожка област, както и в района на източния град Бахмут.

"През последните 24 часа украинските въоръжени сили продължиха с неуспешните опити за офанзивни действия в направленията Южен Донецк и Запорожие, както и към град Артьомовск", заяви говорителят на руските военни Игор Конашенков и показа кадри от предполагаемо поразяване на украински танкове, камиони и бронирани машини.

Агенция Ройтерс посочва, че не е в състояние да провери по независим начин това твърдение или ситуацията на бойното поле.

Източници: БНР, dnes.dir.bg


 

 

 

 

 

Коментари

  • гив ми файв !

    10 Юни 2023 21:22ч.

    За пет дена нашмъркания клоун похаби 10 % от цялата бронетехника в разположение на 404. Пита се в задачата. За колко дена 404 ще остане без бронетехника ? Отговор - с тия темпове на "смесено настъпление" - за месец и половина. А потом ? Что ли еще будет , ой ой ой! https://www.youtube.com/watch?v=KLwyDo1Wo40

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борел

    10 Юни 2023 21:34ч.

    "Смесен напредък" е новата евроатлантическа дума, нещо като „почти девствена“, щото са смесили брадлитата и леопардите, напредвайки към пунктовете за скрап!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дано Рейнметал достави

    10 Юни 2023 21:27ч.

    договореното въоръжение в срок и руската сволоч да бъде изметена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    10 Юни 2023 21:30ч.

    Много им паднаха акциите, след кадрите с горящи Леопарди, не съм сигурен, че ще успеят в срок :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекуващ лекар

    10 Юни 2023 21:31ч.

    Заради неприлично бързото унищожаване на без аналоговата бронетехника ВСУ сменят тактиката, а настъплението вече се води от пехотинците, а на 1-2 км назад бронетехниката поддържа настъплението. Урките имат бол излишни мъже и е чест за тях да си оставят костите на полето на боя за интересите на господарите зад океана!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Император Владимир - Влад Мира

    10 Юни 2023 21:32ч.

    Всичко се промени от седмица насам. Руснаците се организираха и извадиха от складовете последните версии на противотанковите ракети "Вихър" и "Атака". Сега вече К 52 може да стрелят от 10 км разстояние, висящи над собствените си позиции, съответно добре защитени. Това са идеални условия за унищожение на настъпващи танкове. Това и наблюдаваме в момента. Алигаторите удрят украинската бронетехника като на учебни стрелби ! Като добавим и другите средства на руските ВКС - СУ 34 , планиращите бомби , превъзхождащата руска артилерия , ТОС –системите, не остава нищо друго освен да се заредим с пуканки и да броим. Леопард, Брадли, Леопард, Брадли, Леопард, Брадли, Слава Кокаине, слава идиотов, търканов слава и АМИН !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много са си добре

    10 Юни 2023 21:37ч.

    особено след действията на ботоксовото кремълско джудже. Леопардите не са първа младост, ако не се лъжа са влезли на въоръжение началото на 80-те.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечтата ми е

    10 Юни 2023 21:38ч.

    да летя от Сингапур до Лондон с Ил или Ту

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    10 Юни 2023 22:10ч.

    Не е възможно всички югозападни руси да са сволоч. Измитането им от останалите руси е трагедия за русите, славяните и всички хора със сърца и душа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Враг будет разбит! — подборка уничтожения техники НАТО от Армии России при отражении наступления врага на запорожском фронте (ВИДЕО)

    10 Юни 2023 23:20ч.

    Подборка от кадри от унищожаването на техника на НАТО от руската армия при отблъскване на вражеската офанзива на Запорожия фронт. Тези кадри от посока Запорожие превъзхождат всеки военен филм по интензивност и забавление. Видеото започва с фразата „Врагът ще бъде победен“, добре позната на всички руски и съветски хора, произнесена от гласа на Юрий Левитан. Источник: https://rusvesna.su/news/1686343553

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разгром «супертехники» США и НАТО на Запорожском фронте (ФОТО)

    10 Юни 2023 23:22ч.

    Поражението на "супертехниката" на САЩ и НАТО: четири тежки бойни машини на пехотата "Брадли" и танк "Леопард" бяха унищожени от руската армия по време на неуспешното настъпление на въоръжените сили на Украйна на Запорожкия фронт. Групата "Восток" масово унищожава и поразява техниката на Ореховския участък на фронта. На снимката (от телеграм канала Warrior DV) : Leopard 2A6, 3 Bradley M2A2, един ARV и още една кола на шасито на същия Bradley. Источник: https://rusvesna.su/news/1686316076

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Москва те предложиха да инсталират облицован "Леопард" пред германското посолство

    10 Юни 2023 23:25ч.

    Руското ръководство трябва да покаже на целия свят разрушените Леопарди и да постави един от тях пред германското посолство в Москва. Това заяви военният наблюдател Виктор Баранец в ефира на телевизионния канал Red Line, съобщава кореспондентът на PolitNavigator. Що се отнася до осемте Леопарда, бих искал да кажа само: „Фашистките танкове отново горят в степите на Украйна. Имам само един въпрос тук: тъй като нокаутирахме осем Леопарда, това е просто атомен пропаганден удар срещу тази прехвалена технология. И незнайно защо храним хората само на думи. Мечтая да ме завлекат в Москва и да ме поставят пред германското посолство“, каза Баранец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Леопардите не са първа младост, ако не се лъжа са влезли на въоръжение началото на 80-те”

    11 Юни 2023 0:54ч.

    Има ли значение кога са произведени и какви са? Те дори не могат да влязат в сражение. Унищожават ги на път за фронта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 10 Юни 2023 18:30ч. Много им паднаха акциите, след кадрите с горящи Леопарди, не съм сигурен, че ще успеят в срок :)

    11 Юни 2023 10:59ч.

    Лошо нещо е войната за западната военна техника. Обезмисля рекламните филмчета снимани по германските полигони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    11 Юни 2023 18:44ч.

    Знаете ли, кога кокошката отлитана юг!? Като поеме ритник от север!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя сатанист е крайно време да бъде изкъртен от мухлясалия си бункер

    10 Юни 2023 21:27ч.

    с един кинжален пинок.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди това

    10 Юни 2023 21:50ч.

    на вашия сурогат в Кремъл да не му изтече срокът на годност

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди това, след това, кой ти гледа!

    10 Юни 2023 23:03ч.

    Бацко, ша знайш, че не си ти за сий форум, не си! Ти си за пик, мик, дир, капитал, медиапул etc.! Идиотите са там, лесно ще намерите общ език! И, козяк, незачет! Опорките и днес много нефелни, бе! Не може ли нещо по-друго? Сега, верно, че за евроджендърския планктон са супер, че даже и дупер! Ама ...! И, бацко, не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Юни 2023 21:36ч.

    Тоя подобно на Хитлер го друсат с много яка дрога вече... скоро ще трябва да го очистят, че много взима да му личи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ето какво е положението според YT Military Summary Channel

    10 Юни 2023 21:43ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=eCZrTWs_1OE

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дедо

    10 Юни 2023 22:03ч.

    З моєї точки зору, контрнаступальні оборонні дії проходять в Україні. " ?? Що це було? хтось зрозумів?контрнаступальні оборонні дії ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hиколова

    11 Юни 2023 2:26ч.

    Ти що не си на фронта , идиот? Учи български и тогава се включвай в троленето. Тия от Козяк полудяха и шибаните нацисти украинци включиха в пропагандата. Да живее Путин! Слава на Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жалко, жалко за всички загинали

    10 Юни 2023 22:13ч.

    Зеленски да го прибират към Холивуд и да се свършва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юруш на дедоларизацията и не само! Бой и по западния имидж.

    10 Юни 2023 22:24ч.

    1. Индия обеспокоена тем, что Россия научилась легко сбивать британские ракеты Storm Shadow. Дело в том, что на вооружении Нью-Дели стоят их французские аналоги SCALP-?EG, и индийцы справедливо опасаются, что все они, в случае конфликта, могут быть легко сбиты Китаем или Пакистаном. 2. Серьёзные вопросы есть к американским истребителям F-16. Американские пилоты сообщают, что российское ПВО перещёлкает эти самолёты как семечки, если они окажутся на Украине, после чего их просто перестанут покупать, 3. Капитализация производителя Patriot рухнула на 12% после того, как Россия уничтожила сразу три эти системы в Киеве. США хотят уговорить Тайвань купить сразу 100 Patriot, но Тайбэй теперь серьёзно сомневается в их эффективности, да и Америка способна производить для этого ЗРК всего 500 ракет в год. Даже Киеву этого хватит лишь на несколько недель. Такой же "славы" добились американские комплексы “Javelin”, “M777” и “HIMARS”, которые успели опозориться на Украине, после чего их перестали покупать другие страны. Та же участь ждёт и танки “Abrams”, если США решатся поставить их Киеву. И если 2022 год стал самым прибыльным для американского ВПК, то катастрофические провалы на Украине серьёзно скажутся на репутации военных корпораций Штатов. Их капитализация стремительно падает, а многие страны, например, Саудовская Аравия и Египет, уже отказываются от западного оружия в пользу российских и китайских образцов. Медведев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола A

    10 Юни 2023 22:48ч.

    Продължавайте напред момчета - Бог и целият цивилизован свят е с вас! Слава на Украйна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цивилизованипт свят е с Украйна.

    10 Юни 2023 22:51ч.

    С москалите са диваците, сатрапите и тръстиковите бантустани с оризищата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола, баце, см3ни ги тез хапчета, ще та докарат до лудост, тотална!

    10 Юни 2023 23:06ч.

    Та кой е цивилизования свят? Англосаксонците, или ...? Ма си, баце, и евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано! Почети, ограмоти се, па тогаз прави словоблудства! Момци, живяли на гърба на другите цивилизовани да назовеш? Ма зи идиот, бацко, еша со нямаш! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лидия

    10 Юни 2023 23:41ч.

    Продължавайте към месомелачките, докато не са ви треснали знаете с какво. Там повече боли, а украинците са мазохисти и се кефят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    11 Юни 2023 2:37ч.

    Аз съм част от този свят и знам със сигурност , че не е с Усрайна . През 2014 г. в Нидерландия проведоха референдум за приемането на украинците в обединена Европа и нидерландците казаха - НЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • глей ти какви референдуми правят хората в Нидерландия...

    11 Юни 2023 6:58ч.

    А у нас са 300 зора да предотвратят провеждането на законен референдум за НАШИЯ си 142 годишен български лев, пожелан от 470 000 българи по света и у нас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новата Руска месомелачка е във Ход

    10 Юни 2023 23:18ч.

    За тези които имат машинка за мелене на месо във къщи ,ще кажа че Руската месомелачка е номер десет . Смила украйнската армия на едро и безпощадно . И както е видно наркоманът Зеля от 260 хилядна си армия подготвена за контра насътпление скоро ще остане без нея .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благодаря ви момчета! — Пригожин от името на ЧВК поздрави бойците от Запорожкия фронт за победата над врага (АУДИО)

    10 Юни 2023 23:28ч.

    Евгений Пригожин, кураторът на ЧВК "Вагнер", поздрави от свое име и от името на всички вагнеровци всички, които участваха в разгрома на украинските бойци на Запорожкия фронт. „Искам да поздравя от свое име и от името на екипа на ЧВК „Вагнер“, от името на бойците и командирите, да поздравя онези, които унищожиха вражеската техника в запорожското направление - същите „Леопарди“, които сега са широко разпръснати в медиите и социални мрежи. Благодаря ви момчета! Много добре! 58-ма армия, артилеристи, мотострелци, които атакуваха врага от окопите, жива сила, довършиха ги, и руските въздушно-космически сили, които ги поддържаха от въздуха. Имаме още много работа, за да възстановим предишната слава на руската армия и блясъка на руските оръжия. Както съобщи "Русская весна" , подробности за боевете на Запорожкия фронт бяха докладвани директно от фронтовата линия от командващия 58-а армия на Южния военен окръг генерал-майор Иван Попов. Источник: https://rusvesna.su/news/1686334791

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вид сверху: начало конца контрнаступа на запорожском фронте

    10 Юни 2023 23:38ч.

    В мрежата се появиха кадри от началото на поражението на настъпващите части на армията на Киевския режим на Запорожкия фронт. Безпилотният самолет на руските изтребители регистрира началото на неуспешно вражеско настъпление в посока Орехово. Интересното е, че украинската десантна пехота, обучена на Запад, очевидно има изключително ниско ниво на бойна подготовка, ” Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2023/06/10/vid-sverhu-nachalo-konca-kontrnastupa-na-zaporozhskom-fronte

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алигатори" разбиха колона натовска бронетехника на Запорожкия фронт (ВИДЕО)

    10 Юни 2023 23:44ч.

    Публикувани са кадри от унищожаването на танкове и друга западна бронирана техника от екипажите на разузнавателно-ударни хеликоптери Ка-52 в посока Запорожие. Екипажите на армейската авиация нанесоха удар с управляеми ракети по колона от вражески бронирани машини. След унищожаването на няколко бронирани машини, останалите се опитаха да се разпръснат и също бяха унищожени. Источник: https://rusvesna.su/news/1686402371

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А иначе след победата над украйна

    10 Юни 2023 23:50ч.

    Вагнерите и Кадировците тръгват За България ,за да вземат главата на продажника Тагарев .Обещали са твърдо на Путин да го намерят жив или мъртъв и да го доставят във Москва и да му направят Руска Рубашка ,която ще му подхожда много добре на тялото .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    11 Юни 2023 0:37ч.

    Кой ще ти се занимава с отпадъците на стомашно-чревния тракт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Твърди се, че това е покосена украинска военна машина по време на битка в Украйна

    11 Юни 2023 0:21ч.

    За тия 4-5 дни ВСРФ са унищожили над 100 ТАНКА, което е приблизително 25-30% от танковите сили на Киевската хунта. След такава загуба се полага преформиране на воинските части.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Агенция Ройтерс посочва, че не е в състояние да провери по независим начин това твърдение или ситуацията на бойното поле.”

    11 Юни 2023 0:34ч.

    Хохлите, които биха могли да потвърдят са убити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи,

    11 Юни 2023 2:05ч.

    Настъпват, ама отбранявайки се.. Злоупотребата с кокаин, верно ще излезе предпоставка за шизофрения..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • социален инженер

    11 Юни 2023 6:49ч.

    Между другото, докога светът ще търпи разни откачалки като въпросния да правят нормалните хора на маймуни ? Над 85% от населението на планетата Земя разбира , че го управляват откачени изроди , но понеже са скрити зад девет завеси и не могат да бъдат хванати се спасяват . Засега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • (соц.) инженерко, проектът неумолимо си върви по график,

    11 Юни 2023 7:09ч.

    за жалост. Скоро ще приключи зачистването на територията на U-crane от рускоговорящи, и **зарите ще се завърнат по (историческата си) "родина" и ще започнат да изграждат с нова сила 'земя на мед и мляко' на новата прочистена 'zемя без хора за хора без zемя'... За жалост, този график е бил известен много преди 2014 на Нюланд, Блинкен и всичките останали гиганти... https://www.bitchute.com/video/hON2zotis3Jl/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Независим анализ

    11 Юни 2023 14:25ч.

    Украинската контраофанзива не е завършила. Напротив, тя е в началото си. Основните сили на Киев - бронетехника и пехота тепърва ще се вкарват в сражения. Струпванията са огромни, за руснаците има още много, много работа... Предполагам че сраженията ще продължат още доста седмици преди настъпателния потенциал на ВСУ да свърши. Може би не преди август. Териториално едва ли украинската армия ще постигне повече от няколко километра напредък, може би до 20-30 километра максимум, и то на определени участъци. Нито една от двете страни няма да може да представи тези резултати като категорична победа. Без съмнение крайният резултат ще е по-неприятен за Украйна поради в пъти по-големите загуби в жива сила, които дава , и ще даде. Това обаче няма да е краят на войната. Украинските сили продължават да са все така боеспособни и фанатизирани. По морално-волеви качества те превъзхождат руските сили. За това за ВСРФ е критично важно да унищожат максимално количество жива сила на ВСУ, а не само бронетехника... Русия все така не воюва на пълна сила. СВО не прераства във Война по ред политически и икономически причини. Не могат да се коментират конспиративните причини за "договорка", защото няма изтичаща информация. Могат да се коментират само видимите данни и факти. Русия вече година и 4 месеца от началото на СВО практически запазва стандарта на живот за населението си. Противно на това което се случва в САЩ и Европа. Санкциите не само не срутиха руската икономика, но дадоха изключителен тласък на собствената руска индустрия и тя расте над очакванията. В съчетание с неизчерпаемите ресурси на РФ , Кремъл може да си позволи война на изтощение в Украйна, толкова , колкото поиска. Основните проблеми на руската страна са - недостигът на квалифицирана жива сила. В момента вече има излишък на военна техника - дронове, снайперско оръжие, авиационна техника... а недостиг на добре подготвени оператори, стрелци, пилоти. Кадрите решават всичко, казал го е "класикът управлявал" Русия. Кремъл ще трябва да търси тънкия баланс между сегашната битка " с една ръка" и без напрягане на икономиката и срив на жизнения станадарт. От друга страна недопускане на напредък на ВСУ, дори и частичен, който би се приел болезнено от руското население и "силовики"-те в Кремъл и би довел до турболенции в самата Русия. Тази ситуация предполага войната да продължи дълго, независимо от резултата на лятната контраофанзива на ВСУ. ВСРФ също не могат за момента да решат политическите задачи на Кремъл, защото дори една руска офанзива , която да отвоюва изцяло териториите на 4-те новоприсъединени области, пак не би сложила край на войната. Киев не би приел частична капитулация, западните му куратори също. Средносрочна и дългосрочна цел за Русия остава единствено пълната и безусловна победа над Киев, капитулация на ВСУ, 100 % контрол върху 4-те области /плюс Крим разбира се/ , смяна на режима в Киев и обявяването на украйна за неутрална страна... Целта на Киев е изтласкване на руснаците максимално далече, нанасяне на щети на територията на Русия, създаване на нестабилност в самата РФ , в крайна сметка падане на сегашното кремълско ръководство и дезинтеграция на Русия. Целите на Русия са трудни за реализация но възможни. Целите на Украйна са хипотетични без практическа възможност и са в зависимост от външни фактори на помощ за Киев. Те, последните, са в пряка зависимост от "договорката"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Независим анализ

    11 Юни 2023 14:38ч.

    Опцията за включване на сили от НАТО-вски страни директно в бойните действия, при един срив в редиците на ВСУ , има много ясни прогноза. Готови да воюват като жива сила са единствено Поляци и балти. И то не е съвсем сигурно за поляците, тъй като техните интереси не включват Донбас и централна Украйна, а именно там са военните действия. При първите няколко хиляди убити полски войници, настроенията в Полша могат да приемат твърде "антивоенен" характер. Други НАТО-вски страни по никакъв начин не са готови за участие с жива сила по ясни причини. Европейските общества не са готови да приемат върволици от ковчези, покрити с национални знамена, от една война която се води в Русский мир, и която не заплашва по никакъв начин техните страни. Морално-волевите качества на НАТО-вските армии /с едно две изключения като ОК донякъде/ не са високи. Отстъпват значително на ВСУ, затова за момента "колективният Запад" го устройва идеално да води война с Русия чрез украинското "прокси". Опцията български военни да се бият в Украйна за ВСУ е близко до фантастиката. Не случайно вчера дори Денков опроверга такава възможност. Той не го говори случайно , а така е инструктиран от "началниците" в Южния Парк. Накратко, войната в Украйна ще остане изключително руско-украинска война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи